Kako ćemo druženja s prijateljima obogatiti receptima s pivom?

Kako ćemo druženja s prijateljima
obogatiti receptima s pivom?

Kako znamo da je napokon stiglo ono pravo proljeće, osim što ga osjetimo u zraku u mirisu roštilja i procvalih krošnjih? Sunce je inspiriralo mnoge da podignu slušalicu i organiziraju druženje s najbližim prijateljima. Zaista nema ničeg boljeg od okupljanja s voljenima uz dobru hranu i piće. Dovoljno je tek jedno poslijepodne i nekoliko novih recepata da pripremite opuštenu gozbu i napunite baterije te razbijete mnonotonu rutinu svakodnevice. Ako ste posljednjih nekoliko vikenda prošetali obližnjim parkom, sigurno ste primijetili da je sezona roštiljanja već u punom jeku, a osim mesa u njoj glavnu riječ vodi još jedna namirnica – pivo.

Za pivo često kažu da spada u prehrambene proizvode, a da je to zaista tako govore brojni recepti koji se pripremaju upravo s pivom i savršeno stapaju u najraznolikijim slatko-slanim verzijama. Kuhanje s ovom namirnicom nije novitet već dobro uhodana praksa diljem Europe, a u nastavku donosimo tri ideje kako pivo ubaciti u jednostavne obroke i začiniti druženja s najdražim ljudima.

Što smo sve kuhali s pivom?

Pivo se u kulinarstvu najčešće koristi za marinadu mesa. No, u potrazi za malo drugačijim, a opet tradicionalnim receptima koji odgovaraju kontinentalnim okusima svi putevi vodili su nas do jednog grada: Vukovara. Točnije, prema poznatom piću koje je svoju priču započelo u gradu heroja i vrlo brzo postalo omiljeno pivo diljem granica Lijepe naše – Vukovarsko pivo.

Naime, domaće nefiltrirano pivo brzo su prepoznali strastveni pivopije i učinile ga obaveznim dijelom svog kuhinjskog inventara. No, nije svako pivo pogodno za kuhanje, stoga je važno znati koje izabrati kako bi se harmonično sljubilo u fuziju okusa na tanjuru. Vukovarsko svijetlo pivo je lagano i pitko, a u receptima koje smo pripremili svi okusi odlično su se nadopunjavali. Pivom smo oplemenili dobro poznate gastro klasike i dodali ga u slano predjelo, tradicionalni gulaš i slatki desert.

Pivske kiflice

Pripremanje tijesta za kiflice nije lak zadatak, a ako nemate uhodane i spretne ruke te naravno dobar recept – često ne uspije baš reprezentativno. To si zasigurno nismo mogli dozvoliti, jer smo htjeli da kiflice ispadnu ukusne i oku ugodne, što nam je od ruke pošlo iz prve kada smo u smjesu dodali Vukovarsko pivo i sa sigurnošću možemo reći da će svaki puta uspjeti baš kako želite, čak i ‘amaterima u kuhinji’. Naime, smjesa je zahvaljujući njemu prozračna i rahla, a uz to je poprimila i divnu zlatnu boju.

Sastojci:

  • 250ml piva
  • 100ml ulja
  • 400g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje za premazivanje

** sezam i suhi bosiljak za posipavanje

Upute:

U posudi pomiješajte sve sastojke osim jajeta i sezama pa zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu i podijelite ju na 4 manje kugle. Svaku razvaljajte i sjecite na trokute koje ćete zamotati u kiflice. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, oblikujte kiflice i slažite ih u lim obložen papirom za pečenje. Svaku premažite razmućenim jajetom, posipajte sezamom i bosiljkom te pecite dok se ne zarumene.

Gulaš u kruhu

Kuhanje gulaša najčešće povezujemo sa zimskim mjesecima. No, postoje i ‘light’ verzije kako bi u njemu uživali i u toplijim danima. Tajna savršene teksture krije se u temeljcu, a pivo je sjajna zamjena za njega. Što ga duže kuhate, više se reducira pa se time i okus pojačava. Ubacili smo ga u juneći gulaš. Meso je divno omekšalo zahvaljujući enzimima koje pivo otpušta, a poslužili smo ga na malo drugačiji način.

Sastojci:

  • 400g juneće lopatice
  • 200ml svijetlog piva
  • 1 žlica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žlica rajčice iz tube
  • 3 srednje mrkve
  • 2 veća krumpira
  • 1 šaka svježeg peršina
  • 1 žlica Vegete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica žutog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica dimljene paprike u prahu
  • okrugla peciva ili manji kruh

Upute:

Meso narežite na kockice, a na maslinovom ulju pirjajte sjeckani luk, češnjak i rajčicu iz tube, pa dodajte meso. Nakon što je meso porumenilo dodajte pivo i promiješajte pa podlijte s malo vode, dodajte začine, peršin, krumpir i mrkvu. Poklopite, po potrebi dolijevajte i kuhajte oko sat vremena. Pecivo prerežite pri vrhu i izdubite ga, napunite gulašem i ukrasite peršinom.

Pijane palačinke

Palačinke su svestrani desert koji uvijek prolazi, pa ćete s njima igrati na sigurno. Pogotovo ako niste vješti u pripremanju kolača i torti. Gotove su u trenu, a par potrebnih sastojaka gotovo uvijek se nađu negdje u kuhinji. Iako postoje brojne inačice, ovog puta eksperimentirali smo s jednim neobičnim sastojkom – pivom – rezultat nas je oduševio.

Sastojci za palačinke:

    • 1 jaje
    • 200ml piva
    • 150ml mlijeka
    • 150ml vode
    • 50 ml ulja
    • 300g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 limun (korica)

** šećer u prahu, pekmez od bobičastog voća

Upute:

U zdjeli pomiješajte sve sastojke za palačinke i pjenjačom ih sjedinite. Ostaviti smjesu da odstoji barem pola sata. Na vrućoj tavici s malo ulja pecite palačinke do zlatne boje s obje strane. Dekorirajte šećerom u prahu i pekmezom.

Zaključak: Vukovarsko pivo je pivo s pričom

… baš kao i grad iz kojeg dolazi. Svijetlo, nepasterizirano i filtrirano, među prvima u Hrvatskoj istaknulo se kao pivo male proizvodnje kada se prodavalo u manjim kafićima i trgovinama. Iako se trenutno proizvodi samo lager verzija, ideja je da se u budućnosti eksperimentira s okusima te, kada bude moguće, proizvede dodatni stil pod brendom Vukovarskog piva. Sa sigurnošću možemo reći da je kuhanje bilo pravi užitak i potpuno novo, zabavno iskustvo. Nismo mogli niti slutiti koliko široku primjenu ima pivo i kako se može stopiti u najraznovrsnije recepte od predjela do deserta. Nadamo se da ćete isprobati naše ideje i razveseliti svoje najbliže već na prvom idućem druženju.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori