Omiljene slastice bez kojih je nemoguće zamisliti božićni menu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anne ~ Le Chien à taches (@anneeeck) on

Blagdansko vrijeme omiljeno je i zbog primamljivih mirisa i okusa koji u nama izazivaju najljepše emocije. Miris božićnih slastica jedna je od najintenzivnijih asocijacija na topao dom i bezbrižno djetinjstvo. Stoga ne čudi što su iz generacije u generaciju na blagdanskim stolovima nezaobilazni uvijek isti keksi i kolači, a recepti s malim tajnama naših baka pažljivo se čuvaju. Miris meda, cimeta, čokolade, oraha, vanilije i voća, posebno je lijepa mješavina koja nas uvodi u blagdansko vrijeme uživanja.

Osim što su tradicionalni božićni kolači izuzetno ukusni i mirisni, njihova dekorativnost, ono je što  naglašava autentični duh Božića u našim domovima. i gotovo je nemoguće zaustaviti se na samo jednoj vrsti kolača. Blagdanski stol mora se sastojati od barem nekoliko vrsta kolača s potpisom blagdana.

Osim što ove kolače volimo jesti, njihova priprema lijep je ritual koji se svake godine upiše u našu kolekciju uspomena. Bez obzira pripremate li ih sami, u društvu prijateljica, majke, sestre ili bake, riječ je o procesu koji volimo.

U nastavku donosimo naš izbor božićnih favorita, a vi usporedite ima li sličnosti vaš i naš božićni slatki menu.

Linzeri

Sastojci:

  • 35 dag brašna
  • 20 dag margarina
  • 1 jaje (cijelo)
  • 1 žumanjak
  • 20 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • naribana korica polovice limuna

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i pretvorite ih u tijesto. Važno je da smjesa bude meka i glatka, ali ne i ljepljiva. Rukama oblikujte kuglu od tijesta, pospite ih brašnom, omotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata. Nakon toga pospite brašno po radnoj površini i razvaljajte na tanku debljinu od svega nekoliko milimetara. Kalupima izrežite zvjezdice, cvjetiće ili krugove. Polovina tih oblika neka bude s malim okruglim otvorom, a polovina bez. Protvan obložite papirom za pečenje i složite izrezano tijesto. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Potom ih premažite omiljenim pekmezom i spojite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma’s Lieblingsstücke (@emmaslieblingsstuecke) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarit Novak (@misspetel) on

Kuglof

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 3 šalice brašna
  • 1 1/2 šalice šećera
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • sjeckani orasi
  • suho voće

Priprema:

Umutite jaja i šećer, dodajte ulje, mlijeko, vanilin šećer, prašak za pecivo i brašno. Ubacite suho voće i nasjeckane orahe. Ovu mješavinu izlijte u kalup za kuglof i pecite na 200 stupnjeva malo manje od sat vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Päivi Lemström (@mondaytosundayhome) on

Raspucanci

Sastojci:

  • 210 g oštrog brašna
  • 220 g čokolade za kuhanje
  • 55 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • pola žličice praška za pecivo
  • malo ruma
  • malo soli
  • šećer u prahu

Priprema:

Izmiješajte brašno i sol. Na laganoj vatri rastopite čokoladu i maslac. Miksajte jaja, šećer i rum sve dok ne postane homogena smjesa pa onda ubacite rastopljenu čokoladu. Na kraju polako ubacite žlicu po žlicu brašna. Smjesu potom ostavite u hladnjaku oko 4 sata jer je važno da postane jako tvrda.

Žlicom i rukama oblikujte kuglice od ohlađene smjese i uvaljajte ih u šećer u prahu. Složite ih na papir za pečenje u veći protvan s malo većim razmakom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva petnaestak minuta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarit Novak (@misspetel) on

Gingerbread keksići

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žličice cimeta
  • 130 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 4 žlice meda

Priprema:

Riječ je još jednoj slastici za koju vam neće trebati puno truda, ali su zato miris i okus božanstveni. Dakle, sve sastojke izmiješajte i pretvorite ih u mekano tijesto koje ćete potom omotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 15 minuta. Pospite malo brašna na radnu površinu pa razvaljajte tijesto na nekoliko milimetara i kalupima stvorite oblik gingerbread keksića. Poredajte ih u protvan na papir za pečenje. U zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva keksiće pecite oko 10 minuta

Mramorni kolač

Sastojci

  • 5 jaja
  • 14 žlica šećera
  • 14 žlica brašna
  • 14 žlica mleka
  • 12 žlica ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice kakaa

Priprema:

Miksajte žumanjke sa šećerom pa polako dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. U drugoj posudi napravite snijeg od 5 bjelanjaka, a potom spojite obje smjese. Polovinu smjese sipajte u podmazan protvan, a u drugu polovinu dodajte 2 žlicee kaka. Sve dobro promiješajte. Sipajte preko prvog dijela i vilicom poravnajte tamni dio mramornog kolača preko cijele smjese. Pecite u zagrijanog pećnici na 200 stupnjeva. Kada je kolač gotov pospite ga šećerom u prahu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mai (@michoumama) on

Orahnjača

Sastojci za tijesto:

  • 3 dag svježeg kvasca
  • 40 dag brašna
  • 8 dag maslaca
  • 8 dag šećera
  • 2 žumanjka
  • malo soli
  • naribana limunova korica
  • 2,5 dl mlijeka

Nadjev:

  • 40 dag oraha
  • 30 dag šećera
  • 10 dag grožđica
  • 2 dl mlijeka
  • limunova korica
  • cimet
  • malo ruma
  • 1 vanilin šećera

Priprema – tijesto:

Pomiješajte kvasac, šećer, brašno i toplu vodu. Nakon toga ostavite na toplom. Brašno potom stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumanjke, sol i limunovu koricu. U tu smjesu dodajte kvasac. Nakon toga umiješajte mlijeko i dobro miješajte kako bi tijesto bilo mekano. Neka se diže oko sat vremena. Potom ga podijelite na dva dijela i razvaljajte na površini koju ste prethodno pobrašnili.

Tijesto premažite nadjevom te savijte i pažljivom smjestite u kalup za pečenje premazan uljem. U ovoj fazi još ne stavljajte peći već pustite da se diže oko 15 minuta na toplom. Tek onda stavite peći na 180 stupnjeva u zagrijanoj pećnici.

Priprema – nadjev:

Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, grožđicama, rumom,  limunovom koricom, cimetom i vanilin šećerom. Sve prelijete vrućim mlijekom i ohladite. Kad se nadjev ohladi, tijesto premažite nadjevom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kati Boden (@blackwhitevivid) on

Foto: Instagram, Unsplash

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori