Gnudi – talijanska inačica za klasične njoke koju večeras spremamo za večeru

Talijanska kuhinja poznata je u svijetu, a s obzirom na to da smo s Italijom i susjedi, posebno je voljena u našim krajevima. Talijanski restorani otvaraju se na svakom uglu pa ponude zaista ne nedostaje. Pizza, špageti, ravioli, lazanje i naravno njoke samo su neki od specijaliteta u kojima guštamo barem jednom tjedno. Brzo za pripremu i maksimalno ukusno, začinjeno mediteranskim začinima i aromatičnim maslinovim uljem… Zaista je teško odoljeti obrocima koji su se već udomaćili i u našoj kulturi, možda u malo drugačijim verzijama.

No, ipak originalna receptura svima nam je draga jer ima onaj talijanski štih i posebnu čar. U potrazi za novim idejama koje će poslužiti kao idealno rješenje za pripremanje brze, a ukusne večere u radnom tjednu naišli smo na jako zanimljivu inačicu njoka – gnudi.

Gnudi savršen obrok s okusima Mediterana

S obzriom na to se ljeto približava laganim, ali sigurnim korakom više pažnje obraćamo na kaloričnost namirnica. Njoki su bezvremenski klasik u kojem volimo uživati bez obzira na doba godine. No, zbog krumpira koji je sam po sebi poprilično škroban i brašna koji je dio klasičnog recepta, gnudi su odlična ‘light’ zamjena koja će vas osvojiti u prvom zalogaju. Naime, pahuljasti su i lagani, a baza im je kremasti ricotta sir. Svilenkasta tekstura odlično se nadopunjuje s kaduljom ili špinatom koji se uz bazu najčešće dodaje kao sastojak za povezivanje. U njima ćete uživati samostalno, ali i uz razne umake posebno onaj od rajčica. Parmezan u smjesi je još jedna nota koja gnudi njoke čini zalogajem raskošnog okusa.

Recept:

Sastojci:

  • 300g smrznutog špinata
  • 10ak listova svježe kadulje
  • 150g ricotta sira
  • prstohvat soli i papra
  • 70g parmezana
  • 2 jaja
  • 100g brašna
  • 1 žlica maslaca

Upute:

Špinat odmrznite i procijedite kroz gazu ili krpu. Pomiješajte s ricotta sirom pa dodajte naribani parmezan, sol i papar te jaja. Sve dobro sjedinite pa na kraju dodajte brašno. Iz zdjele žlicom vadite smjesu i oblikujte ih, gnudi trebaju biti meki, ali dovoljno suhi da se mogu oblikovati i da se ne lijepe, pa po potrebni dodajte još brašna pri oblikovanju. U lonac stavite jednu litru vode s malo soli i kada zakipi, dodajte gnudi, jednu po jednu te kuhajte 5 minuta, ovisno o veličini. Nježno ih procijedite pa na tavici otopite maslac i sitno sjeckanu kadulju pa gnudi prepecite sa svake strane dok se ne zarumene i poslužite s umakom po želji.

Foto: Instagram

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori