Flammkuchen – omiljeni comfort food za zimske dane

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isabell (@isi_ru) on

Omiljena hrana iz francuske pokrajine Alsace

Flammkuchen je jedno od najomiljenijih jela u Francuskoj i Njemačkoj. Potječe iz pokrajine Alsace koja se nalazi na granici Švicarske i Njemačke. Danas je jedna od najpoznatijih francuskih pokrajina, iako je kroz povijest pripadala i Njemačkoj pa otuda rasprostranjenost Flammkuchena u obje zemlje.

Ovo je hrana koja će zimska popodneva i večeri učiniti savršenima. Kombinacija okusa i njihovo sljubljivanje na toplom i mekanom tijestu prava je rapsodija užitka. Flammkuchen također savršeno pristaje uz čašu vina i šampanjca pa će vaša kasna popodnevna after work druženja biti još bolja i ugodnija ukoliko se na vašem jelovniku nađu ovi slasni zalogaji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mascha | Food | Fitness (@ofengemuese) on

Gdje sve uživati u Flammkuchenu?

U području odakle potječe Flammkuchen možete ga naručiti posvuda. Neizostavan je u  ponudi restorana, kafića, vinskih posjeda i pivnica. Najčešće se poslužuje na drvenoj ploči pa možete opušteno uživati u svakom zalogaju fokusirajući se na okus i miris koji je božanstven.

Nadalje, Flammkuchen možete pronaći ‘na putu’ gdje god krenuli jer je on omiljeni snack na ulici i tržnicama. No, ova hrana je neizostavan dio jelovnika na svakoj svečanoj proslavi, ali i na festivalima kao što su festivali vina, Oktoberfest ili božićni sajmovi… Na svakom javnom okupljanju namijenjenom uživanju, Flammkuchen štand je itekako potreban.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sylter Wintermarkt (@sylterwintermarkt) on

Flammkuchen u klasičnim, vegge i kreativnim varijantama

Nemojte to zvati pizza, to je Flammkuchen. Iako izgleda poput pizze, riječ je o ipak malo drugačijem jelu. To je jedno od tradicionalnih europskih jela koja zavolite već na prvo kušanje. Kora je tijesto bez kvasca koje se razvalja sve dok nije dovoljno tanko, teksture slične krušnoj kori. Tradicionalno, Flammkuchen se poslužuje u slatkoj ili slanoj inačici.

Naići ćete na različita izdanja ove ukusne comfort hrane, no najvažnije je da je u svim varijantama izuzetno ukusna.

Klasični Flammkuchen sastoji se od začinjenog krem ​​fraichea, pršuta, luka i špinata, dok je vegetarijansko izdanje pripremljeno od začinjenog kremastog fraichea, luka, špinata, cikle, paprike i mrkve. No, prema vlastitom ukusu možete kombinirati sastojke koje najviše volite i uživati u ovoj toliko jednostavnoj, a tako ukusnoj hrani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Simply V (@simplyvgenuss) on

Mogućnosti eksperimentiranja s preljevima za flammkuchen su beskonačne. Ključ je držati ih jednostavnima: kada je u pitanju flammkuchen, manje je svakako više. Pokušajte dodati tanke kriške kruške na podlogu od tijesta; slojevi gljiva s rešetkastim Gruyére sirom… Možete čak i poslužiti svoj flammkuchen za desert: tijesto i kremu pomiješajte s cimetom i  kriškama jabuka, smeđim šećerom i kapljicama Calvadosa.

Recept

Tijesto

  • 250 grama (2 šalice) glatkog brašna
  • 30 ml (2 žlice) maslinovog ulja
  • 2,5 ml (½ žličice) soli

Topping

  • 30 ml (2 žlice) vrhnja
  • Pola glavice češnjak (oko 110 gram) sitno izrezano
  • 100 grama slanine
  • Sol i svježe mljeveni crni papar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martin & Alina (@wihel.de) on

Postupak

1. Zagrijte pećnicu na 260 ° C . Stavite pladanj za pečenje obložen papirom.

2. Stavite brašno u veliku zdjelicu i dodajte ulje, 125 ml (1/2 šalice) vodu i sol. Koristite jednu ruku, pomiješajte zajedno kako biste oblikovali mekano tijesto i lagano zamijesili nekoliko minuta dok ne postane glatoa i elastično. Oblikujte tijesto u kuglu  i stavite u hladnjak.

3. Tijesto stavite u sredinu pladnja za pečenje obloženog papirom i razvucite u pravokutnik, s valjkom, što je moguće tanje (2-3 mm).

4. Pomiješajte crème fraîche i kiselo vrhnje i ravnomjerno rasporedite preko tijesta, ostavljajući prazno 1 cm od ruba. Začinite s malo soli i papara i rasporedite slaninu.

5. Stavite flammkuchen na gornju policu pećnice 15-20 minuta dok ne postane zlatno smeđa. Provjerite svaku minutu nakon prvih 15, jer se tanki preljev i kora mogu brzo zapaliti.

6. Poslužite vruće rezane kvadratne komade veličine otprilike 5 cm.

Ukoliko nemate ideju što biste danas jeli i tako si popravili raspoloženje nakon hladnoće i sivila koji nas prate od jutra, Flammkuchen će svakako biti dobar izbor za uživanje bez kompromisa.

 

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori