Food trendovi koji će u 2019. inspirirati pozitivne promjene

U protekloj godini, na društvenim mrežama smo svjedočili zaista raznolikim trendovima kada je u pitanju gastronomija i kulinarstvo. Pinterest i Instagram svakodnevno su pružali ideje za šarolike, nutritivno vrijedne obroke, ali i korisne savjete za zdraviji život. Prema prognozama omiljenih platformi na kojima svakodnevno ‘skrolamo’ najdraže profile čini se kako kreativnih, zdravih obroka ni u 2019. neće nedostajati. Ovogodišnji food trendovi u mnogima će inspirirati pozitivne promjene i motivirati ih da hrani pristupe s drugačije perspektive.

Iz dana u dan sve više raste popularnost blogera, foodieja i drugih strastvenih zaljubljenika u kulinarstvo i dobru hranu. Tako i food trendovi iz godine u godinu postaju sve zanimljiviji, a u ovoj će svi ljubitelji zdrave hrane definitivno guštati. Bit će tu ponešto za svakoga od egzotičnih obroka s udaljenih destinacija do kreativnih recepata koji uključuju super zdrave namirnice. Mnogo je dobrih vijesti koje će unijeti dašak entuzijazma i motivacije za sve one koji su krenuli na ‘zdravo putovanje’ u 2019.

Food trendovi kojima se jako veselimo

Popularnost i dobrobiti fermentirane hrane nije nikakav novitet, ali u 2019. će tek doživjeti pravi procvat. Mnogo se piše o važnosti zdrave probave bez koje ne možemo normalno funkcionirati. Zbog stila i načina života kakav imamo danas, a uključuje previše sjedenja, premalo kretanja i konzumaciju visoko prerađenih namirnica, fermentirana hrana nije samo preporučljiva već i neophodna. Food trendovi prognoziraju kako će probiotici biti neizostavan sastojak dnevne rutine. Tako će kimchi, miso i kefir obogatiti obroke i unijeti nove arome u stare recepte.

Eliksir mladosti – šareni napitci

@lavazzafr

Era smoothieja i šarenih napitaka obogaćenih sastojcima s etiketom ‘super hrane’ obilježila je posljednjih nekoliko godina. Čini se kako će potražnja za receptima koji pružaju raskošnu lepezu nutrijenata u čaši i dalje rasti. Novi food trendovi mnogima će olakšati život pogotovo ako su tek krenuli istraživati svijet zdrave prehrane i kulinarstva. Fini napitci gotovi su u trenu i praktični su za ponijeti na posao u školu ili na put. Ovo je ujedno i najjednostavniji način za povećati unos voća i povrća pogotovo za one koji u njemu baš i ne uživaju previše.

‘Poke bowl’

Gotovo je nemoguće da u prošloj godini barem jednom na Instagramu ili Pinterestu, niste naišli na šarene zdjelice pune svježeg voća i povrća koje pobuđuju apetit. Na tražilicama društvenih mreža je tijekom cijele godine među najtraženijim pojmovima u 2018. bio Budha bowl. Jelo koje ne izgleda samo privlačno već je i izrazito zdravo, ukusno i jednostavno za pripremu. Poznati food blogeri u novoj godini će ga zamijeniti havajskom verzijom- ‘poke bowl’. Naime u egzotičnoj zdjelici se uz sirovo povrće poslužuju komadići najkvalitetnije svježe ribe, a najčešće su to komadići tune ili hobotnice marinirane u sojinom umaku i sezamovom ulju.

Papar Timut za bogatije okuse

Za kajenski papar i himalajsku sol sigurno ste čuli, a često se naglašavaju i njihovi blagotvorni učinci koje imaju na zdravlje. Food trendovi očekuju kako će papar Timut postati najtraženiji začin u nadolazećoj godini. Prehrambena industrija lansirat će brojne inačice papra obogaćenog aromatičnim biljem koji će oplemeniti svaki obrok. Začini su općenito odličan saveznik u čišćenju organizma, jačanju imuniteta i ubrzavanju metabolizma. Ubacite ih u marinade, salate, juhe i omiljene napitke te obogatite dobro poznate okuse novim aromama. Papar Timut inače potječe s Nepala, a krasi ga blagi limunasti okus koji podsjeća na citruse.

Biljni proteini

Važnost proteina u prehrani vrlo je bitna jer tijelo bez njih ne može normalno obavljati svoju funkciju. Posebno se ističe njihova važnost za sve one koji se bave sportom, jer proteini imaju glavnu ulogu u izgradnji mišića. Dobro je poznato da se nalaze u mesu, ribi i jajima, no food trendovi naglasak stavljaju na one biljnog porijekla.  Odlična alternativa životinjskim proteinima su kvinoja, slanutak, tempeh, bućine sjemenke, chia, amarant, heljda i grah. Lokalni proizvodi i organski sastojci osim što utječu na kvalitetu obroka i okusa općenito imaju bogatiju lepezu nutrijenata. Bezmesni obroci i inovativni recepti koji su gotovi u manje od 30 minuta obilježit će godinu pred nama.

Četvrti obrok u danu

Svatko od nas ima drugačiji ritam i raspored obroka, tako neki zagovaraju koncept međuobroka uz tri glavna jela dok ga drugi izbjegavaju u širokom luku. Ako vas već neko vrijeme bune pojmovi brunch i brinner u 2019. će ih zamijeniti ‘četvrti obrok’ u danu. Uz poticanje intuitivnog jedenja, ovako koncipirani raspored odličan je za sve one koji ‘neuredno’ pristupaju svojim obrocima pogotovo za vrijeme radnog tjedna. Kako god ga nazvali ovo će predstavljati posljednji obrok u danu u obliku laganijeg snacka.

Foto: Instagram

 

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori