Kako bezbrižno putovati avionom s kućnim ljubimcem?

Putovanje s ljubimcem zasigurno je jedno uzbudljivo iskustvo i nova avantura pogotovo ako zajedno putujete prvi put. No, odlazak na lokaciju koja je udaljena nekoliko sati vožnje avionom može biti poprilično stresna. Proljeće i ljeto su najatraktivnija doba godine kada osim odlaska na odmor, često putujemo i na produžene vikende. Vlasnici ljubimaca ne propuštaju priliku da svoje krznene prijatelje povedu sa sobom kamo god krenuli, ali takvo putovanje ipak treba unaprijed planirati.

Svaka avio kompanija također ima svoje regulacije i propise. Na vrijeme provjerite standardne dimenzije prijenosnih torbi i kaveza te cijene koje se dodatno naplaćuju za prijevoz životinja. Ako pak presjedajte ili putujete u egzotične zemlje, ne zaboravite da većina implementira obaveznu karantenu. O nekim važnim detaljima na koje vrijedi obratiti pažnju već smo pisali. U nastavku donosimo neke praktične savjete i osnovne informacije za putovanje s ljubimcem, lokalnom avio kompanijom.

Putovanje s ljubimcem u avionu

One manje životinje mogu se voziti s vama u putničkoj kabini, ali prema reguliranim propisima koje vrijedi poštivati. To se odnosi na pse i mace, ali samo ako to ne zabranjuje država u koju se ljubimci prevoze. Putnik je dužan sam provjeriti propise države u koju putuju te pribaviti sve potrebne dokumente. Važno je napomenuti da prijevoz psa i mačke na istom letu nije dopušten. S druge strane, veći ljubimci bit će premješteni u prtljažnik, što samo po sebi može biti traumatično iskustvo. U tom slučaju često je potrebna i veterinarska intervencija, točnije davanje sedativa koji će umiriti mezimca, a potrebno je pobrinuti se i da kavez bude opremljen dekicama i jastucima. Temperatura u prtljažnoj kabini poprilično je niska stoga je važno razmišljati o svim mjerama predostrožnosti na vrijeme.

Transporter soft bag

Torba u kojoj se pas ili mačka mogu prevoziti u avionu naći ćete pod nazivom transporter soft bag veličina joj je ograničena, a dimenzija može biti maksimalno do 115 cm, a to bi odgovaralo 45 x 35 x 25 centimetara. Samo dno torbe mora biti vodootporno, a ukupna težina ne smije prelaziti 8 kilograma. Dozvoljeno je putovanje s ljubimcem ako ćete torbu držati na podu ispod sjedala ispred vas tijekom cijelog leta. Što se tiče samih cijena za domaći prijevoz potrebno je izdvojiti do 200 kuna, unutar Europe do 400 kuna, a izvan Europe nešto više od 500 kuna, pa na vrijeme organizirajte putovanje jer rezervacije unaprijed nisu moguće. Više informacija možete potražiti na stranicama Croatia Airlines.

Veći mezimci ipak idu u prtljažnik

Neke životinje zbog svoje veličine jednostavno nije moguće prevoziti u ‘putnoj torbi’ pa će biti smještene u prtljažnik aviona. Prilikom rezervacije vlastite karte obavezno navedite težinu svog mezimca i naravno, dimenzije kaveza, koji mora biti u skladu s IATA (International Air Transport Association) točnije, standardom o prijevozu spremnika sa životinjama. Spremnik mora biti dovoljno prostran kako bi se životinja mogla gibati, u njega trebaju stati voda i hrana u odgovarajućim posudama i naravno, mora biti nepropusTan s ventilacijskim otvorima.

Koga možete prevoziti? Do 3 štenca ili mačića iz istog legla, a svaka životinja smije težiti do 8 kilograma. Maksimalno do 2 odrasle životinje koje su naviknute jedna na drugu, a svaka životinja smije težiti do 14 kg. Sve ostale životinje prevoze se kao roba u ‘cargo prijevozu’. Prijevoz životinja u prtljažniku nije uključen u dozvoljenu količinu prtljage te se naplaćuje ovisno o veličini spremnika.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori