6 načina kako pobijediti blagdanski stres

Božićni blagdani, nekoć najljepše nam doba obilježeno školskim praznicima, maminom toplom kuhinjom i obiljem poklona koje nas čeka ispod bora, s odrastanjem su počeli sve manje nalikovati idiličnim scenama iz najdražih nam božićnih filmova, a mir, radost i pozitivu polako su počeli mijenjati stres, nervoza pa čak i depresija. Ponekad bismo najradije otkazali sve proslave, samo da izbjegnemo drame koje se iz njih rađaju, no umjesto toga tu su taktike i tehnike koje nas vode kroz blagdansku sezonu s mnogo manje stresa i mnogo više magije.

blagdanski stres5

Stanite na trenutak i duboko dišite

Kada počnete osjećati kako vas brige i obaveze preplavljuju, na nekoliko minuta stanite s onime što ste radili, sjednite ili čak legnite i duboko dišite, po mogućnosti iz trbuha. Uzmite pet do deset dubokih i polaganih udaha i izdaha – fekte ove kratke vježbe osjetit ćete odmah. Krvni tlak će se spustiti, a razina kisika u organizmu povećati te ćete se instantno osjećati bolje. Stvorit ćete vlastiti unutarnji mir, riješiti um pritisaka i sniziti razinu hormona stresa u tijelu, zbog čega ćete biti mnogo efektivniji u onome što radite.

Blagdanski stres

Odustanite od zadataka koje ne želite raditi

Blagdani sa sobom nose sve one obaveze za koje smo uvjereni da ih moramo odraditi, no realnost je takva da svijet ne bi propao kada ne bismo napravili ambiciozne zadatke koje smo si zadali. Osim toga, imali bismo mnogo više vremena za sve one stvari koje iskreno želimo napraviti. Primjerice, trošite li vrijeme i vlastitu energiju na pisanje božićnih čestitki ili izradu nepreglednih gomila kolača, veća je vjerojatnost da ćete se po završetku procesa osjećati iscrpljeno i umorno, nego ispunjeno i sretno. Jednom kada raskrstite s nekim tradicijama koje ste si nametnuli, shvatit ćete da se niti jedna osoba zbog toga neće naći osobno pogođena, a vi ćete imati na raspolaganju vrijeme za napraviti nešto što doista želite.

Blagdanski stres3

Prestanite si naređivati

Umjesto da si kažete ‘moram to napraviti’, razmišljajte na način ‘imam priliku ovo napraviti’. Promjena percepcije učinit će čuda. Koliko god vas ponekad živcirali obiteljski susreti oko božićnog stola, pokušajte gledati na to kao da imate privilegiju biti dijelom te zajednice. Mijenjajući samo jednu riječ, minuseve ćete pretvoriti u pluseve: umjesto da kažete ‘moram provesti blagdane s obitelji’, kažite ‘imam priliku provesti blagdane s obitelji’. Trenuci koje dijelite s najmilijima su rijetki i dragocjeni, a upravo je zajedništvo poanta blagdanske sezone. Učinite ju pozitivnom i radosnom.

Blagdanski stres2

Podijelite obiteljski stres s nekim bliskim

Badnja večer i božićni ručak prigode su od kojih najčešće strepimo, jer svaka obitelj ima barem jednog člana koji bi nas svojim riječima ili postupcima mogao u potpunosti izbaciti iz takta. Izbjegnite to na način da pronađete ‘partnera u zločinu’, istomišljenika koji vas po tom pitanju razumije i osobu koja će vam pomoći promijeniti temu za stolom kako biste izbjegli negativnost i nepoželjnu dramu. Možete to pretvoriti i u zabavnu igru: predvidite s osobom koja je na vašoj valnoj duljini teme koje bi vaša obitelj mogla kritizirati, kladite se s njome i poslije na licu mjesa našalite količini vlastitih ‘pogodaka’. To će vam pomoći da izgurate večer do kraja bez previše stresa i nervoze.

blagdanski stres6

Smanjite očekivanja

Potrošili ste malo bogatstvo na poklon bliskoj osobi, a ona je na vas potrošila tek par desetaka kuna? Pređite preko toga i smanjite očekivanja. Umjesto o tome što biste mogli dobiti, razmišljajte o tome čime biste vi mogli darivati svoje voljene ili pak osobe koje nisu iste sreće kao i vi za vrijeme blagdana. Poklonite potpunom neznancu topli obrok ili tek široki osmijeh, olakšajte im život barem na trenutak, i to bez ikakvih očekivanja zauzvrat. Poklanjanje je dar koji na ovaj način možete dati i sami sebi.

Blagdanski stres4

Uživajte – odmah i sada

Prisjetite se svih prijašnjih blagdana i iz ovih uspomena izvucite ono najbolje što vas je oraspoložilo, nasmijalo i ugrijalo oko srca. Cijenite sve te sretne trenutke koje ste proživjeli. Vrijeme brzo prolazi, stoga uživajte odmah i sada, jer neke trenutke više ne možete ponoviti kako biste reagirali drugačije i pametnije. Koliko god stresa donose blagdani, u njima uvijek možete pronaći i obilje veselja, samo morate promijeniti perspektivu iz koje gledate.

Foto: Abercrombie & Fitch, Tory Burch

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori