5 kostima iz 5 kultnih Halloween filmova

Noć vještica ili američki praznik Halloween noć je uoči blagdana Svih svetih te se obilježava 31. listopada na zanimljiv i neuobičajen način. Praznik se prvenstveno slavio u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou (da!, Puerto Ricou), Australiji i Novom Zelandu da bi pod utjecajem zapadnjačke popularne kulture te zbog utjecaja horror filmova od 1970-ih naovamo postalo popularno obilježavati ga po cijelome svijetu.

edward

scena iz ‘Edward škaroruki’, Johnny Depp i Winona Ryder

Halloween je prvotno nastao kao zabavno slavlje u zemljama engleskog govornog područja gdje se sudionici maskiraju u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija i sl. te je ukrašavanje kuća i okućnica izrezbarenim bundevama ‘Jack-o’-lanter’ postalo skoro pa natjecanje u izražavanju kreativnosti i vještini rezbarenja. Sve u službi što većeg zastrašivanja. Što je ukras i maska strašnija, to je veća šansa i uspjeh u tjeranju smrti i zlih duhova uoči Svih svetih.

jamie lee curtis

Jamie Lee Curtis u ‘Halloween’

Mnogo filmova doprinjelo je širenju popularnosti ovog osebujnog slavlja, no zasigurno jedna od prvih zasluga pripada američkom režiseru Johnu Carpetneru koji je snimio istoimeni horror film 1978. godine na temu ovog praznika. U filmu je tada debitirala mlada Jamie Lee Curtis, no za originalan kostim i potpuni efekt predlažemo maskiranje u glavnog lika ubojice – Michaela Myersa. Za lik jednog od najupečatljivijih filmskih ubojica trebat će vam radnički kombinezon i maska u domaćoj izradi. Jednostavno uzmite kartonski papir formata A4 i izrežite otvore za oči te sa običnom gumicom spojite vertikalne strane papira i kostim jednog od najzloglasnijih filmskih ubojica je spreman. Zasigurno će polučiti efekt.

beetlejuice slider

‘Bubimir’

Desetljeće nakon, 1988. godine snimljena je kultna horror komedija Bubimir u režiji Tima Burtona. Iako joj ovo nije bila prva uloga, mlada Winona Ryder je s ulogom Lydije Deetz stekla svjetku slavu. Lydia je mlada ‘goth’ tinejđerka koja razvije poseban odnos s jednim od duhova koji nastanjuju njezin novi roditeljski dom – Beetlejuiceom. Njezin filmski outfit – jarkocrvena haljina od tila i crna natapirana kosa – postao je prepoznatljivi i kultni trademark filma, zbog čega je to naš logičan sljedeći izbor. Sada napokon imate opravdanje za natapiranu frizuru i haljinu od mnogo, mnogo tila!

Dvije godine kasnije je izašao sljedeći kultni film Tima Burtona (ponekad se pitamo koji film Tima Burtona nije kultni…) također s Winonom Ryder u glavnoj ulozi, no ovaj put partner joj je bio Johnny Depp  u ulozi istoimenog filma Edward Scissorhands (Edward Škaroruki). Za ovaj kostim trebat će vam crne kožne uske hlače i isto tako crni body ili crni zatvoreni kombinezon s dugim rukavima. Kod odjeće čak možete malo više eksperimentirati, no ono što je bitno i neizbježno jest crno obojana kosa, iznimno natapirana, učvršćena s mnogo laka za kosu, posve bijelo lice (za ovo će vam trebati snježno bijeli puder koji ćete nanijeti na cijelo lice i vrat te prekrivene usne) i od tvrđeg sivog kartona izrežite 10 dugačkih (do 30 cm) krakova koji oponašaju krak škara te ih savijene duž vertikale prislonite uz prste i zaljepite ljepljivom trakom. Asocijacija će biti neizbježna. Još svladajte Edwardov nespretni hod iz filma i dojam je potpun!

Addams Family popularan je film iz 1991. g, sa svim Halloween elementima, posebno kada su u pitanju nadnaravni neobjašnjivi događaji, vampirolika ljudska bića te sve ono što bi nas trebalo zastrašiti. No, oni su zapravo grupa fiktivnih likova koji čine jednu ‘skladnu disfunkcionalnu’ obitelj – obitelj koja je satirična inverzija idealne američke obitelji. Addams Family izvrstan je izbor ako se želite kao cijela obitelj zamaskirati – bez brige, ima dovoljno materijala za uloge oca, majke, bake, sina, kćeri, čudnovatog strica i čak za kućnog ljubimca za kojeg je uloga lika ‘Thing’ kao stvorena. Ono što za ovakve kostime morate imati su crno odijelo, crnu usku strukiranu haljinu do poda, crni komplet koji nalikuje američkoj školskoj uniformi, mornarsku majicu, mnogo gela, bijelog pudera i naravno, kostim lažne ruke koji će biti idealan za vašeg malog psa. Zamaskirani kao cijela obitelj u prigodno ukrašenom domu možete jedino što vam preostaje – kao prava Halloween obitelj biti domaćin tuluma povodom Noći vještica.

Addams-Family slider

‘Addams Family’

Sljedeći film nikako se ne smije propustiti kao inspiracija za kostim, pogotovo jer se radi o klasiku Mela Brooksa s genijalnim Gene Wilderom u glavnoj ulozi. Zanimljivost je da su obojica zaslužni za scenarij filma. Gene Wilder u ovoj urnebesnoj Halloween komediji glumi dr. Frankensteina. Film je odlična, kultna parodija klasičnog horror žanra posebno filmova iz 1930-ih, adaptacijama romana ‘Frankenstein’ Mary Shelly, engleske spisateljice ranog 19. stoljeća. Gene Wilder je na svoj osebujan način utjelovio poznati lik te je svojom pojavom neizbježna inspiracija svim onim muškarcima koji će se odvažiti za nešto drugačiju pojavu koja uključuje kovrčavu kosu, brkove, ponešto izbečene oči i bijelu duuugu kutu s kopčanjem odostraga ili baršunasti ogrtač do poda, po mogućnosti crni ili tamnije boje vina. Također ne zaboravite napudrati lice u što svjetlije. Ipak morate biti strašni!

Foto: Facebook

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori