Hrana koja donosi sreću

Ponekad je za sreću potrebno malo. Direktna i neraskidiva veza između onoga što jedemo i kako se osjećamo je neupitna činjenica. Dobar osjećaj koji donosi uravnotežena prehrana i obroci ispunjeni kvalitetnom i zdravom hranom sa svim potrebnim vitaminima i mineralima jedan su od razloga zbog kojih je u posljednjih nekoliko godina zdrava prehrana postala sve popularniji trend kojeg su prepoznali, osvijestili i u svoj svakodnevni život uklopili mnogi. Takozvana superhrana jedan je od fenomena tog popularnog zdravog trenda obojenog zelenom bojom. Iako je unazad nekoliko godina jedna od prvih superhrana koja je zaludila svijet, i osim naših kuhinja osvojila i naše ormare, počela gubiti na svojoj popularnosti potisnuta novim zdravim trendovima i egzotičnim superhranama, svaki list kelja još uvijek sadrži sve ono što nas je oduševilo prije nekoliko godina.

No, osim kao izvor zdrave prehrane i zdravlja općenito, iza polica i ladica vaše kuhinje nalazi se i tajna sreće, a kelj se svojom zavidnom kombinacijom vitamina i minerala još jednom istaknuo unutar šarolikog hladnjaka. Kako bi postigli iskreni osjećaj sreće koji dolazi iznutra, sve što trebate je svoj tanjur napuniti zdravim odabirima, a kelj je jedan od najjednostavnijih i najsigurnijih koji će vam uvijek iznova pomoći da se trenutno i dugoročno osjećate dobro. Njegov status superhrane dolazi iz njegovih super nutritivnih moći jer u samo 100 grama kelj sadrži 200% preporučenog dnevnog unosa (PDU) vitamina A, 200% PDU vitamina C, 15% PDU kalcija, 8% željeza, 15% vitamina B6, 11% magnezija i oko čak 700% preporučenog dnevnog unosa vitamina K. Kako moćna kombinacije vitamina i minerala pozitivno, ne samo na naše zdravlje, nego i na naše raspoloženje djeluje te kako uz nekoliko jednostavnih načina uklopiti kelj u svoju prehranu čak i ako niste ljubitelj te superhrane, donosimo u nastavku.

VITAMIN KOJI ĆE VAS USREĆITI

Kao što smo istaknuli, jedna porcija kelja u vaš organizam donosi više od 200% preporučenog dnevnog unosa vitamina C koji će izazvati cijeli niz procesa i reakcija. Povećanje proizvodnje kolagena potaknute unosom vitamina C i kreiranje serotonina i noradrenalina pobrinut će se da vaša koža izgleda mladoliko i sjajno te da se u njoj osjećate sretno i pozitivno što kelj pretvara u jedan od najpoželjnijih sastojaka kojima ćete započeti svoj dan na tanjuru. Zeleni smoothie idealan je način kako odmah ujutro u svoju prehranu može unijeti kelj bez da ga zapravo osjetite jer će voće poput banane, jabuke, malina, jagoda i sličnih, zasladiti i zamaskirati gorčinu kelja.

MANGAN ZA VAŠ MOZAK

Mangan je element o kojem većina ne zna mnogo i na kojeg gotovo nitko ne obraća pozornost prilikom tjednog shopping namirnica. Ipak, kelj u moru nutritivno vrijednih vitamina i minerala donosi i mangan koji unosi sklad u vaš mozak, pomaže mu u obavljaju svih funkcija i u pronalaženju i zadržavanju fokusa i koncentracije. Zdrav mozak, osim što je ključan za uravnotežen organizam, ispunit će vas energijom i učiniti sretnijima, a sve što trebate je kelj učiniti glavnom zvijezdom vaše šarene salate.

ČUDESNE OMEGA 3 MASTI

Omega 3 čudesne su masti koje utječu upravo na prije spomenuto zdravlje vašeg mozga, a kelj ih, kao ultimativna superhrana, naravno sadrži. Njegove omega masti smanjuju rizik od depresije i dijabetesa, boreći se protiv negativnih efekata visoke razine šećera u krvi. Zimski blues i depresiju izazvanu hladnoćom i sivilom pobijedite zdjelom ukusnog čipsa od kelja i uvjerite se da jesti zdravo i osjećati se dobro može biti zabavno i ukusno.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori