4 ukusne mliječne alternative

Možda ste otkrili da ne podnosite dobro laktozu, a možda polako pokušavate odustati od namirnica životinjskog podrijetla – u svakom slučaju, kad kravlje mlijeko više nije opcija postavlja se pitanje što jest i kako neke od omiljenih navika, poput šalice kave s mlijekom, zamijeniti biljnim varijantama.

Srećom, nepodnošenje laktoze je sve rašireniji problem koji ne prepoznaju samo trgovine zdravom hranom pa tako biljno mlijeko možete nabaviti gotovo u svakom supermarketu, a možete ga pokušati napraviti kod kuće uz pomoć željene namirnice. Kad ga kupujete, sve što trebate pripaziti da ne bude previše zaslađeno jer ćete tako unijeti previše neželjenog šećera u organizam, iako će, naravno, mlijeko biti finije.

Prijelaz s kravljeg na biljno mlijeko traži određenu dozu strpljivog navikavanja na nove okuse zbog čega donosimo 4 najukusnije opcije.

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko je najraširenije i vjerojatno svima poznato. Budući da ima posve neutralan okus, često se u njega dodaje dosta šećera kako bi bilo što ukusnije pa pripazite kad ćete birati u trgovini. Odlično je u smoothiejima, ali za kuhanje kaše, juha i drugih jela. Mnogi ga biraju i kao dodatak kavi.

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko nastaje od kombinacije kokosovog mesa i vode, što mu daje kremastu i prirodno slađu strukturu nego kod nekih drugih biljnih mlijeka. Zbog toga ga možete isprobati u kavi koja će imati lagani okus kokosa.

Rižino mlijeko

Nastaje kombinacijom riže i vode, a odlična je alternativa ako ne podnosite zob ili imate alergiju na neki od orašastih plodova. Prirodno je dosta rijetko zbog čega baš neće funkcionirati u kavi, ali zato u smoothiejima ili zobenim pahuljicama hoće.

Zobeno mlijeko

Kuhanje zobenih pahuljica pronaći će svog savršenog para u zobenom mlijeku, koje nastaje kombiniranjem zobi i vode. Ako ne podnosite dobro zob, ovo nije za vas, ali u protivnom će biti ukusan dodatak raznim opcijama za doručak.

Ako poželite napraviti neko od biljnih mlijeka kod kuće, potrebna vam je sirovina, poput badema, zobenih, riže, zatim voda, blender i gaza kroz koju ćete sve procijediti. Jako dobar i koristan tutorial za više vrsta mlijeka od orašastih plodova, pronađite na blogu Tasty Yummies.

Foto: Instagram

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori