Povežite se sa sobom dok ste na odmoru

Kada smo bili mali većina nas se jako veselila odlasku na ljetovanje s roditeljima.

Tada nismo morali razmišljati o obavezama koje imamo i ostavljamo dok odlazimo na odmor kao niti o pakiranju ili bilo čemu drugom.

Trebali smo samo ponijeti svoje omiljene igračke i odmor može početi. No danas, u odnosu na prisjećanje djetinjstva, stvari su se u mnogočemu promijenile.

I dalje se veselimo odmoru, čak ga puno više i jače isčekujemo jer praktički od odmora do odmora prođe i cijela godina. No i naš popis za odmor nisu više samo kofer i igračke, već i puno drugih stvari koje treba obaviti, a što se ne može i ne stigne preko ostatka godine. Pa tako odmor ponekad krene s puno planova i očekivanja, a na kraju nismo stigli niti pola, a u većini slučajeva niti pošteno odmoriti se.

Odmor je idealno vrijeme da osvijestite dijete u vama

Negdje duboko u nama još je uvijek to zaigrano dijete koje zna kako se opustiti i provesti odličan odmor bez puno truda i planova. Većinom je to dijete u nama, iako zakopano ispod briga i obaveza, još uvijek tamo. Godišnji odmor je nekako optimalno vrijeme da osvijestimo i oživimo dijete u nama. Da ga probudimo, povežemo se sa njim i posvetimo mu pažnju koja mu stalno nedostaje, a sav taj nedostatak pažnje kroz radnu godinu očituje se kroz manjak vremena, velika očekivanja, sklonosti strahovima, nemogučnošću prihvaćanja odgovornosti i suočavanja sa samim sobom i svime što nas okružuje.

Prvo što je potrebno učiniti je otpustiti odgovornost, a to je ujedno i najteže pogotovo kada smo i roditelji. Upravo zato pokušajte izdvojiti jedan dan, ili bar dio u tom danu da se posvetite sebi i svojim potrebama i željama. Neka taj dan bude samo za vas da radite ono što želite i što vas opušta. Pročitajte poglavlje neke dobre knjige, prošećite, dozvolite mislima neka putuju bez da im dajete neko posebno značenje. Uživajte u kupanju i sunčanju ili se opustite na kavici u omiljenom kafiću. Osluškujte svoje tijelo i činite baš ono što želite u trenucima koje ste izdvojili za sebe.

Dobro se zabavite

Ukoliko vas društvo prisiljava da se uklopite u neke društvene norme kao npr. one česte rečenice koje smo slušali dok smo bili djeca; “Ne ističi se!” – razveselite to dijete u sebi i učinite baš suprotno. Dopustite si male sitne ‘nepodopštine’ i radite ono što nikada ne bi, poput pjevanja karaoka u nekom ljetnom klubu, izlaska na koji inače ne biste otišli, noćnog kupanja, satova surfanja ili plesa na nekoj ljetnoj terasi ili bilo koje druge aktivnosti koja će vas razveseliti i malo izbaciti iz vaše zone komfora.

Pustite svoje ‘razumno ja’ i sve razloge zbog kojih ne biste trebali probati te stvari. Zagrlite YOLO filozofiju (You Only Live Once) čak i ako je to samo jedan sat ili jedan dan. Možda vam upravo to otkrije vaš avanturistički duh. U svakom slučaju osjećat ćete se uzbuđeno i vidjeti život iz drugačije perspektive, a ujedno će vam donijeti i neopisiv osjećaj slobode, sreće i zadovoljstva.

Pratite svoj unutarnji osjećaj

Ako vam se ne radi ništa, nemojte, jednostavno slijedite smjernice i signale koje dobivate u određenom trenutku. Ako želite spavati po cijele dane, spavajte. Sjetite se da zaista ne morate ništa. Na odmoru ste i poanta je da se odmorite onako kako vama odgovara i kako vi to želite. Postanite bezbrižno dijete makar na neko vrijeme. Krećite se i maštajte, vizualizirajte i obraćajte pažnju na sitnice poput mirisa mora, mediteranskih biljaka, zalaska sunca, ljetnog noćnog neba ispunjenog zvijezdama, vjetra u kosi, daha opuštanja, osmijeha i zahvalnosti na odmoru na kojem ste.

Ne gledajte na sat, ostavite mobitel, službeni mail i društvene mreže po strani. Guštajte bez da imate obavezu podijeliti to sa svim svojim virtualnim prijateljima. Na odmoru ste, i sve može pričekati koji sat, ništa ne morate, osim odmoriti se i opustiti se, te napuniti baterije za jesen pred nama.

Budite prisutni u trenutku

Ne razmišljajte što ste trebali ili trebate i ne budite zabrinuti zbog obaveza koje vas čekaju kod kuće i na poslu kada se vratite. Vjerojatno ste potrošili dosta vremena, novca i napora za odlazak na odmor i zato je vrijeme da uronite i uživate u potpunosti. Stvarajte uspomene koje ćete pamtiti i koje će vas podsjetiti da možete i drugačije baš u onim trenucima kada budete ponovno u poslu i svemu što vas čeka po povratku s odmora.

Prepuštanje sadašnjem trenutku može vam pomoći razviti kreativnost i otvoriti nove vidike. Kroz igru ponovno ćete shvatiti dublji smisao života. Nije krajnji cilj pobjeda i biti prvi u nečemu već sudjelovati, naučiti, biti obogaćen novim iskustvima, poznanstvima, spoznajama i lekcijama koje nam pomažu da živimo život na najbolji mogući način za nas. I sve to što otkrijete kroz nove događaje i situacije pomoći će vam da se na posao i svakodnevnim obavezama vratite smireniji i opušteniji. Da lakše razumijete i prihvatite, te na drugačiji način pristupite vašim novim ciljevima i odlukama.

Foto: Instagram

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori