Šarmantno stablo u središtu ljubljanskog stana

Vrlo ugodan i odlično uređen stan od 72 kvadrata u centru Ljubljane projektirali su Meta Kutin i Tomaž Ebenšpanger iz slovenskog studija ‘Skupaj arhitekti’. Nas se najviše dojmila jednostavnost i funkcionalnost stana koja je popraćena ugodnom japanskom poetikom. Posebno je zanimljiv glavni akter ove interijerske priče – malo stablo javora.

011_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger

Najvažniji zahtjev vlasnika bio je da prostor djeluje što svjetlije i otvorenije, a ta je ideja vidljiva već na ulazu u stan. Uobičajena pretrpanost namještajem, dekorativnim detaljima i šarenilom ustupila je mjesto suptilnoj bjelini i funkcionalnosti. Od ulaznog dijela počinje dugačak hodnik koji se proteže sve do društvenog trakta. Na samom početku je ispunjen velikim bijelim ormarićima koji se stapaju s pozadinom, a nalaze se nasuprot spavaće sobe. Ovakav raspored omogućio je da ona ne obiluje namještajem, a s obzirom na to da su veliki ormari zauzeli hodnik, ovdje ne nalazimo ništa drugo osim velikog bračnog kreveta. Sve je to doprinijelo vrlo asketskom i umirujućem izgledu prostora i gotovo zen doživljaju spavaće sobe, dok smo istu logiku uređenja pronašli i u ostatku stana.

008_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger

006_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger
Niz od bijelih ormarića nastavlja se na radni kutak koji je i sam dio dugačkog hodnika, a budući da se nalazi pokraj malenog atrija (unatoč maloj kvadraturi) ne djeluje maleno, niti skučeno. Spomenuti atrij čini središte stana i unosi zelenilo te danje svjetlo u interijer. Prekriven je drvenom podnom oblogom koja u kombinaciji sa stablom javora čini originalni i nadahnjujući kutak. Ovo je drvo specifično po tome da kroz godišnja doba drastično mijenja boju listova prelaskom kroz najfinije nijanse te vrlo zorno predstavlja promjene koje se događaju u prirodi. Stablu društvo pravi jedan klasik dizajna 20. stoljeća – bezvremeni drveni naslonjač Rex Lounge slovenskog arhitekta i dizajnera Nike Kralja.

010_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger

001_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger
U skladu s ostatkom stana, kuhinja je krajnje jednostavna, a bijele fronte kuhinjskih elemenata istog su izgleda kao i ormari s početka priče. Kuhinja je spojena s dnevnim boravkom pokraj kojeg se nalazi i veliki drveni blagovaonički stol. Ova društvena zona posebno je obogaćena atrijem te velikim staklenim stijenama na kraju kuhinje koji vizualno proširuju cijeli prostor i unose eksterijer unutra. Iznad blagovaoničkog stola visi originalna japanska svjetiljka napravljena od papira koja nas podsjeća da je interijer velikim dijelom inspiriran japanskim stilom.

002_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger

003_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger

004_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger
Suptilni arhitektonski detalji, koncept čistih linija i bijele boje čine prostor otvorenim, prozračnim i umirujućim. Zato je odabir stabla japanskog javora u središtu atrija krajnje logičan i najbolje prenosi originalnu ideju arhitekata. Oni su unatoč urbanom okruženju uspjeli ostvariti ugodan balans između prirode i samog interijera, a vrlo dobro promišljenim rasporedom i jednostavnim namještajem postigli su željenu otvorenost i svježinu prostora.

009_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger

005_Maple tree apartment_photo Tomaz Ebenspanger

Foto: Tomaž Ebenšpanger

4

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori