Kako odabrati fotografa za vjenčanje?

vjencanje-foto-10

Kada smo se toliko potrudili oko organizacije vjenčanja, odabira cipela, vjenčanice, odijela i svih ostalih stvari potrebnih za vjenčanje posljednje atome energije trebamo ostaviti za odabir fotografa.

Ili ne? Možda da sve prepustimo priučenom obiteljskom još neotkrivenom „schnell“ fotografu da poprati vjenčanje s najnovijim modelom mobitela? Bolje ne. Unatoč stajalištima o uznapredovaloj tehnologiji kamera na našim pametnim telefonima, dobra fotografija nužno ne ovisi o milijun piksela HD ili 4K rezoluciji, nego prvenstveno o oku uspješnog fotografa koji može dočarati naše događanje. Prvenstveno, naše osjećaje, atmosferu i detalje s vjenčanja.

Fotografija jest živući organizam, posebno jer se emocije prenose kroz objektiv, ali uz prethodno uhvaćen kadar od strane ljudskog bića – fotografa.

vjencanje-foto-2

U malo slučajeva, fotografije se događaju potpuno spontano kakve i želimo da budu, samo što je u zbilji produkcije fotografije tijek dijametralno suprotan kontekstu. Možda, na sto fotografija ispadne u završnici „ona“ najupečatljivija gdje se zorno prikazujemo kakvi jesmo, stoga ne odabiremo fotografa prema broju isporučenih fotografija, nego prema izričaju njegovog fotografiranja.

vjencanje-foto-1

Svaki fotograf je drugačiji, pronađite onog koji vam najviše odgovara. Prije angažiranja fotografa, prolistajte albume ili zavirite u on line arhivu njegovog autorskog rada. Hrvatska obiluje talentiranim fotografima, tako da „gaže“ pronalaze diljem svijeta, a prisutna je i smjena generacija – iznenadili bi se kako dobro rade još „neafirmirani“ fotografi sa skromnim životopisom.

Iako nisam poklonik „svrstavanja“ nečijih djela u kategorije, izričaj vjenčanih fotografa možemo razvrstati, recimo na dokumentaristički, umjetnički i „klasičarski“. Dokumentaristički fotograf snima foto-novinarskim stilom, što znači ujednačeno, ne utječući previše na sliku, drugim riječima nije sklon manipulacijama pa ispadate „objektivno“, spontani – onakvi kakvi ste u svakodnevnom životu.

vjencanje-foto-5

Umjetnički fotograf, pak s druge strane je potpuna suprotnost prethodnom; kreativan je i stvara, manipulira fotografijom. Dok u završnici fotografije mogu izgledati kao iz bajke, pripazite na umjerenost da ne završite kao objekti apstrakcije. Dolazimo do klasičara, starih i isprobanih zanatlija i obrtnika koji preko dana izrađuju fotografije za dokumente, dok vikendom popraćuju razna događanja, uključujući vjenčanja. Slobodno odlučite, prisjetite se svojih starih obiteljskih fotografija i zaustavljanja pred izlozima fotografskih radnji što smo kao klinci rado činili, proučavajaući postojane frizure i odjevne kombinacije fotografiranih modela.

Slijedi pitanje, ‘ko je ‘ko i kako radi? Ne postoji „bolji fotograf“ u kontekstu izričaja ili stila, svaki je poseban, ali je važno razlikovati njihov opus kako bi lakše mogli odabrati fotografa koji može realizirati našu priču. Prođite protokol s fotografom, porazgovarajte o alternativnim lokacijama za snimanje portreta, nismo zakonski obvezni pozirati u Maksimirskom parku ili na popularnom Zrinjevcu? Eventualno ishođenje lokacijskih dozvola od gradskih vlasti i sl., prepustite fotografu – samo vam još treba dodatna birokracija uoči vjenčanja. Fotografije iz crkve ostaju nam u sjećanju, tako da posebnu pozornost pridajte dogovoru oko tog dijela snimanja. Rasvjeta zna biti problematična u pojedinim crkvama, a kako biste uhvatili prirodnu svjetlost koju pružaju crkveni vitraji te pritom uhvatili crkveni ambijent, inzistirajte na“ koliko-je-to-moguće“ minimalnoj uporabi fotografskog „fleša“.

vjencanje-foto-8

Protokolarne fotografije s uzvanicima odradite što prije, dok ste još pri svijesti, dok za tulum ne brinite, samo se dobro zabavite. ‘Last but not least’ – ne zaboravite na detalje, cvjetne aranžmane, dekoracije i cjelokupni ambijent interijera ili eksterijera u kojem se nalazite. Detalje možete iskoristiti za bolju razdradu priče u albumima ili bookovima, a o kojima ću pisati u jednom od idućih blogova.

Što trebate učiniti kako biste odabrali fotografa za svoje vjenčanje?

vjencanje-foto-6

1. Odredite svoj stil vjenčane fotografije. Da li je dokumentarna fotografija, umjetnička ili klasična? Ili je to kombinacija dokumentarne i umjetničke fotografije ili sl.? Prilikom odabira stila olakšali ste si sve daljnje radnje, npr. dokumentarnom fotografu ne trebate govoriti da želite spontane fotografije, on to sve zna.

2. Kad pregledate web stranice i izaberete svojeg favorita kontaktirajte ga putem maila. Postoji vjerojatnost da je bukiran godinu dana unaprijed. Ukoliko se to dogodi, pitajte ga za savjet, neka vam preporuči fotografa sa istom stilom fotografiranja. Dogovorite uživo ili online sastanak, od izuzetne je važnosti da „kliknete“ s fotografom.

3. Dogovorite lokacije za fotografiranje. Dogovorite tajming. Najljepše fotografije parova su kod zalaska sunca. Iako sam protiv portretnih fotografiranja mladenaca tjedan dana prije ili kasnije kako neki fotografi običavaju raditi, vaše je vjenčanje stoga su vaša pravila. Mnogi fotografi imaju ugovor u kojima su svi detalji oko fotografiranja , foto bookova i isporuke fotografija, proučite ugovor tamo sve piše.

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori