Odgajanje sina

Biti mama nije nimalo lak zadatak, posebno ako vam je stalo da svoje dijete odvedete na pravi put. Ja sam majka jednog predivnog dječaka, pa ću ovu temu posvetiti odgoju. Svaka majka koja ima sina, bi ga voljela odvesti na pravi put i usaditi mu prave vrijednosti. Po tom pitanju sam čitala razno razne knjige, razgovarala sa raznim psiholozima, a i gledala iz primjera oko sebe i znam da me ne čeka nimalo lak posao, ali dati ću sve od sebe.

Pokušati ću vam u par redaka napisati ono što mi je od svih datih i pročitanih savjeta ostalo najviše urezano i što bi voljela postići u odgoju svog sina.

zaraboys

Uvijek svoje dijete učite da bude ponosan na svoje uspjehe. Nije važno u čemu je uspješan, te da li se to u našem društvu priznaje kao veliki ili mali uspjeh, ali ono što je važno je da ga učite da bude ponosan i to iz svog primjera! Vi morate biti prvi ti koji će biti ponosni na njega, te mu to uvijek pokažite. Dok god je vaš sin uspješan u onom što voli i dok radi što voli, znači da je sretan, a to je najbitnije.

Učite svoje dijete kako da se brine samo o sebi kako da bude što samostalnije. Pod tim mislim na obavljanje kućanskih poslova. Naravno, ne mislim da morate terorizirati dijete i tjerati ga da vam posprema kuću, ali ga od malih nogu učite malo po malo kako može biti samostalan. Neka sprema stvari na svoje mjesto i neka ponekad napravi neki kućanski posao, kako mu ne bi bio stran jednog dana kada se odseli. Neka ne bude ovisan o nikome! Naravno to ga trebate učiti postepeno, najviše kroz igru i na kraju nagradu.

Potičite dijete da uvijek u životu traži svoju strast i radi ono što voli. Koliko god godina dijete imalo, nikada nije kasno, jer nikada nije kasno biti sretan. Dokle god ćete ga na taj način odgajati, vjerujem da će biti sretan, a i na kraju raditi ono što voli.

Easter Marbles

Ako treba, tjerajte ga da se što više vremena igra vani i u društvu. Neka većinu svog vremena provodi vani u društvenim igrama! Pustite djecu da žive i uživaju u svojim fantazijama. Ako je vaš sin zamislio da je neki super heroj, dajte mu do znanja da on to stvarno za vas je i da se uz njega osjećate sigurni.

Učite sina da je u redu i normalno plakati, i UVIJEK izbjegavajte rečenice tipa dečki ne plaču! Ne, nije istina da dečki i muškarci ne plaču, svi plaču. Plač je potpuno normalan i potreban je kako bi se ispuhali i izbacili negativne emocije iz sebe. Učite dijete da ne zadržava u sebi negativne emocije, nego da ih izbacuje van kada god za tim osjeti potrebu i neka se ne skriva, jer to nije ništa sramotno. Učite ga da uvijek bude nježan i da to što je muškog spola ne znači da nježnost nije za njega. Neka bude nježan prema svim svojim bližnjima, posebice prema osobi koju voli.

zara home kids (6)

Jedna od najvažnijih životnih lekcija, kako bi svijet bio ljepše mjesto, je da svoje dijete učite da uvijek prihvaća sve ljude oko sebe, posebice one koji su različiti. Normalno je da je svaka osoba različita, te ga učite na to i nikada mu ne odobravajte da se izruguje nekome zato što je drugačiji.

Eto, nije lako, ali sigurno se može puno učiniti kako bi naši sinovi bili sutra bolji muškarci, potrebno je samo malo volje i truda.

Foto: Zara, Zara Home, Getty Images

1

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori