Batat s majonezom od korijandera i ukiseljenim chili papričicama

Batat s majonezom od korijandera i
ukiseljenim chili papričicama

bruschette-od-batata-1

Za rođendan sam dobila predivnu kuharicu koju sam jako dugo priželjkivala i čekala.

Radi se o kuharici vjerovatno trenutno najpopularnijeg šefa veganske kuhinje Matthewa Kenneya – Plantlab.

Jako me zanima veganska kuhinja, odnosno kako se sve može spremati povrće i voće kada životinjski protein nije glavna zvijezda. Recepti su jako komplicirani, namijenjeni profesionalcima i ako vas kuhanje kao takvo ne zanima, ovo nije kuharica po kojoj ćete kuhati svoje svakodnevne obroke. Nemam ni svu potrebnu opremu da bih spremila sva jela, ali ima jako zanimljivih komponenti.

bruschette-od-batata-6

Ipak sam uspjela pronaći nešto što mogu podijeliti s vama. Zapravo slatki krumpir nije glavna zvijezda već majoneza od korijandera te ukiseljene chili papričice.

Znam da je zbunjujuće kada kažem majoneza jer moram vam priznati osim što ovaj umak izgleda kao majoneza, drugih dodirnih točaka s njom nema. Iako, ovo je jedan vrlo jednostavan i nadasve zanimljiv umak koji u svakom slučaju možete koristiti u svim scenarijima kao što biste koristili i samu majonezu.

bruschette-od-batata-5

Cijelo jelo je jedan ozbiljan prilog ili ga jednostavno možete jesti samog kao laganiji ručak ili večeru. Krenimo redom!

Majoneza od korijandera:

150 g makadamija orašida
1 žlica sjemenki korijandera
150 ml vode
70 ml jabučnog octa
2 ravne žličice soli

Orašide potopite u vodi preko noći. Zatim ih procijedite te u blenderu smiksajte s ostalim sastojcima. Majonezu pohranite u staklenku te je čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

bruschette-od-batata-4

Ukiseljene chili papričice:

4-5 različitih chili papričica (može i ista vrsta)
250 ml rižinog octa
2 žlice javorovog sirupa

Chili narežite na tanje kolutiće te sve sastojke zajedno pohranite u staklenku. Čuvajte je u hladnjaku do tjedan dana. Papričice se moraju kiseliti minimalno 6h prije upotrebe.

bruschette-od-batata-2

Marinada za slatki krumpir (2 porcije):

4 mala slatka krumpira (batat)
1 žlica kokosovog ulja
2 mlada luka (nasjeckati svijetli dio)
Komadić đumbira (naribati)
1 žlica svježe nascjeckanog korijandera
1 žlica svježe nascjeckane mente
1 limeta (nasjeckati na tanke ploške)

Za serviranje:
Listići korijandera i mente
Crni papar
Sitno nasjeckana mlada kapulica

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke za marinadu u veću zdjelu. Slatki krumpir operite te ga “namažite” marinadom. Svaki krumpir omotajte aluminijskom folijom (s komadima marinade koju ravnomjerno rasporedite na sva 4 krumpira) te ih pecite dok ne budu gotovi.
Kada se malo ohlade presijedite ih uzdužno na pola te ukrasite majonezom, ukiseljenim chili papričicama, korijanderom, mentom, mladim lukom i paprom.

bruschette-od-batata-7

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?

bruschette-od-batata-3

bruschette-od-batata-8

Učitati još
Zatvori