Jeste li ikada probali bezglutenske palačinke sa sirom?

Jeste li ikada probali bezglutenske
palačinke sa sirom?

Moja mama radi najbolje palačinke sa sirom! Njene palačinke su kraljice svake zabave. Ali moram vam objasniti zašto tvrdim da su baš njene palačinke najbolje. 🙂 Naime, moja mama vam ništa ne voli. Ne voli jagode, lubenicu, rajčice, tjesteninu s rajčicama, od salata jede samo zelenu i eventualno miješanu, bez rajčica, od začina samo sol i papar. Sa svakog voća guli koru, samo ne sa grožđa, a avokado ne voli jer joj se kora ne sviđa. Ne voli zeleno povrće, leću nikad nije kuhala, a grah joj smeta. Kao i luk. Ali ima par jela koje voli i koje vrhunski sprema. A najviše voli i jede slatko. Zato vam kažem… Ove palačinke su njen masterpiece!

kuživancija2

Donosim vam svoju, malo prepravljenju verziju bez glutena. Ovo će od sada postati vaše najdraže palačinke bez obzira hoćete li ih radili sa sirom ili jednostavno poslužiti s jagodama! Obećajem. I moja bi ih mama voljela. 🙂

Palačinke (6 komada):
60 g kokosovog brašna
6 žlica kokosovog ulja (plus 1 žlica za pečenje)
6 jaja
2 žlice meda
160 g bademovog mlijeka (može i zobeno)
1 žličica praška za pecivo
1/2 mahune vanilije (cca 2 g)
Prstohvat soli

kuživancija5

Punjenje:
1 kiselo vrhnje
250 g Mascarpone sira
3 jaja
1 žlica kokosovog šećera (može i med ili javorov sirup)
Korica 1 limuna

Slika4

Priprema palačinki:
1. U manjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
2. U srednjoj posudi miješajte kokosovo ulje i med dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte mlijeko, jaja i vaniliju. Mikserom miksajte na najmanjoj brzini dok se smjesa ne počne pjeniti.
3. Tekućoj smjesi lagano dodajite suhe sastojke i nastavite miksati. Smjesa će biti grudasta zbog kokosovog brašna, to je uredu.
4. 1 žlicu kokosovog ulja zagrijte na tavi, višak odlijte u malu posudici. Prije pečenja svake palačinke premažite tavu s malo kokosovog ulja.
5. Žlicu za juhu napunite smjesom do vrha te izlijte na tavu. Težite da vam palačinke budu okrugle i otprilike jednake veličine kao kalup za tortu od 20 cm. Mali trik; prilikom pečenja, stavite kalup od torte (bez dna) u tavu. Izlijte 1 žlicu smjese u kalup, te pecite palačinku s jedne strane u kalupu. Nakon 2-3 minute, kalup maknite, a palačinku okrenite. Ovako nećete peći sve palačinke, ali možete samo prvu, čisto da steknete dojam koliko bi otprilike trebala biti velika.

kuživancija1

Priprema punjena:
Mikserom smiksajte sve sastojke.

Slaganje torte:
Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Premažite kalup od torte (20 cm) ostacima kokosovog ulja. Palačinke će vam najvjerovatnije biti malo manje od kalupa, ali ne brinite. Stavite 1 palačinku na dno, zatim odlomite od druge palačinke koliko vam je potrebno da prekrijete cijelo dno kalupa. Zatim stavite red sira, pa palačinke itd. Svaki novi red palačinki ćete morati popuniti. Na kraju će vam ostati 3/4 jedne palačinke. Razrežite je na 3 dijela, stavite na vrh torte i prelijte ostatkom sira. Tortu pecite 10 minuta, ne više! Ostavite je da se ohladi, skroz! Sir će se stisnuti! Režite na kriške i uživajte. 🙂 Ako vam išta ostane, držite je u frižideru.

Učitati još
Zatvori