Što smijete jesti ako ne smijete gluten? Imamo najdetaljnije odgovore i odlične recepte

Što smijete jesti ako ne smijete gluten? Imamo najdetaljnije odgovore i odlične recepte

Sigurni smo kako znate bar nekoga tko je u posljednjih par godina saznao da mora izbjegavati (ili uopće ne smije jesti) hranu koja sadrži gluten. Kada čujemo za tu dijagnozu, jasno, na prvu misli postaju depresivne, zavlada strah za zdravlje, ali i za naše prehrambene navike i mogućnosti. Što je gluten? U kojoj ga sve hrani ima? Što smijemo jesti, a što ne? Što će se dogoditi ako ponekad jedemo gluten? Kako možemo biti sigurni da naša “bezglutenska” hrana nije bila u kontaktu s glutenom?

Tisuće pitanja liječnicima, sati pretraživanja interneta i razgovor s poznanicima sa sličnim problemom, neka su od prvih solucija za kojima posežemo. No, jednom kada prihvatimo novi, zdraviji život kojim ne štetimo svom organizmu, shvaćamo kako zapravo i dalje postoji puno ukusnih opcija, puno hrane koja uopće ne sadrži gluten, a samim time i puno recepata u kojima i dalje možemo nesmetano uživati.

Gluten free život

Zabrana unosa glutena u organizam može nas motivirati na promjenu prehrambenih navika na bolje, ali nipošto ne znači da do kraja života moramo jesti samo voće i povrće ili isključivo zdravu hranu. I dalje možemo uživati u delicijama koje volimo cijeli život, samo ćemo se od sada educirati i opreznije birati!

Jednom kada prihvatimo gluten free život, shvatit ćemo da on uistinu nije tako težak, a može biti iznimno kreativan kada su u pitanju novi načini kuhanja. Jedan od najvećih problema za mnoge je odlazak u restorane jer tamo nemamo kontrolu nad kuhinjskim uvjetima i stručnošću osoblja, ali i to se mijenja na bolje – sve više osoblja u ugostiteljstvu upoznato je s ovim problemom, a sve više restorana nudi gluten free opcije.

Međunarodni dan celijakije

Obilježavajući Međunarodni dan celijakije, jedne od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti, odlučili smo razriješiti misterij “zabranjene hrane” i educirati sve one kojima je potrebno – o tome što zapravo smiju, a što ne.

Celijakija je imunološko-posredovana bolest koji uzrokuje trajnu nepodnošljivost glutena, bjelančevine koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži, te ponekad u zobi.

To ukratko znači da i dalje možete jesti apsolutno sve voće, povrće, meso, ribu, orašaste plodove, mlijeko i mliječne proizvode, a i neke omiljene priloge poput riže, krumpira, prosa ili kukuruza. Dakako, danas u gotovo svakoj trgovini možete pronaći bezglutenski kruh ili tjesteninu. No, u čemu je onda zapravo problem?

Oboljeli od celijakije ne smiju jesti hranu koja je bila u kontaktu s glutenom! Sitne čestice glutena nažalost se lako prenose čak i zrakom, a ne samo direktnim kontaktom. Dakle, u prostoriji u kojoj se priprema hrana bez glutena, ne bi trebalo uopće biti glutena. Posebice je opasno ako se jela s i bez glutena pripremaju na istim površinama, daskama, ako se peku u istom posuđu ili u istoj pećnici.

Druga stvar na koju morate paziti su gotovi proizvodi koji mogu biti rađeni s raznim drugim sastojcima, aditivima, konzervansima ili stabilizatorima koji sadrže gluten.

Što smijemo jesti i kako biti sigurni?

Pitate li se i dalje što točno smijete jesti i kako biti potpuno sigurni – sada donosimo najvažnije odgovore. U kupovini namirnica najvažnije je na proizvodima provjeriti sadrže li gluten. “Gluten free” ili “GF” oznake, potvrda su da te proizvode smijete jesti i da su takozvano “certificirane”, odnosno odobrene i potpuno sigurne za vas. Certificirani proizvodi nose simbol prekriženog klasa, simbol koji potvrđuje visoki standard proizvodnje i sigurnost da proizvod ne sadrži gluten. On je registriran na razini EU-a te ga je moguće dobiti samo ako proizvodnja odgovara AOECS standardu – standardu koji je u vlasništvu Udruge europskih društava za celijakiju i potvrđuje u potpunosti bezglutensku proizvodnju. 

Podravka

Podravka je prva kompanija u cijeloj Hrvatskoj koja je prepoznala važnost pružanja adekvatnih informacija o hrani osobama na prehrani bez glutena. Kroz Registar bezglutenskih proizvoda napravila je iskorak u očuvanju zdravlja te skupine celijakičara i intolerantnih na gluten i time pokazala društvenu odgovornost i osviještenost.  

Podravka tako u svom asortimanu ima vrlo širok asortiman bezglutenskih proizvoda – od oni koji imaju certifikat, do onih koji su bezglutenski po svojoj prirodi. Neki od omiljenih proizvoda kojih se tako ne morate odreći su Lino Lada, Lino Choco caramel flakes, Lino Honey rings, Dolcela Muffins čokoladni, Dolcela Cookies, Dolcela Brownies double choco i Dolcela Američke palačinke te Dolcela waffles. Tu su još i raznih džemovi, začini i naresci, a cijeli popis omiljenih proizvoda kojima ne morate reći ne, nalazi se ovdje

Klikom do provjerenih informacija u trenu

Za svaku situaciju u kojoj niste sigurni smijete li nešto pojesti ili ne, nekoć bi se preporučilo da radije kažete NE i ostanete sigurni da si ne štetite. Danas, uz naprednu tehnologiju i inicijativu koju u Hrvatskoj imamo, već brzim klikom na aplikaciji možete provjeriti informacije o hrani i proizvodima.

Podravka od samih početaka sudjeluje u promociji bezglutenskih proizvoda i kroz uspostavljanje Registra bezglutenskih proizvoda. Ovaj registar je prvi takav digitalni alat, web aplikacija, na našim prostorima koji pruža provjerene informacije o hrani i proizvodima, nužnim za održavanje stroge bezglutenske prehrane. Nastao je u okviru međunarodnog CD SKILLS projekta, a na inicijativu udruge CeliVita. Udruga Celivita – Život s celijakijom osnovana je 2014. godine s ciljem povećanja sigurnosti zdravlja oboljelih od celijakije, alergije na pšenicu i intolerancije na gluten te s ciljem poboljšanja kvalitete njihovih života kao i života njihovih obitelji. 

Coolinarika također brine

Podravka na svojim stranicama svakodnevno ažurira popis svojih proizvoda koji ne sadrže gluten i koji su prigodni za konzumaciju od strane osoba koje imaju intoleranciju na gluten i u najmanjem mogućem obliku. Također, i Coolinarika redovito ažurira popis kako bi osobama koje prakticiraju bezglutensku prehranu omogućila siguran izvor informacija i pojednostavila pridržavanje stroge prehrane. 

Osim toga, Udruga Celivita (udruga oboljelih od celijakije) ovih dana predstavlja javni Registar bezglutenskih proizvoda u kojem će se naći svi (ne samo Podravkini) bezglutenski proizvodi.

Ideje s Coolinarike za sigurne i ukusne recepte bez glutena:

Rolada od riže sa šunkom i sirom 

Cookie matcha smoothie

Gluten free čokoladna kikiriki torta 

Double choco brownies & Lino Lada fondue Waffli na štapiću

Foto: PR

Učitati još
Zatvori