Curry od jabuka je pravo iznenađenje u kuhinji

Znam da dosta ljudi ne voli curry, jako puno mojih prijatelja ga ne voli, ali vjerujte mi, nije svaki curry isti i ako vam se nije svidio onaj koji ste jednom probali ne znači da vam se neće svidjeti nijedan.

Važno je znati da nije svaki curry začin isti, ni blizu! Ali nećemo ovom prilikom toliko u detalje, koristite onaj koji vam je dostupan.

Ni sama nisam nikada jela curry od jabuka već mi je prijateljica rekla da ga je probala i to u Belgiji dok je bila na obiteljskog večeri. Odmah je pomislila – ovo je za Editu! Oduševila sam se već samom idejom. Tako da sam ga sada prvi put spremala i jela. Napravila sam neke izmjene samo jer se meni tako više sviđa, ali ono što je najvažnije naglasiti, ovaj curry je ljut!

Ja sam čak smanjila broj papričica u odnosu na originalni recept, ali još uvijek je dosta ljuto čak i za mene koja ljutoću dosta dobro podnosim. Na prvu ćete osjetiti ljutoću, međutim odmah nakon toga okus će postati sladak. Unatoč tome, ne bih vam savjetovala da smanjujete količinu chilija, probajte, izvrsno je za ove jesenske prehlade 🙂

Nemojte da vas bune jabuke na mojim fotografijama koje očito nisu granny smith. Kupovala sam ih na marketu, a ovdje na marketima nema granny smith jabuka. Vi svakako koristite njih jer su one najbolje za ovaj recept.

Baš bi me veselilo da probate ovaj recept i javite dojmove. Iako je lista namirnica i pripreme malo duža, recept je vrlo jednostavan. Krenimo!

Curry od jabuka

Sastojci (4 manje porcije):
2 jabuke granny smith
3 žlice ghee maslaca
1.5 žlice sjemenki gorušice
1/2 luka
2 lovorova lista
2 chili papričice
1 žlica curry praha
1/4 žlice kurkume
1/4 žlice cayenne papra
1/2 žličice svježe naribanog đumbira
2 režnja češnjaka (sitno narezati)
1 žlica kokosovog šećera
1 žličica himalajske soli
1 limenka kokosovog mlijeka
1/2 cijeđenog limuna
1 šalica smeđe riže

Priprema:
1. Sitno nasjeckajte luk i chili papričice. Ako ne želite da vam curry bude previše ljut, dio sjemenki odstranite.
2. Jabuke operite i narežite na malo veće kocke. Nije ih potrebno guliti, niti odstraniti koštice.
3. Zagrijte ghee maslac na srednje jakoj vatri.
4. Dodajte luk, lovor i chili te sve pirjajte dok luk ne omekša.
5. Dodajte curry, kurkumu, cayenne i đumbir te sve zajedno promiješajte, ali vrlo kratko, dok ne osjetite miris, 30ak sekundi.
6. Zatim dodaje jabuke, češnjak, sol i šećer te sve kuhajte nekoliko minuta. Ukoliko vam se curry krene lijepiti, dodajte malo vode, otprilike 1 dcl.
7. Sve kuhajte 10ak minuta. Jabuke će malo omekšati.
8. Dodajte kokosovo mlijeko, pokrijte teču poklopcem i ostavite da se sve kuha još 5-10 minuta na srednje jakoj vatri. Trebalo bi da jabuke budu srednje mekane, ali ako vam se više sviđa, možete ih kuhati dok skroz ne omekšaju. Ja sam ih kuhala do kraja.
9. Probajte i ako je potrebno dodajte još soli.
10. Poslužite uz smeđu rižu i za kraj dodajte nekoliko kapi limunovog soka.

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori