#OstajemDoma: Iva Radić

#OstajemDoma: Iva Radić

Cijela redakcija Journal.hr-a u posljednjih nekoliko tjedana glasno zagovara inicijativu #OstajemDoma, a shvaćajući važnost smanjenja društvenih kontakata, također smo otkrili kako izuzetno dobro funkcioniramo i ‘na daljinu’, radeći planove za portal i osmišljavajući pregršt korisnih, zabavnih i edukativnih tema za svoje čitatelje iz udobnosti vlastitih domova.

Neizostavni dio svakog radnog dana postali su nam i redakcijski sastanci virtualnim putem, koje s vremena na vrijeme prekinu oni simpatični dječji povici ‘mama, mama’, upućeni Ivi Radić. Zato smo odlučili s vama podijeliti kako to ovih dana izgleda u domu Journalove osnivačice, je li otkrila tajnu baratanja između brojnih poslovnih i obiteljskih obaveza i kako provodi vrijeme ‘za sebe’.

  • Priključila si se kampanji #OstajemDoma. Što te motiviralo?

Svi smo u istoj situaciji, i, paradoksalno, to je nešto što me tješi, osjećaj da smo spojeni u istom problemu, u istoj borbi. Mislim da je važno da šaljemo poruku da je ostati doma naš način borbe protiv pandemije. I da je to doista važno. Sretna sam što mogu svojom porukom inspirirati i osnažiti druge.  

  • Kako provodiš vrijeme u samoizolaciji?

Kuham do beskonačnosti, stalno su svi gladni (smijeh). Radim generalke: ormari, kuhinja, prozori, ostave, kao i svi vjerojatno. Da mogu, i kod susjeda bih krenula čistiti, samo da ne mislim. Gledam vijesti, a kad mi je previše negative, slušam Olivera i bilo koju muziku koja me opušta. Ako treba, i rasplačem se, izderem i tako u krug. Pričam s prijateljima Na FaceTime, imamo grupice, a moja prijateljica se iz centra razrušenog potresom zajedno s djetetom preselila k nama, pa smo sad prava mala komuna koja dijeli zadatke, ali i krati vrijeme. Stojim u redovima pred supermarketima kao i svi, pred voćarnama i drogerijama… To su mi vanjske aktivnosti.

  • Najbolji film za pogledati u ovom trenutku?

Vraćam se feel good klasicima. Danas ćemo svi zajedno gledati najbolje dječje, na redu je Nemo, a nakon toga i pokoju romantiku.

  • Najbolja knjiga za pročitati u ovom trenutku?

Moja prijateljica čita Ljubav u doba kolere, a ja knjigu o fotografskom radu Petera Lindbergha, premda mi koncentracija i vrijeme i aktivnosti po kući još uvijek ne dozvoljavaju tu slobodu ležanja. Puno nas je.

Vili, Alemka i stožer su mi i dalje najbitniji sati u danu.

  • Najbolja serija za bingeati u ovom trenutku?

Obožavala sam Crno-bijeli svijet, rado bih ga iz početka gledala. Započela sam gledati “Senke nad Balkanom” s našim Goranom Bogdanom.

  • Najbolja glazba za opuštanje u ovom trenutku?

Grašo, Oliver, Laganini radio, Talijani, Julio Iglesias… Svi su oni na repertoaru već danima. Osim toga, A strana mi je omiljena glazbena emisija na YouTubeu.

  • Kako najbolje provesti vrijeme sama sa sobom?

Za mene je to vrijeme provedeno u kadi. Napravim mali priručni spa i pokušavam se opustiti, pritom se nadajući da neću čuti bar deset puta ‘mama, mama, mama’ (smijeh).

  • Kako najbolje provesti vrijeme sa svojom obitelji/ukućanima?

Kao majka troje školaraca, dosta sam, kao i oni, opterećena školom. Puno vremena u danu prođe na učenje, a najstarija kćer mi se i u ovim uvjetima priprema za faks, pa smo najfokusiraniji na školske obaveze. Iskreno, nadam se da cu izdržati i da neće biti sijedih glava (smijeh).

  • Koje si zaostatke sada napokon riješila ili ćeš ih tek riješiti ;)?

Evo, danas sam kupila printer koji se naravno u doba korone pokvario, kao i još sto nekih stvari, jer hoće to tako odjednom… Olakšavam maksimalno homeschooling, ali da ludim na dane, o da jaaaako. Jučer sam složila ormare, ali one koje sam već posložila u prvom tjednu i oribala kupaonicu u tom danu treći put. Do kraja karantene, čini mi se da ću presložiti sve deset puta.

Želim nam što prije da se vratimo u poznatu svakodnevnicu, ako će to ikad više biti normalno, no voljela bih da iz ovog izvučemo najbolje i da poslušamo i ozbiljno shavtimo upozorenja majke prirode, uzvišenog ili kako tko želi vjerovati. Da se vratimo pravim vrijednostima, da se podržavamo i kad nismo u nevolji, da cijenimo sve što smo olako shvaćali, da se istinski priglimo i da nam to ostane u genetskom kodu, jer “potresi” služe da se izgradi sve na pravim temeljima.

Volim vas svih, dragi ljudi.

Foto: Senja Vild

Učitati još
Zatvori