Koliko je zapravo siguran online shopping tijekom pandemije koronavirusa?

Koliko je zapravo siguran online shopping
tijekom pandemije koronavirusa?

Od otkazivanja škole, zatvaranja trgovina do opće nesigurnosti u životu, svi osjećaju učinke pandemije koronavirusa. Svijet pokušava otkriti kako prakticirati socijalno distanciranje, a pritom i dalje svakodnevno zadovoljavati svoje osnovne, ljudske potrebe. Puno je toga s čim se svi moramo naučiti nositi, a nažalost, ne postoji nikakav cjeloviti vodič koji bi nam rekao apsolutno sve i dao točne upute oko toga što bi mogli i trebali činiti kako bi ostali što sigurniji usred pandemije. Zato postoje mnoga pitanja i vezano uz online shopping tijekom pandemije.

Iako većina trgovaca zatvara svoje trgovine, mnogi ostaju otvoreni u online svijetu. No, je li sigurno kupovati putem interneta? Koje druge čimbenike morate uzeti u obzir prije nego što kliknete ‘dodaj u košaricu’? Ispod ćemo proći kroz nekoliko činjenica o kojima biste možda trebali razmisliti prije donošenja odluke o kupovini.

Online shopping: Mogu li paketi nositi koronavirus?

Svi službeni vladini izvori u SAD-u procjenjuju da je rizik od zaraze putem paketa nizak, čak i ako ga je zaražena osoba dotaknula. Kad proizvodi stignu na police trgovina, obično je prošlo već nekoliko tjedana otkako su proizvedeni. Virus će možda uspjeti preživjeti nekoliko dana u pravom okruženju, ali kad dođe do kupnje tog proizvoda, već će dugo biti mrtav. Čak i ako vam se nešto isporuči već sljedeći dan od narudžbe, taj paket je već sjedio u skladištu negdje dovoljno dugo da virus umre. Isto vrijedi i za predmete unutar paketa.

Vjerojatnost da osoba može ‘zaraziti’ paket i da će infekcija trajati tijekom dostave dovoljno dugo da inficira primatelja paketa je relativno mala. Najveći rizik tijekom online kupovine je interakcija s drugim ljudima, a ne sam proizvod. Međutim, ako minimalizirate izravan kontakt s dostavljačima, smanjit ćete rizik od bolesti.

Može li se virus prenositi na odjeći?

Radi se novom virusu i nove informacije se prikupljaju svaki dan u različitim regijama diljem svijeta. Nije još poznato može li virus ostati živ na odjeći. Stoga, pogotovo ako živite s ranjivom osobom, bilo bi korisno to da odmah na ulazu u stan skinete odjeću u kojoj ste bili vani i operete ju, kao i sve ostale predmete koje unesete izvana. Primjerice, plastiku možete oprati u sapunici, a odjeću na što višim temperaturama u perilici za rublje.

Isto pravilo vrijedi i za novu odjeću koju ste tek naručili i zaprimili u svom paketu. Trenutno postoje oprečne informacije o tome može li se koronavirus ubiti pri određenoj temperaturi i može li preživjeti pranje u perilici za rublje. Zato je najbolje sve temeljito oprati, po mogućnosti u vrućoj vodi. Ljudi mogu prakticiranjem osnovne higijene kontrolirati širenje infekcije. Površine u svom domu perite proizvodima na bazi alkohola, najmanje 60 postotnog, a odjeću u deterdžentu i na što višim temperaturama.

Postoji li opasnosti za dostavljače dok obavljaju svoj posao?

Do neke mjere opasnost postoji. Nedavno istraživanje pokazalo je da koronavirus može preživjeti do 24 sata na kartonu, a na plastici i nehrđajućem čeliku dva do tri dana. Trenutno je nepoznato koliko dugo može preživjeti na papiru. Pored toga, prijevoznici pošte često su u izravnom fizičkom kontaktu s velikim brojem ljudi.

Zapamtite, situacija s koronavirusom se brzo mijenja, pa tako mogu doći i promjene koje se tiču preporuka o tome kako provodimo svakodnevni život, a to će uključivati ​​i online shopping, stoga vodite računa o tome da pomno pratite preporuke stručnjaka, kako ove, tako i buduće.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori