Izvrsne kratke knjige do 250 stranica kao stvorene za bingeanje ovih dana

Izvrsne kratke knjige do 250 stranica kao
stvorene za bingeanje ovih dana

Čitanje nam je ovih dana postao najdraži hobi. Neki su se čak pridružili književnim klubovima hollywoodskih faca, a neki ipak vole čitati svojim tempom. Posebno nas u posljednje vrijeme vesele kratke knjige, one do otprilike 250 stranica, koje možemo pročitati u svega dan ili dva. Možda ste se tek sad ponovno ‘bacili’ na čitanje nakon duge pauze, imate želju proživjeti što više priča ili ste izolaciju odlučili iskoristiti kako bi dosegli svoj cilj pročitanih knjiga.

Od klasika do noviteta u našim online knjižarama  – izdvojili smo najzanimljivije kratke knjige.

Fahrenheit 451, Ray Bradbury

Ray Bradbury knjigu Fahrenheit 451 napisao je 1953. godine kad je žanrovski bila određena kao znanstvena fantastika. Ima tek 208 stranica kroz koje pratimo vatrogasca Guyja Montaga. Međutim, koncept vatrogasca drastično se razlikuje u Bradburyjevoj knjizi od našeg shvaćanja tog pojma. Radi se od čovjeku zaduženom za spaljivanje knjiga i kuća u kojima se iste skrivaju. U toj distopiji vlada kontrolira ljude kroz TV ekrane, a Montag je jedan od mnogih pijuna koji tu kontrolu pomažu učvrstiti. Stvari se počinju mijenjati kad upozna mladu Clarisse koja mu mijenja pogled na život.

The Perks of Being a Wallflower, Stephen Chbosky

Prekrasan roman Stephena Chboskyja, Charlijev svijet odnosno The Perks of Being a Wallflower 2012. je godine adaptiran u film s Emmom Watson, Ezrom Millerom i Loganom Lermanom u glavnim ulogama. Coming-of-age priča poigrava se temama odrastanja, seksualnosti, mentalnog zdravlja i seksualnog zlostavljanja kroz život 15-godišnjeg introverta Charlieja. Njegova razmišljanja i skrivenu životu tragediju saznajemo kroz Charliejeva pisma napisana neimenovanoj osobi.

The Invisible Life of Euridice Gusmao, Martha Batalha

Među novijim kratkim romanima je i prvijenac Marthe Batalhe. Knjiga pripovijeda o životu sestara Euridice i Guide u Rio de Janeiru 1940-ih u doba kad žene nisu bile ni na pragu svojih prava. Prema romanu je snimljen i film koji je primio izvrsne ocjene kritičara i publike, a knjiga ima oko 190 stranica.

Of Mice and Men, John Steinbeck

Književni klasik Johna Steinbecka objavljen je 1937. godine, a još uvijek je jedno od najkontroverznijih djela ikad napisanih. Knjiga portretira američko društvo za vrijeme velike krize kroz odnos dvojice likova, Georga i Lennyja. U situaciji u kojoj jedva preživljavaju drži ih nada i plan da postanu vlasnici vlastite zemlje. Međutim, na tom im se putu nađu brojne prepreke o kojima čitamo na tek nešto više od 100 stranica.

Normal People, Sally Rooney

Među najvažnijim romanima u posljednjih nekoliko godina je Normal People mlade autorice Sally Rooney. Naslov je to kojem književna kritika predviđa status novog klasika, a proteže se na tek nešto više od 250 stranica. Prati dvoje mladih ljudi od kraja srednje škole kroz fakultet. Oni nisu ljubavni par, ali nisu ni samo prijatelji. Imaju sve mogućnosti koje generacija milenijalaca ima, a opet ih nešto ‘koči.’ Izvrstan roman koji je Rooney napisala sa samo 27 godina uskoro postaje serija, a ovdje pročitajte sve što trebate znati o knjizi.

The Great Gatsby, F.S. Fitzgerald

Najpoznatije Fitzgeraldovo djelo mogli bismo čitati stalno iznova. Od intrigantnog naratora preko raskoša i društvenog ponora burnih 20-ih godina prošloga stoljeća do ljubavne veze Gatsbyja i Daisy – ova knjiga dokaz je da je Fitzgerald napustio svijet u zabludi. Umro je misleći da će njegov rad biti zaboravljen, ali Veliki Gatsby ne zaobilazi niti jednu listu najboljih klasika svjetske književnosti.

A Monster Calls, Patrick Ness

A Monster Calls autora Patricka Nessa može se možda klasificirati kao dječja književnost, ali ovaj književni hit govori o temama relevantnim za odrasle poput gubitka i tugovanja. Iz tog razloga pripada i young-adult književnosti. Roman je dobio niz prestižnih nagrada i govori o dječaku koji svake noći sanja isti san otkad mu se majka razboljela. Sve do večeri kad mu se na prozoru pojavi ‘posjetitelj.’ Knjigu je originalno počela pisati Siobhan Dowd, ali nakon što je preminula Ness je preuzeo ideju i dovršio priču.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori