Kultura u doba korone: Umjetnici ujedinjeni, pomaže i Vlada?

Kultura u doba korone: Umjetnici
ujedinjeni, pomaže i Vlada?

Trenutna situacija vezana uz koronavirus uz evidentne zdravstvene posljedice nosi i one puno intenzivnije koje se odražavaju na apsolutno sve slojeve društva. Što nas tek sve čeka? U moru otkazivanja raznih kulturnih, glazbenih i manifestacijskih događanja hrvatski umjetnici i organizatori stali su uz bok svjetskima i na sve moguće načine pokušali kulturu prenjeti do korisnika, a to smo svi mi. Kultura u doba korone slabija je no ikad, ali ujedinjenija. Razgovarali smo sa zagrebačkim kazališnim redateljem i glumcem Markom Juragom.

Pomoć kulturnom sektoru

Na sjednici Vlade donesene su mjere za pomoć kulturnom sektoru. Njima će se pokušati maksimalno ublažiti negativni učinci uslijed epidemije virusa. Ministarstvo kulture osnivanjem kriznog fonda želi osigurati potpore likvidnosti samostalnih umjetnika, samozaposlenih te drugih fizičkih i pravnih osoba u kulturnom sektoru koje ostaju bez svih prihoda. I to zbog ograničenja okupljanja i zatvaranja kazališta, kina, muzeja, koncertnih dvorana, ističu iz Ministarstva kulture. Takav potez pozdravlja i zagrebački kazališni redatelj i glumac s kojim smo razgovarali Marko Juraga:

Pozitivno u cijeloj toj odluci Vlade je da se “misli” o pomoći kulturi – kao i o pomoći svima kojima je ova situacija stvorila, i stvorit će gubitke. Koliko to zaista može pomoći? Vjerujem da će svim slobodnim umjetnicima i freelancerima kao i nezavisnim kazalištima pomoći ove mjere da uspiju prebroditi ovu krizu. Ako se, naravno, mjere budu u konačnici provele pravilnom metodologijom. Za neka nezavisna kazališta ova kriza možda znači obustavu svih programa do jeseni pa im ovakve mjere ustvari ispadaju nužne da bi opstale u nastaloj situaciji. 

Krizni fond obuhvatit će područja djelatnosti u nadležnosti Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra te Zaklade Kultura nova. Osigurat će se i sredstava fizičkim i pravnim osobama u području kulture za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi čije je izvršenje uslijed epidemije do daljnjega odgođeno. Juraga kaže da je najveća šteta u svemu što se ovom krizom praktički završila kazališna sezona, te dodaje:

Inače su svibanj i lipanj vrlo nezahvalni mjeseci u kazalištima jer u to doba godine publika češće uživa na “svježem zraku” nego u gledalištu nekog kazališta. Ako se i dogodi da kazališta otvore svoja vrata još tijekom tekuće sezone pitanje je koliko će vremena proći dok publika ponovno počne dolaziti u kazališta.

Kultura u doba korone

Ono što se pokazalo nevjerojatnim, ali odličnim je to da se u ovim trenucima kultura preselila online. (Ovdje pronađite koje domaće i strane predstave možete pogledati iz svog doma.)

Trenutno je pokrenuto više raznih akcija nezavisnih kazališta; od live-streaminga koje je pokrenula Mala Scena s predstavama za djecu, do YouTube kanala koji pokreće grupa “Nezavisna kazališta u doba korone”. Aplauz Teatar će putem svoje stranice distribuirati snimke svojih predstava te još neke materijale proizašle iz naših projekata, kaže Juraga.

Radio student svojim je hvalevrijednim projektom “Umjetnost dolazi vama” na jednom mjestu okupio online događanja koja prate nezavisnu kulturnu scenu.

Pozitivan primjer: Teatri Gavran i Erato isplaćuju predujmove

Pozitivne priče stižu i iz Teatra GAVRAN koji misli na svoje suradnike pa uplaćuju predujmove za trenutno otkazane predstave. Hvala što ste dali primjer, nadam se da će i ostali kolege imati sreće, te da će i njihovi poslodavci učiniti ono što mogu!!! Premijera predstave “Savršeni partner” je trebala biti 1.4., no otkazana je do daljnjeg. Kad napokon zaigramo, zaigrat ćemo s posebnim veseljem i zahvalnošću!!, piše glumica Lana Gojak koja se u ovom postu zahvalila i Lidiji Ivandi iz Teatra Erato na isplaćenom predujmu.

https://www.instagram.com/p/B91yW49p5UA/

Međusobno se udružuju umjetnici, freelanceri, organizatori…

Udruženje organizatora i realizatora događanja koje okuplja 54 poduzeća koja se bave iznajmljivanjem za realizaciju događanja i agencija za organizaciju (event agencije) poslalo je apel za pomoć uslijed krize poslovanja izazvane pandemijom koronavirusa.

Uz njih Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca uputilo je dopis Hrvatskoj obrtničkoj komori o očitovanju za djelatnosti obrta koje plaćaju članarinu. To su obrti koji nude svoje usluge promidžbe, odnosa s javnošću, specijaliziranih dizajnerskih djelatnosti, fotografskih djelatnosti, računalnog programiranja, umjetničkih djelatnosti i tako dalje.

Postavili su i upitnik: http://bit.ly/HDNP_Freelance_Istrazivanje o stanju i potrebama samozaposlenih profesionalaca, freelancera, nezavisnih profesionalaca u Hrvatskoj.

Foto: Unsplash, YouTube

Učitati još
Zatvori