Za foodieje: Fantastične kulinarske emisije, kuharice i online tečajevi

Zbog pandemije koronavirusa primorani smo biti u svojim domovima jer je to najbolja moguća stvar koju u ovoj situaciji možemo učiniti kako bi se naši životi što prije vratili u normalu. Na portalu vam svakodnevno donosimo savjete kako da vrijeme provedeno kod kuće iskoristite najbolje što možete, a sve smo ih okupili u rubrici #OstajemDoma. Danas smo svim foodiejima i ljubiteljima dobre hrane pripremili popis zanimljivih kulinarskih emisija koje možete pogledati u izolaciji, kuharice koje možete pročitati te koji sve slavni chefovi trenutno kuhaju online i nude svojevrsne besplatne tečajeve na svojim Instagram i Facebook profilima.

Najbolje serije i emisije o hrani

Emisije, reality showovi i dokumentarne serije o hrani već su godinama jako popularne. Osim što putem njih možete dobiti inspiraciju, odnosno ideju za idući ručak ili večeru, edukativnog su karaktera pa možete i štošta naučiti o gastronomiji. U nastavku smo izdvojili najbolje kulinarske emisije koje trenutno možete pogledati na Netflixu.

  • Chef’s Table

Chef’s Table je popularna i nagrađivana dokumentarna serija u kojoj vas neki od najboljih kuhara na svijetu uvode u svijet internacionalne kuhinje. Trenutno je snimljeno i dostupno šest sezona.

  • Street Food

Street Food je dokumenatrna serija objavljena prošle godine od kreatora Chef’s Tablea, a vodi gledatelje u detaljan obilazak najboljih street food mjesta u 9 azijskih gradova. Svaka epizoda istražuje kulturu i povijest grada kroz hranu koju jedu stanovnici.

  • Salt Fat Acid Heat

Salt Fat Acid Heat je serija nastala prema istoimenoj kuharici Samine Nosrat, a u svakoj se epizodi istražuje kako se kombiniraju osnovni dijelovi kuhanja – sol, masnoća, kiselina i toplina. Nosrat putuje u različite zemlje, razgovarajući i kuhajući s kuharima, poljoprivrednicima i drugim proizvođačima hrane, nadahnjujući gledatelje da isprobaju nove stvari u vlastitim kuhinjama i razmisle o tome kako najukusnija jela počinju s osnovnim detaljima.

  • Nailed it!

Od svih emisija o hrani na Netflixu, Nailed It! je najmanje ozbiljna. U svakoj se epizodi po tri natjecatelja, koji nisu profesionalci, a ni pretjerano vješti, natječu u stvaranju različitih izvrsnih poslastica i pokušavaju da njihovi konačni proizvodi izgledaju, ako ništa drugo, barem pristojno. Četvrta sezona stiže idući tjedan.

  • Cooked

Godine 2013. pisac Michael Pollan objavio je knjigu pod nazivom Cooked: A Natural History of Transformation. Manje od tri godine kasnije, knjiga je adaptirana u četverodijelnu dokumentarnu seriju u kojoj Pollan istražuje kako kuhanje mijenja hranu i oblikuje civilizaciju. Čak ima i nekoliko gostiju koje će poznavatelji hrane prepoznati.

  • Ugly Delicious

Svaka epizoda ove Netflixove emisije posvećena je istraživanju povijesti jednog popularnog jela. Chef David Yang razgovara s prijateljima, kolegama kuharima i poznatim osobama kako bi otkrio kako i zašto su ljudi zavoljeli pizzu, tacose, prženu piletinu i još mnogo toga.

  • The Chef Show

U emisiji The Chef Show redatelj, glumac i ljubitelj hrane Jon Favreau i chef Roy Choi istražuju hranu u kuhinji i izvan nje s poznatim kuharima i slavnim prijateljima. U prvoj sezoni kroz kuhinju su prošli Avengersi, od Roberta Downeya Jr do Gwyneth Paltrow, a treća sezona premijeru je imala u veljači ove godine.

  • Breakfast, Lunch & Dinner

U ovoj emisiji chef David Chang u pratnji slavnog gosta istražuje pojedini grad, njegovu kulturu i kuhinju. Dok par putuje kroz svaki grad, otkrit će i nove i iznenađujuće stvari o sebi. Kroz Vancouver mu je društvo pravio Seth Rogen, u Marrakeshu je bio s Chrissy Teigen, a u Los Angelesu s Lenom Waithe.

  • Restaurants on the Edge

Ideja serije Restaurants on the Edge jest da restorani na nevjerojatnim lokacijama često imaju lošu hranu. Domaćini emisije – chef Dennis Prescott, dizajnerica Karin Bohn i ugostitelj Nick Liberato – odlaze na lokacije diljem svijeta kako bi renovirali jelovnike restorana, poslovne modele i dekor.

  • The Big Family Cooking Showdown

Ako volite gledati natjecateljske emisije, ova će vam se svidjeti. U The Big Family Cooking Showdown dvije se obitelji natječu koja će pripremiti bolje jelo.

Najbolje kuharice

U nastavku pronađite neke od najboljih naslova u kojima ćete pronaći super recepte, ali i svašta naučiti. Sve knjige dostupne su na Amazonu.

  • Alexander Smalls – Meals, Music, and Muses

Poznati kuhar i operni pjevač Alexander Smalls u ovoj je knjizi spojio dvije svoje najveće strasti – hranu i glazbu. Smalls tako vodi čitatelje na ukusno putovanje američkim Jugom kako bi upoznali hranu koja je oblikovala regiju. Svako je poglavlje nazvano prema vrsti glazbe koja će pomoći čitateljima da razumiju duh koji oživljava ove recepte.

  • Amy Chaplin – Whole food cooking every day

Amy Chaplin u ovoj knjizi otkriva svoje tajne kako se možemo zdravo hraniti svaki dan. Kuharica donosi 250 recepata bez glutena, rafiniranog šećera i mliječnih proizvoda, a svakog čitatelja ohrabruje da upotrebljava lokalne i organske namirnice, priprema hranu unaprijed i da kuha kod kuće. Ova je kuharica proglašena jednom od najboljih u prošloj godini, a možete ju naručiti na Amazonu.

  • Aran Goyoaga – Cannelle et Vanille:Nourishing, Gluten-Free Recipes for Every Meal and Mood

Ova kuharica sadrži pečena bezglutenska jela za svaki obrok u danu poput neobičnih doručaka ili pripreme jela za druženja. Osim toga, u knjizi ćete pronaći zanimljive recepte poput kiselog kruha ili karameliziranog keksa od luka i komorača.

  • Christopher Kimball – Milk Street: The New Rules

U ovoj knjizi Christopher Kimball donosi 75 novih pravila o kuhanju koja će pojednostavniti vaše vrijeme u kuhinji i poboljšati vaše rezultate. Pravila se nalaze u više od 200 recepata koji vas uče kako hranu napraviti ukusnijom i zanimljivijom.

  • Joana Gaines – Magnolia Table: A Collection of Recipes for Gathering

Kuharica Magnolia Table prožeta je toplinom i strašću Joanne Gaines za svim obiteljskim stvarima. U njoj ćete pronaći recepte koji su nadahnuti favoritima obitelji Gaines, kao i klasične comfort food recepte iz njenog restorana u Teksasu, Magnolia Table. Jedan je od bestselera New York Timesa, a možete ju pronaći na Amazonu.

  • Ken Forkish – Flour Water Salt Yeast: The Fundamentals of Artisan Bread and Pizza

Poznati i nagrađivani pekar Ken Forkish u ovom must-have vodiču donosi recepte za najbolji svjetski kruh i pizzu.

  • Alex Snodgrass – The Defined Dish: Healthy and Wholesome Weeknight Recipes

Alex Snodgrass, koja stoji iza bloga The Defined Dish, krajem prošle godine objavila je svoju prvu kuharicu koja je bazirana na Whole 30 dijeti. S receptima bez glutena, bez mliječnih proizvoda i žitarica, ovo je kuharica koju možete uzeti u ruke nakon što završite Whole 30 program, kada želite u svoju prehranu uvesti zdrave sastojke poput tortilja, jogurta, graha i mahunarki.

  • Tieghan Gerard – Half Baked Harvest Super Simple

U ovoj kuharici, koja sadrži 125 jednostavnih recepata, ima ponešto za svakoga. Tieghan Gerard poznata je, kako na svom blogu, tako i u svojoj debitantskoj kuharici Half Baked Harvest Cookbook, po zapanjujuće lijepim jelima i promišljenim receptima koji imaju čak i bolji okus nego što izgledaju. Half Baked Harvest Super Simple donosi recepte za comfort food koji ćete brzo i jednostavno napraviti kod kuće. Super Simple je zbirka za sve one koji tek počinju kuhati, kao i za one koji žele brzo i efikasno napraviti ukusno jelo.

  • Cal Peternell – Almonds, Anchovies, and Pancetta: A Vegetarian Cookbook, Kind Of

Slavni chef Cal Peternell u ovoj kuharici fokusiranoj na povrće donosi šezdeset recepata koji okusima dodaju dubinu koristeći tri ključna sastojka – bademe, inćune i pancetu.

  • David Lebovitz – Drinking French: The Iconic Cocktails, Apéritifs, and Café Traditions of France

Autor i popularni bloger David Lebovitz u ovoj knjizi donosi 160 recepata za sva moguća pića, od kave, vruće čokolade, čaja do regionalnih aperitiva, klasičnih i modernih koktela iz najboljih pariških barova te kreativnih infuzija svježeg voća i francuskih likera. S obzirom da Francuzi ne mogu zamisliti da nešto piju ako pritom nemaju nešto za prigristi, Lebovitz je dodao hrskave, slane grickalice koje ćete poslužiti uz piće. Svaki recept je popraćen autorovim pričama o životu u Francuskoj i fotografijama snimljenima na lokacijama u Parizu i šire.

Chefovi koji kuhaju online

S obzirom da smo svi kod kuće, mnogi slavni chefovi svakodnevno na svojim Instagram i Facebook profilima kuhaju, objavljuju recepte i obožavateljima demonstriraju kako određeno jelo mogu napraviti kod kuće. Zapravo, nude svojevrsne besplatne online tečajeve i satove kuhanja. U nastavku smo izdvojili neke od njih.

  • Massimo Bottura

Massimo Bottura, slavni chef i vlasnik restorana Osteria Francescana u talijanskoj Modeni, na Instagramu uživo održava satove kuhanja iz karantene. Serija naziva Kuhinjska karantena ide svaki dan u 15 sati, a ako ih ne možete gledati uživo, možete ih kasnije pronaći na YouTubeu.
Bottura je uz to na Instagramu otvorio Q&A kako bi odgovorio na sva pitanja koja se pojave dok gledate emisiju.

  • Antoni Porowski

Antoni Porowski, kanadski chef i zvijezda Netflixove emisije Queer Eye, započeo je mini seriju pod nazivom Quar Eye: Lekcije iz kuhanja u karanteni na svom Instagram profilu. Ideja se temelji na pripremi dobre hrane i obroka koji su dobri za naše zdravlje, a koristi sastojke koje vjerojatno već imate u svojoj kuhinji te ih možete jednostavno pripremi kod kuće.

  • Kwame Onwuachi

I chef Kwame Onwuachi na Instagramu svaki dan objavljuje recepte, a potom uživo demonstrira kako ih napraviti. Njegove satove kuhanja možete gledati na Instagramu svaki dan od 17 sati.

  • Michael Symon

Chef Michael Symon osim na svom Instagramu, svake večeri gostuje na Facebook stranici Food Networka gdje gledatelje podučava kako da skuhaju određeno jelo. #SymonDinners, kako su ih nazvali, do sada su uključivali jela poput svinjskih kotleta i crnog graha, gulaša od leće itd. Tijekom prijenosa uživo, chef Symon odgovara i na sva pitanja gledatelja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by michael symon (@chefsymon) on

  • Janez Bratovž

Slovenski chef Janez Bratovž iz ljubljanskog restorana Restavracija JB, svaki dan na svom Facebooku objavljuje recepte koje možete raditi kod kuće.

Foto: Unsplash, Instagram

1