Otkrijte kako možete zabaviti dijete dok je kod kuće

Otkrijte kako možete zabaviti
dijete dok je kod kuće

Ako se osjećate pomalo preplavljeno emocijama i obavezama te se borite sa svim svakodnevnim novim obavezama, otkazivanjima i drugim vijestima koje se tiču novog coronavirusa, suosjećamo s vama. Mnoga djeca nisu u školi, mnogi roditelji rade od kuće (ili barem pokušavaju, jer djeca nisu u školi), a svi kolektivno pokušavaju ostati mirni. To je puno obaveza, a mi vam zato donosimo neke osnovne savjete za to kako zabaviti dijete i upute koje će vam pomoći u održavanju reda dok ne otkrijemo kako će se situacija dalje razvijati. U međuvremenu se udobno smjestite jer će vam život, barem u bližoj budućnosti, biti sve samo ne uobičajen.

Kako pomoći djeci u učenju?

Poput mnogih roditelja, nedavno ste saznali da će vaša djeca biti na neočekivanom produženom ‘odmoru’. Pitate se što će to značiti za njihovo školovanje? Treba li im zadati domaću zadaću? Čak i ako škole nude online nastavu, hoćete li ih moći svaki dan uspješno smjestiti ispred tableta i/ili računala (ako ih imate)?

Uspostavljanje rasporeda je iznimno važno

Iako je važno obaviti svaki zadatak koji je škola zadala vašem djetetu i važno je pratiti online nastavu i nastavu na HRT-u, još je važnije zadržati neku rutinu. Neka vaša djeca ustaju u isto vrijeme od ponedjeljka do petka i neka djeca idu spavati u neko razumno vrijeme svaki dan. Obavezno sastavite raspored za svoje dijete – kad će čitati, kad će se baviti matematikom, kad će imati slobodno vrijeme, obroke i fizičke aktivnosti. Budite realni pri slaganju rasporeda i nemojte zaboraviti na pauze. Sjediti i raditi tri sata u komadu nije recept za uspjeh većine djece. Iako će mnoga djeca morati provesti neko vrijeme pred ekranima kako bi dovršili svoj posao, pokušajte ograničiti izloženost ekranima tamo gdje je to moguće.

Također, nemojte zanemariti mentalno zdravlje djece. Svi su toliko fokusirani na fizički aspekt trenutne situacije, ali ne možemo podcijeniti ni mentalni utjecaj novonastale situacije na djecu. Provedite vrijeme razgovarajući s obitelji o svojim i njihovim brigama. Možete staviti sve knjige i sve vrste zamjenskih nastava ispred njih, ali ako su preplavljeni svime što se događa, ništa od toga im neće pomoći.

Mogu li se dogovarati s drugom djecom za igru?

U slučaju koronavirusa, djeca su uglavnom bila nositelji, koji ili nisu imali simptoe ili su oni bili vrlo blagi. Međutim, oni lako mogu prenijeti ovaj virus odraslim osobama pa bi ipak trebalo izbjegavati druženja s drugom djecom i odraslima. Aktivnosti na otvorenom, gdje nema puno zajedničkih igračaka, sprava za igru ili kontakata s drugima, su prihvatljive. U to spada, primjerice, vožnja bicikla ili šetnja u prirodi. Treba izbjegavati igrališta gdje djeca, koja nemaju najbolju higijenu, dodiruju razne površine. Ovo je idealno vrijeme da ih nastavite podsjećati na to da peru ruke, ne kopaju noseve i izbjegavaju dodirivanje lica.

Ključna stvar za usporavanje ove pandemije je socijalno distanciranje. Glavno pravilo bi trebalo biti što više ograničiti apsolutno svu društvenu interakciju. Ako se situacija ne shvati ozbiljno i ne suzbiju se interakcije licem u lice, pobija se svrha zatvaranja škola i radnih mjesta.

Kako onda zabaviti dijete dok se pokušavate držati dalje od drugih?

Možda sad nije dobro vrijeme za potpunu zabranu ekrana, ali možete ga postaviti na način da se djeca ne uvuku u potpunosti u njega. Rutina će pomoći u izbjegavanju borbe za vlast nad ekranima. Surađujte s djecom kako biste razmislili o najboljem načinu za upotrijebiti tehnologiju tijekom ovog neobičnog vremena. Je li ovo pravo vrijeme za preuzimanje nove igre? Za naučiti novu vještinu na YouTubeu?

FaceTime, Skype, slanje poruka, igranje online igara s prijateljima i društveni mediji pomoći će djeci da budu povezani s prijateljima koje bi inače svakodnevno viđali tako da bi ih svakako trebali uključiti u svoju novu rutinu. Možete potražiti kakve edukativne igre za dobnu skupinu vašeg djeteta kako bi ga animirali, kako vrijeme pred ekranom ne bi bilo potrošeno uzalud.

Sve za zaradu…

Ako je vaše dijete jedno od onih koje će sve napraviti za, primjerice, 5 kuna, imate sreće. Kućanski poslovi, pisanje zadaće, učenje, pomaganje bratu ili sestri u učenju i pisanju domaćih zadaća – sve to može oduzeti puno vremena, a oni u međuvremenu zarađuju i rade nešto korisno.

Tematski dani i kuhanje

Također, možete organizirati tematske dane, poput Lego dana. Tada sve svoje Lego kocke bacite na stol i slažite što god vam srce poželi. Možete i uključiti dijete u planiranje i kuhanje obroka. Tada svako dijete u obitelji dobiva jednu večer u tjednu kada on ili ona pripremaju obrok i, što je još važnije – desert. Ako ste se opskrbili sastojcima, onda uvijek možete isprobavati jednostavne jednominutne recepte i s onim najmlađim članovima obitelji. Primjerice, postoje oni recepti za koje vam, uz hranu, trebaju samo šalica i mikrovalna.

Mini sportska natjecanja

Možda imate dovoljno prostora u stanu ili kući za organizaciju kakvog mini sportskog natjecanja? Samo zapamtite da je važno imati što manje kontakta s drugima. Bavljenje fizičkom aktivnošću svima dobro dođe. U nedostatku drugih ideja, uvijek možete navinuti glazbu i organizirati plesno natjecanje.

Društvene igre

Možda imate kakav ormarić pun društvenih igara u koji već dugo niste zavirili? Pa, možda je vrijeme da ga otvorite i iskoristite sve njegove blagodati. Monopoly, Boogle ili bilo kakve karte mogu biti idealna vrsta zabave. Možda samo imate puno kockica, onda možete napraviti sami svoj Jamb i djeca će se satima zabavljati bacanjem kockica i iskušavanjem sreće.

Video pozivi

Možete djeci omogućiti i to da putem Skypea razgovaraju sa svojim bakama, djedovima i prijateljima. Ne zaboravite nazvati one ljude koji se sada osjećaju izolirano. Tko ne voli razgovarati s djecom? Ti pozivi bi mogli potrajati pa ćete se pritom moći odmoriti ili obaviti kakav posao.

Organizirajte lutkarsku predstavu

Dopustite svojoj djeci da razvijaju svoju kreativnu stranu tako što će osmisliti vlastitu mini lutkarsku predstavu. Na internetu postoje brojni videozapisi s uputama kako možete napraviti svoje lutke, bilo da ih želite izraditi od čarapa, rukavica ili čak od uskrsnog jajeta.

Napravite remek-djela bojanjem

Imate dijete koje voli bojati? Posjetite web stranicu coloringnature.org kako biste isprintali različite životinje za bojanje. One su prilagođene i različitim dobnim skupinama.

Potaknite dijete na pisanje dnevnika ili snimanje vloga

Pandemija koronavirusa je povijesni trenutak u vremenu. To je nešto vrijedno pamćenja. Stoga potaknite svoju djecu da na neki način dokumentiraju svoje iskustvo, bilo da se radi o pisanju dnevnika ili video blogu. Tako ćete ga zabaviti, a i imat ćete uvid u njegovo mentalno stanje, to kako se osjeća i nosi s novonastalom situacijom.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori