Stand up komedijom protiv dosade i negative: Izdvojili smo genijalne domaće i strane komičare koji će vam izvući osmijeh na lice

Stand up komedijom protiv dosade i negative: Izdvojili smo genijalne domaće i strane komičare koji će vam izvući osmijeh na lice

Iako nas posljednjih nekoliko tjedana tresu pretežito negativne vijesti, važno je ostati pozitivan čak i u ovakvim situacijama. Smijeh je lijek pa su zato feel good filmovi i serije uvijek poželjni, a ne smijemo zaboraviti ni na stand up komediju. Srećom, brojni su domaći i strani komičari svoj sadržaj stavili na online platforme i tako nam omogućili da si olakšamo dane u izolaciji.

Domaća stand up scena buja. U Hrvatskoj se malo po malo, a posebice od osnutka zagrebačkog Studija Smijeha, stvara stand up publika koja prati i potiče na stvaranje domaće komičare. Organizira se sve više događanja koja okupljaju najbolje komičare iz cijele regije, a sad je pravo vrijeme da snimke njihovih nastupa pogledate kod kuće.

Vlatko Štampar

Svi koji iole prate hrvatsku stand up scenu znaju za Vlatka Štampara. Komičar iz Čakovca, arhitekt po struci, koji je prvi put nastupao još 2007. godine, redovito objavljuje svakojake fore na svojoj Facebook stranici na kojoj broji već 49 tisuća pratitelja. Svoje nastupa stavlja na vlastiti YouTube kanal, a među najpopularnijim mu je nastupima ‘Osnovna škola’ u kojem se prisjeća urnebesnih i neugodnih anegdota iz osnovnjaka. Nedavno je svoju publiku počastio snimkom svog prvog samostalnog stand up showa ‘Bratec je trd’ koji je održao prije otprilik šest godina.

“Neke fore su mi i dan danas drage, neke sam i zaboravio, nekima je odavno prošao rok trajanja, a za neke ne vjerujem da sam mogao izvoditi toliko glupe stvari”, komentirao je uz video.

Aleks Curać Šarić

Aleks Curać Šarić komičar je koji se bavim cijelom lepezom stvari uz klasični stand up. Prepoznatljiv je po svom podcastu Aleks’ Comedy Set, ali i projektu LAJNAP kojeg je pokrenuo s Tomislavom Kozačinskijem, Vlatkom Štamparom, Goranom Vugrincem i Sašom Turkovićem. U međuvremenu je postao i YouTuber ili vloger, a svemu je tome cilj približiti publiku komediji. I to mu itekako dobro ide. Trenutno na YouTubeu nudi snimke svojih nastupa, ali i urnebesne priče na koje nećete ostati ravnodušni poput one s naslovom ‘Moje Tinder iskustvo.’

Ivan Šarić

Za Ivana Šarića nerijetko se veže epitet najtraženijeg hrvatskog stand up komičara. Iza njega su nastupi po cijeloj regiji na kojima se bavi širokim spektrom tema – od muško-ženskih odnosa do karikiranja domaćeg mentaliteta.

Iako nema vlastiti YouTube kanal, na YouTubeu možete pratiti njegov serijal Zenzacije, a aktivan je i na društvenim mrežama gdje redovito iskoči i oduševi s forama. Tako je nedavno apsolutno oduševio svoje pratitelje ‘meditacijom’ koja pomaže mentalnom zdravlju za vrijeme izolacije, a poprilično je eksplicitna.

Goran Vugrinec

Dio je ekipe Lajnapa, a za sebe Goran Vugrinec Goc kaže da je ‘najhiperaktivniji’ hrvatski komičar. Sudeći po broju nastupa i voditeljskih angažmana koje ima iza sebe to je svakako točno. Osim u Hrvatskoj i regiji, nastupao je i pred publikom u Londonu, Cape Townu, Barceloni i Budimpešti.

Na njegovom YouTubeu možete pronaći snimke najpoznatijih nastupa, dok na Instagramu objavljuje i kratke pisane šale. Nedavno je na YouTube stavio i svoj urnebesni best of specijal u trajanju od sat vremena iz siječnja 2019. godine, a najavio je da uskoro stiže i drugi dio.

Mnogi se od nas vole opustiti uz strane stand up komičare na kraju dana. Neki od njih imaju svoje YouTube kanale, ali i svoje specijale na Netflixu ili drugim streaming servisima.

Taylor Tomlinson

Taylor Tomlinson zabavni je i karakteristični glas milennial generacije. Genijalna 27-godišnja komičarka već ima svoj show na Netflixu pod nazivom Taylor Tomlinson: Quarter Life Crisis. Na polovici je 20-ih – i dosta joj je. Prestara je za tulumarenje, premlada da se skrasi. Tako glasi opis njezinog specijala koji ima odlične ocjene, a i na Instagramu ima više od 180 tisuća pratitelja koje nasmijava kratkim videima. Posebno u doba izolacije kad snima smiješne skečeve o ljubavnim odnosima za vrijeme karantene.

Daniel Sloss

Trenutno najperspektivniji mladi komičar iz Škotske je Daniel Sloss. Iako mu je samo 29 godina, već je imao dva specijala na Netflixu i jedan na kanadskom HBO-u. Pojavljivao se u brojnim podcastima i televizijskim emisijama, možete ga pratiti na Instagramu, a ima i službenu stranicu na kojoj objavljuje svoje nastupe. Sloss se voli doticati i kontroverznih tema kao i crnog humora.

Vir Das

Indijski komičar Vir Das ima iskustva ne samo kao stand up komičar nego i kao glumac. Svjetska ga je javnost ipak upoznala i vrlo brzo zavoljela kroz specijale na Netflixu, a trenutno ih možemo pogledati čak tri. Njegovi nastupi počivaju na britkom humoru, a za vrijeme borbe s koronavirisom započeo je i novi komični serijal Bright Side With Vir Das u kojem raspravlja o apsolutno bilo kojoj temi koje se dosjeti. Na taj nači, kako kaže, želi dodati malo smijeha u ovu tragičnu situaciju.

Trevor Noah

Za Trevora Noahu sigurno ste već čuli. Radi se o komičaru i političkom komentatoru koji ima i vlastiti satirični late night show The Daily Show With Trevor Noah. Na Netflixu je moguće pogledati dva njegova dugačka stand up nastupa, a ni u doba koronavirusa ne prestaje nasmijavati čak 5 milijuna pratitelja na Instagramu urnebesnim sadržajem o izolaciji. Ako volite slušati podaste ili ste tek sad ušli u taj svijet, onda na njegovoj stranici potražite i podcaste u kojima s Davidom Kibuukom raspravlja o temama iz sasvim suprotnih stajališta.

Ricky Gervais

Ricky Gervais jedno je od najjačih i već renomiranih imena u svijetu stand upa i komedije na svjetskoj razini. Uz to je i glumac, autor i redatelj, a njegovo je daleko najpoznatije djelo slavna britanska serija The Office. Ako već niste, svakako pogledajte njegov govor na posljednjoj dodjeli Zlatnih globusa koja će vas nasmijati i cringeati do suza. Na Netflixu postoji njegov jednosati show Ricky Gervais: Humanity za ljubitelje njegovog tipa humora, a nasmijava i na svom Instagramu na kojem je objavio jingle kojim motivira publiku da ne šire virus nego da ostanu kod kuće.

Ellen DeGeneres

Treba li Ellen DeGeneres uopće predstavljati? Jedna od najpoznatijih komičarki i voditeljica na svijetu ima svoj show već 17 godina, a svake sezone popularnost joj samo raste. Osim na YouTubeu gdje redovito objavljuje isječke iz emisija, Ellen ima i genijalnu Instagram stranicu na kojoj publiku nasmijava najboljim trenucima iz slavne emisije, ali i brojnim nasumičnim urnebesnim objavama. Na Netflixu je već neko vrijeme njezin stand up show Ellen DeGeneres: Relatable koji vam definitivno preporučujemo!

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori