Izdvojili smo najbolje besplatne stranice i aplikacije na kojima možete čitati knjige

Izdvojili smo najbolje besplatne stranice i aplikacije na kojima možete čitati knjige

Sve što nas vodi u neki drugi svijet sada nam je potrebno, a znamo da je knjiga u tom smislu najbolje sredstvo. I dok u knjižare još neko vrijeme nećemo kročiti, dobra je stvar što napokon možemo pročitati sve one naslove s popisa ‘prije spavanja ću’ ili ‘ za vikend ću.’

Brojni su izdavači pokrenuli odlične akcije u svojim webshopovima, ali super knjige možete nabaviti i besplatno u elektroničkom obliku.

Izbor na hrvatskom jeziku

  • Zbirka književnih djela na hrvatskom jeziku

Na internetu je dostupna i velika zbirka književnih djela na hrvatskom jeziku iz digitalne zbirke Filozofskog fakulteta. Čim otvorite stranicu pronaći ćete dugačak popisu kultnih domaćih autora i njihovih bezvremenskih djela po abecedi. Zbirku je moguće pretražiti i po kategoriji ili riječima.

  • Besplatne elektroničke knjige

Jedna od najpoznatijih domaćih platformi za besplatne e-knjige je projekt i stranica Besplatne elektroničke knjige. Naslovi se redovito nadopunjuju, a radi se o širokom repozitoriju knjiga domaćih autora. Kako bi se lakše snašli, postoje rubrike Najčitaniji naslovi, Kazalo naslova, Novi naslovi, Kazalo autora i Biblioteke. Klikom na knjigu možete vidjeti kratke informacije o čemu se radi te odabrati hoćete li ju otvoriti ili skinuti. Potpuno besplatno!

  • Knjižnice grada Zagreba

Iz Knjižnica grada Zagreba priredili su nam popis stranica na kojima možete čitati literaturu na hrvatskom. Osim platformi koje smo ranije naveli, KGZ je priredio i niz izvora za non-fiction i znanstvenu literaturu. Primjerice, moguće je čitati online izdanja Leksikografskog zavora Miroslava Krleže među kojima je i poznati Filmski leksikon ili pak e-izdanje Zbornika Marije Jurić Zagorke.

Besplatne online knjižnice na engleskom

  • Project Gutenberg

Među prvim projektima unutar kojih su se nudile besplatne e-knjige je i Project Gutenberg. Na virtualnim policama možete naći tisuće i tisuće naslova,a pretežito se radi o klasicima svjetske književnosti. Djela možete otvarati online u tražilici, u Kindle obliku ili EPUB formatu za mobitele ili tablete. Jednostavno pretražite njihovu ponudu i kliknite na naslov koji želite čitati.

  • Comic Book +

Comic Book Plus sadrži stotine stripova iz zlatnog razdoblja ove forme, ali i novijeg datuma. Stripove knjige možete čitati bez registracije online, a ako ih želite downloadati onda se morate besplatno registrirati. Ovaj veliki repozitorij stripova je posve besplatan i legalan, a stripove ‘listate’ kao i u fizičkom obliku.

  • Open Library

Ideja iza projekta Open Library je da djeluje kao katalog odnosno popis svih knjiga ikad objavljenih. Od njih preko 20 milijuna, moguće je posuditi iz besplatne online knjižnice više od milijun knjiga. Potrebno je registrirati se i knjige možete čitati odmah na internetu ili u drugom obliku koji vam odgovara. Maksimalno ih možete posuditi pet odjednom, a svaka posudba traje dva tjedna.

Aplikacije za čitanje

  • Free Books and AudioBooks

Ova aplikacija izuzetno je jednostavna. Sadrži preko 80 tisuća knjiga i više od 12 tisuća audioknjiga za one koji ih preferiraju. Možete prilagoditi font, boju i veličinu slova e-knjige tako da vam odgovara, a na izbor imajte brojne klasike svjetske literature. Audioknjige sastavljene su od više poglavlja koje možete preslušavati iznova kako vam odgovara.

  • Inkitt

Jedna od najpopularnijih aplikacija za e-knjige je i Inkitt koji nudi djela manje poznatih, indie autora. Na izbor imamo naslove iz brojnih žanrova od fanatasyja i misterija do drame, romantik i young-adult romana. U aplikaciju se logirate vlastitim računom, a zatim možete personalizirati ponudom odgovaranjem na automatska pitanja.

  • Bookmate

Bookmate je izvrsna opcija i zato što nudi knjige i audioknjige na 14 jezika. Dobivate i preporuke urednika i eksperata, a možete i diskutirati o pročitanim knjigama. Bookmate nudi opciju s pretplatom koja nudi više sadržaja, ali preko besplatnog profila možete čitati čak 50 tisuća e-knjiga.

Foto: Pexels, BEK, Comic Book Plus, Inkitt aplikacija

Učitati još
Zatvori