Po osobnom izboru donosimo vodič kroz zagrebačke vintage shopove
Po osobnom izboru donosimo vodič kroz zagrebačke vintage shopove

Po osobnom izboru donosimo vodič kroz
zagrebačke vintage shopove

Svatko od nas je barem jednom zavirio u second hand ili vintage shop u potrazi za nekim skrivenim fashion blagom. Mnogi od nas to su prihvatili i kao kulturu življenja i takve buvljake redovito posjećujemo. Svijest o održivosti postaje sve važnija u današnjem svijetu, a jedan od načina na koji svatko od nas može doprinijeti očuvanju okoliša je second hand kupovinom. Second hand moda u Hrvatskoj postaje sve popularnija, a ova ekološki prihvatljiva alternativa klasičnom shoppingu ne samo da čuva planetu, već i promiče individualni stil. O kvaliteti da i ne govorimo.

Održivost, održivost, održivost

Već je 12:05 kada govorimo o činjenici da svi trebamo aktivno sudjelovati u održivosti kako bi ona imala smisla. Svaki, pa i najmanji čin kod nas pojedinaca, može napraviti mnogo kada govorimo o širem i većem kontekstu. Krenite od mode. Ako niste osoba koja je doktorirala kopanje po second hand dućanima, možda su za vas web second hand shopovi o kojima smo već pisali u članku Dosta vam je brze mode koja traje jednu sezonu? Izdvajamo najbolje second hand web shopove. Ako biste ipak svoje nove omiljene krpice potražili šeću zagrebačkim ulicama, udobno se smjestite i pripremite par minuta za čitanje jer smo za vas, po osobnom odabiru, napravili mali vodič.

Mango Sticky Rice Vintage

Definitivno jedan od najzanimljiviji vintage shopova koji se pojavio u Zagrebu unazad nekoliko godina. Koncipiran kao malo mjesto ljubitelja mode, umjetnosti, dokolice i retro stvari, redovito na svoje police dovede jako zanimljive komade koje se svi brže bolje trudimo ugrabiti. Trenutno imaju dobru ponudu bundi, a često se kod njih nađu i super kvalitetne traperice kakve je danas u modernim dućanima jako teško nabaviti.

Second hand Ivona

Otkrit ćemo vam malu tajnu, u ovom second hand shopu, na križanju Ilice i Primorske koji na prvu izgleda obično, uvijek ćete pronaći barem jednu stvar, jednu, ali vrijednu. Malen kvadraturom, ali sa sjajnom ponudom jakni, šuškavaca, sakoa. Vjerujte nam na riječ ondje smo pronašli gotovo kao nove Dolce And Gabbana Mary Jane cipelice za jako malenu cifru. Navratite katkad do Ivone.

London Text i Bazaar

U blizini Ivone točnije preko puta, nalaze se još dva second hand shopa pa je ovaj dio između Britanca i nekadašnjeg trga Francuske prava mini fash zona. London Text ima doista zanimljive komade – od retro Adidasa do kožnih leopard prsluka. Sjajna je ponuda i muške i ženske robe, a cijene su nešto više nego u ovim dosad spomenutim shopovima. Ipak često imaju akcije koje sežu i do 50 posto, a za tako rijedak komad kakav uvijek ondje možete pronaći, isplati se potegnuti malo dublje u džep. Second hand shop Bazaar također zna imati dobre popuste, a ondje nam je najdraže uloviti muške oversized košulje koje su nam nezaobilazni fashion komad svakog proljeća i ljeta.

La Roba

La Roba je vintage shop u Ozaljskoj 114 kojeg ne možete ne primijetiti s ulice. U maniri kakvih londonskih dućana, u njemu ćete se osjećati kao kod kuće (ako volite da vam je kod kuće u štihu od prije minimalno 30 godina). U shopu uvijek možete pronaći premium komade po stvarno odličnim cijenama.

Ulični ormar

Ulični ormar u Jurišićevoj u malom haustoru već je jedan od “zrelijih” second hand shopova u Zagrebu jer ga pratimo već nekoliko godina. Ondje ćete osim odjeće pronaći i fantastične modne dodatke, torbice i šešire, a cijeli vibe, ponuda i interijer, lansirat će vas u, primjerice Pariz, ranih šezdesetih. Predivno zar ne?

Textile House

Textile House je lanac second hand trgovina u cijeloj Hrvatskoj i možete ga pronaći u raznim kvartovima. Savjet, što odete dalje od centra veće su šanse da ćete pronaći the komad koji tražite. Često pri kraju kolekcije imaju dobra sniženja pa je tamo lako moguće “ubosti” neki dobar vuneni oversized sako po jako dobroj cijeni.

Second hand Dubrava

Na aveniji Dubrava 35, u blizini Lidla, pored Textile Housea sakrio se mali second hand shop Alena i Lena. Ondje je svojevremeno funkcionirala kupovina na kile, pa smo bez problema nalazili svilene marame po cijeni manjoj od tadašnje jedne kune, a pamtimo i original Levisice te mušku svilenu ručno bojanu Dior košulju, za manje od 20 kuna. Ovaj shop je mali dragulj, ali kao i svugdje morate biti uporni, kopati imati dobar nos (što se trenira) i malo sreće.

Hrelić

Iako je mnogima na prvu nezamislivo da se na ovoj dugovječnoj zagrebačkoj tržnici može pronaći dobar komad robe, to je apsolutno točno. Iako se tamo prodaje i što treba i što ne treba, Hrelić je raj za fashion gold diggere. Trebate kao novu leopard bundu? Original retro Reebok tenisice? Svilenu maramu i krokodil clutch torbicu? Možda oversize lewis traper jaknu? Sve to, vjerujte nam na riječ, možete pronaći nedjeljom na omiljenoj zagrebačkoj tržnici. Nemojte se obeshrabriti ako vam prvi ili drugi put ništa takvoga ne zapne za oko, i to se, kao i mnoge druge vještine, temeljito trenira.

Britanac

Iako je Britanac zamišljen više kao sajam antikviteta i umjetnina, često ćete pronaći i posebne odjevne komade, koji su izašli tik iz građanskih stanova povrh ovog najšarmantnijeg zagrebačkog trga. Ovdje smo pronašli original Dior sunčane naočale, često kupujemo knjige i ploče, a torbice za razne svečane evente više ni ne tražimo nigdje drugdje.

Industrija

Second hand shop industrija na Vlaškoj 46, na prvu će vas oduševiti svojim industrial interijerom, a zatim i sjajnim vintage komadima koje ste baš trebali u garderobi. Zanimljiv izbor odjevnih komada za sve stilove, velik izbor renomiranih marki i ok cijene, razlog su zašto nikako ne zaobilazimo ovaj shop kada imamo vintage cruise day po gradu.

Dobro se zabundajte, naoružajte strpljenjem i gotovinom, jer većina ovih shopova ne prima kartice i krenite u akciju.

Učitati još
Zatvori