Bili smo na treningu jedrenja i znamo kako savršeno provesti godišnji odmor na Jadranu
Bili smo na treningu jedrenja i znamo kako savršeno provesti godišnji odmor na Jadranu

Bili smo na treningu jedrenja i znamo kako savršeno provesti godišnji odmor na Jadranu

Široko, duboko plavetnilo ispred i iza vas, otočići koji se svojim neobičnim oblicima i bojama pojavljuju kako im se vaša jedrilica približava, vjetar u kosi i slani zrak, sunce koje vas nježno podsjeća kako je dobro staviti sunčane naočale i razvući lice u široki osmijeh. A tek zvuk? Šum mora opjevan je i ispričan stoljećima prije nas i ne čudi, jer znamo koliko je poseban. Sve to samo je dio jednog iskustva koje možete osjetiti samo ako dovoljno vremena provedete na brodu, na moru. Kako ni nas nije zaobišao taj osjećaj, već dapače svake mu se godine želimo vratiti, ovoga puta odlučili smo se za malo drugačiji vid odmora. Onog hedonističko – aktivnog. Upisali smo trening jedrenja i otisnuli se 5 dana na pučinu po srednje i južnodalmatinskim otocima. Može li bolje? 

jedrenje4

Jedrenje je vještina

O jedrenju smo u ovih nekoliko dana naučili mnogo, a najvažnije od svega naučili smo da o jedrenju tek trebamo učiti. Jedrenje je vještina, umjetnost, aktivnost koja te uzme ili ne, najčešće je ovo prvo. Jedrenje je umijeće upravljanja jedrilicom, tj. plovilom na vodi pokretanog isključivo snagom vjetra. U početku korišteno kao osnovna vještina potrebna za upravljanje ratnim, trgovačkim i turističkim brodovima s pojavom parnog stroja te kasnije drugih vrsta motora gubi gospodarsku važnost. Danas je jedrenje za većinu ljudi rekreacija i zabava, te vrlo popularan i raširen sport. Ljubav. Mi smo ga shvatili kao glavnu komponentu aktivnog odmora i oduševili smo se. 

No, ako želite sudjelovati u aktivnostima na jedrilici, naučiti kako funkcionira vjetar, kako ne koristiti motor, naučiti tehničke pojmove i nazive dijelova broda za koje niste znali ni da postoje, iskusiti kako je to okupati se u najljepšim uvalama Jadrana skriveni od pogleda, jesti najukusniju domaću hranu i piti najbolje hrvatsko vino i sve to u dobrom društvu s pogledom na prekrasno plavetnilo? Onda i za vas vrijedi kao i za nas – trening jedrenja.

jedrenje1

Yacht Sail Training s RYA certifikatima

U Hrvatskoj, na jednom od najljepših dalmatinskih otoka, u Milni na Braču otvorena je škola jedrenja Yacht Sail Training s RYA treninzima jedrenja i certifikatima. RYA (The Royal Yachting Association) je britanska nacionalna asocijacija za jedrenje, razne vrste utrka, brodova, sportskih brodova i upravo njihovi licencirani instruktori vode razne vrste treninga dostupne u ovoj školi. Škola djeluje već nekoliko godina, a odnedavno su se usidrili u Milni i to im se pokazalo kao najbolja moguća odluka. Osnivač škole je Jonathan Colwell čija ljubav prem ajedrenju traje već 12 godina kada je u Grčkoj kupio svoj prvi brod.

“Vrlo brzo sam shvatio da postoji mnoštvo znanja i vještina koje tek trebam steći. Odlučan poboljšati svoje jedriličarske sposobnosti, nastavio sam RYA obuku i počeo raditi na raznim jahtama diljem svijeta. Ljeti sam radio za charter tvrtke u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj. Jedrenje je za mene bilo transformativno iskustvo. Kad god sam isplovio, postala je to rijetka prilika u kojoj bih se odspojio s telefona i istinski cijenio ljepotu svog okruženja. Život na vodi donio je osjećaj oslobođenja i bezbrižne radosti, omogućivši mi da se osjećam potpuno živim i slobodnim od briga gradskog života.” – kaže nam Jonathan.

jedrenje-7

U Hrvatsku je došao prije otprilike 8 godina i odmah se oduševio prekrasnom prirodom, gostoljubivosti i srdačnosti Hrvata, ali i turizmom koji se jako dobro razvija u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina.

“Posebno me privukla splitsko-dalmatinska regija sa svojim raznolikim otocima i bogatom povijesnom baštinom. Arhitektonska ljepota i besprijekorna čistoća kraja ostavile su na mene neizbrisiv dojam. Prepoznavši ogroman potencijal i popularnost jedrenja u Hrvatskoj, donio sam odluku o osnivanju RYA škole jedrenja www.YachtSailTraining.com. Hrvatska nudi mnoštvo mogućnosti za uživanje u vodenim aktivnostima, a industrija jedrenja ovdje cvjeta s dobrim razlogom. Ova zemlja nudi gotovo sve što čovjek može poželjeti da u potpunosti uživa u morskim čarima.” – kaže nam Jonathan.

jedrenje-8

“U početku smo imali zabrinutosti oko rada škole na otoku, a ne na kopnu. Međutim, drago nam je izvijestiti da su rezervacije kod Yacht Sail Training do sada išle dobro. U Milni smo uspostavili vlastitu vrhunsku, klimatiziranu učionicu koja može primiti do 12 učenika. Ovdje nudimo RYA tečajeve na kopnu u navigaciji za sve razine, a planiramo proširiti našu ponudu na VHF/SRC, tečajeve prve pomoći i dizel motora, koji će biti dostupni tijekom cijele godine. Gledajući unaprijed, uzbuđeni smo što možemo predstaviti obuku RYA Powerboat i proširiti naše programe obuke na katamaranu u nadolazećoj godini. Osim toga, u nadolazećim smo mjesecima u procesu proširenja nove ponude poslovnih blagajni na Embark.hr. Aktivno radimo na povćanju ponude odmora na jedrilicama kao i na charter brodovima s otoka. Naš cilj je kontinuirani rast i poboljšanje naših usluga kako bismo zadovoljili potrebe ljubitelja jedrenja i zadovoljili njihove raznolike želje.”– kaže Jonathan. A naša prva želja je bila – naučiti jedriti.

Nemate iskustva? Pa zato ste i došli u školu

Ovdje početnici uče osnove jedrenja, oni koji već jedre nadopunit će i nadograditi svoje znanje, a svi budući skiperi izbrusit će svoje vještine do maksimuma. 

Mi smo se odlučili za onaj prvi, Competent crew trening, u nadi da ćemo u tih nekoliko dana uspjeti usvojiti barem osnove. Dogodilo se i više od toga, od tada ne prestajemo vezivati čvorove i razmišljati o smjeru vjetra čak i kad zapuše na kopnu. Iskustvo za ovaj trening nije potrebno, a cilj je da svi polaznici nakon 5 dana usvoje vještine koje će im pomoći u budućim avanturama na jedrilicama. Spakirali smo se, krenuli za Split i prvim trajektom ujutro doplovili na Brač (vožnja od Splita do Milne trajala je rekordnih 30 minuta). 

jedrenje2

Super ekipa, vrhunski instruktor i sigurna jedrilica 

Ovo neobično i life changing iskustvo počinje s upoznavanjem s ostatkom posade, koja je najčešće internacionalna pa se tako treninzi održavaju na engleskom jeziku. Naš instruktor Iakov, dugogodišnji profesionalac definitivno je važan dio priče. njegova staloženost, stručnost, ali i sposobnost da najvećim laicima na ekstremno zanimljiv način prenese znanje, ostavlja bez teksta. Naša posada je bila ženska, što nije rijetkost, jer kako nam kažu upravo je omjer žena i muškaraca podjednak, ponekad je, začudili bi se i broj žena veći. Uz detaljan briefing, upoznavanje s brodom i pripremom plana puta, raspremanjem i smještanjem u udobnim dvokrevetnim kabinama, naša je avantura spremna za start. 

Tehnički dio i “nismo na krstarenju, ali ipak uživamo”

Kako smo ljubiteljice aktivnog odmora, uz naravno obavezne trenutke stvarnog odmora i uživanja, aktivnosti na jedrilici pričinjavale su nam zadovoljstvo. Poanta treninga je naučiti jedriti na vjetar, naučiti sve o tome kako i mali zaokret u krivu stranu može dovesti do potpune promjene smjera. Na moru ništa nije kako se čini stoga je planiranje rute i puta od velike važnosti. Timski rad ovdje također igra veliku ulogu, što se u našem slučaju savršeno poklopilo jer smo se nakon svakog napornog rada i namotavanja jedra voljele nagraditi. Najčešće bi to bilo nekom ukusnom hranom koju smo same pripremale na brodu. Poseban je osjećaj odabrati rutu kojom ćeš krenuti i veseliti se tom konačnom cilju – sidru ili marini na nekom od najljepših hrvatskih otoka. Mi smo odabrali rutu Milna (Brač), Stari Grad (Hvar), Kut (Vis), Šešula bay (Šolta), Rogač (Šolta), Trogir – Milna. I ne znamo gdje nam je bilo ljepše. 

Dalmatinski otoci i njihova ljepota

Mi smo jedrili početkom svibnja i temperature nisu bile toliko visoke, tako da nismo mogle pretjerano hvatati “boju”, ali treninzi koji se održavaju u ljetnim mjesecima (pa sve do studenog) za to su idealni. Dolaskom na Hvar nismo mogli ne isprobati lokalne specijalitete u dobrim konobama i restoranima kakvih na otoku ne manjka, a našim kolegicama iz Amerike, UK i Njemačke rado smo prezentirale autohtone sorte vina uz neizostavnu lokalnu otočku ćakulu. Sutradan nas je čekao put na Vis koji je trajao 5 sati po dobrom vjetru, i valjalo se za njega odmoriti. 

Od Hvara do Visa uz pratnju dupina 

Iako smo se nadale uhvatiti kitove koji su baš tih dana plivali oko Visa, svojim su nas prisustvom počastili samo dupini. Samo je ipak pretenciozno, jer u trenutku kad zaplivaju uz bow (prednji dio jedrilice) prestale su sve naše dužnosti i brzinom munje otisnule smo se naprijed kako bismo uživale u predivnoj slici netaknute i divlje prirode kakvu imamo rijetko priliku vidjeti. Vještine koje smo učile, more koja nas je okruživalo i vjetar koji nas je mazio svojim prisustvom doveli su nas do Visa. Poseban je to osjećaj kad shvatiš da si ti (uz naravno instruktora bez kojeg ne bi bilo ništa) uz svoje kolegice, sada već prijateljice doplovila do Visa. Bicepsi će nam biti zahvalni. Noćenje na brodu ima poseban gušt, čak se nismo ni morali privikavati na ljuljanje, a dnevne aktivnosti toliko bi nas izmorile da bismo zaspale bez nekih pretjeranih uspavljivanja. Ne Netflix nismo ni pomišljale.

Na moru vrijeme traje duže, a opet ga je toliko malo 

S Visa smo krenuli prema predivnoj uvali Šešula, na Šolti gdje smo se sidrili ispred restorana Šišmiš koji je nedavno proglašen jednim od omiljenih odredišta nautičara, a jasno nam je i zašto. Vrhunska hrana, super usluga i zgodna pomoć pri sidrenju, uz pogled koji puca na otvoreno more. Ovdje smo ponovno jako dobro napunili baterije, ali i hedonističke apetite. Sutradan smo plovili do druge strane Šolte gdje smo u mjestu Rogač radili vježbe koje su neizostavan dio kurikuluma treninga

Savladali ste bočno parkiranje? Probajte to s jedrilicom 

Kako je jedna od djevojaka na jedrilici polagala Day skipper trening i mi smo mogli naučiti mnogo o tom levelu iznad i iz prve ruke vidjeti je li nam to interesantno. Jedna od vježbi je bilo i bočno parkiranje jedrilice. Da. Bočno parkiranje. Jedrilice. Naravno da smo probali i naravno da je jednostavnije od bočnog parkiranja automobila. Šalu na stranu. Već tada osjećali smo se dovoljno osposobljeno da sami usidrimo brod, pripremimo ga za polazak, provjerimo radi li sve, vežemo ga, odvezujemo. Postale smo prava mala ženska posada. Nakon večere na brodu, spremile smo se za jedno posebno iskustvo – noćno jedrenje uz navigaciju naravno kompasom. 

jedrenje

Iskustvo koje mijenja

Ploviti morem, u mraku gdje svako svjetlo u daljini ima svoje određene koordinate koje ti pomažu da se krećeš. Zvijezde kojih nikada nisam vidjela toliko na jesnom mjestu. Svjetionici, drugi brodovi, tišina, sol, crveni izlazak mjeseca. Osjećale smo se kao da smo u posebnom svijetu u kojem ne postoji užurbana i stresna svakodnevica. U kojem je samo važno osluškivati vjetar, prirodu, u kojem se važno osloniti na sebe, svoje kolege, suputnike, u kojem je timski rad ono što pokreće priču. Možda je to jedno od najljepših iskustava koje ćemo ponijeti sa sobom. Na tržnici u Trogiru drugo jutro kupili smo lokalne namirnice i na putu do Brača pripremili posljednji ručak nekako s nadajući da neće kopno toliko brzo ili da će bar taj osjećaj potrajati još neko vrijeme. Čak i kad kročimo na vrući zagrebački asfalt. Tako je nekako i ostalo.

Sada, kada su u tijeku pripreme za godišnji odmor, iskustvo koje nikada nećete zaboraviti možete potražiti na istom mjestu kao i mi u Yacht Sail Training školi. I za kraj i nimalno manje važno, dobili smo YRA certifikat za položeni Competent crew stupanj s upisanih otplovljenih 115 nautičkih milja, znate li koliko je to? Na treningu ćete i to naučiti. 😉

O svim treninzima, tečajevima, ali i turističkim turama i uživanjima na jedrilici s profesionalnim skipperima pročitajte na službenim stranicama Yacht Sail Training School. Ovo su neki od slobodnih termina ovoga ljeta, stoga požurite.

09/07/23
27/07/23
20/08/23
26/08/23
07/09/23
13/09/23
19/09/23
25/09/23

Avanture svih novih ekipa redovito pratite i na Instagramu. Mi si time popravljamo jutra. 

Foto: Ana-Marija Topolčić, Katarina Moškatelo, Yacht Sail training

Učitati još
Zatvori