Tomo Karamatić je instruktor meditacije i učenik slavnog Deepaka Chopre – pričali smo s njim
Tomo Karamatić je instruktor meditacije i učenik slavnog Deepaka Chopre – pričali smo s njim

Tomo Karamatić je instruktor meditacije i učenik slavnog Deepaka Chopre – pričali smo s njim

Tomo Karamatić, nekadašnji brand manager, vrsni poznavatelj glazbe, suorganizator festivala Jazz u vinogradu, veliki gurman i strastveni zaljubljenik u surf lifestyle – ovih dana je zvijezda najpoznatije svjetske zajednice posvećene wellbeingu.

Tomu, kako ga većina prijatelja i poznanika zove, u Zagrebu, Dalmaciji i u Međimurju mnogi znaju kao uspješnog poslovnjaka i brand managera koji je više od dva desetljeća proveo na menadžerskim pozicijama, znaju ga i kao vrsnog poznavatelja glazbe koji je bio jedan od pokretača Garden festivala te kasnije i generalni menadžer The Garden Breweryja. Zadnje tri godine se strastveno posvetio organizaciji festivala Jazz u vinogradu na Mađerkinom bregu, a pored svega je i veliki gurman, strastveni zaljubljenik u surf lifestyle i nadasve predani otac. Ono što je možda manje poznato je da je Tomo i certificirani instruktor meditacije od strane Chopra Centra, te vodi tečajeve meditacije.

Meditacija je promijenila moj život ili, bolje rečeno, pomogla mi da pronađem svoju istinsku prirodu, svoje pravo ja koje je bilo skriveno ispod brojnih slojeva društvenih obrazaca i identiteta uz koje se naš um veže. Napokon, 2018. godine postao sam certificirani učitelji Primordial Sound Meditationa u Chopra centru. Godine 2020. napustio sam realni sektor u želji da prenosim znanja i uvide koji su mi dostupni, osjećajući to kao svoju svrhu” – kaže Tomo.

Tomislav Karamatic_portret

Ta je odluka zasigurno još dodatno sazrijela u listopadu prošle godine kada je sudjelovao na Choprinom retreatu u Kaliforniji.

“Spomenuti  Well Within retreat održan je od 5. do 10. listopada 2022. u predivnom resortu Terranea u mjestu Rancho Palos Verdes u Kaliforniji i učio nas je da sve polazi od nas. Da zdravlje, uspjeh i sreća ne dolaze izvana nego iznutra i da ako vratite ravnotežu u sebe, neizmjerno ćete pridonijeti i iscjeljenju svijeta” – kaže Tomo koji je bio jedan od 40-ak Chopra učitelja iz cijelog svijeta na tom iznimnom okupljanju. Posebnom među ostalim i stoga što je dr. Chopra najavio kako se povlači i da će 2023. biti posljednja godina u kojoj će gostovati na live događanjima. 

Među brojnim dojmovima Tomo kao vrhunac svog boravka na retreatu izdvaja privatni ručak s Deepakom i Malikom Choprom, njegovom kćeri i čelnicom Chopra Globala.

“Mogućnost razgovora s mentorom i prilika da osjetim njegovu energiju i beskonačnu mudrost, iskustvo je koje ću pamtiti cijeli život. Njegov govor je snažan i nježan, autoritativan, ali i duhovit i ležeran. Njegova energija je vibrantna, a poruka uvijek jednostavna”, kaže nam Karamatić.

Ono što Tomu Karamatića kao instruktora meditacije čini posebnim, svakako je njegov opušten, gotovo ležeran pristup ovoj temi koju mnogi ili mistificiraju ili je se pribojavaju. 

Za mene, meditacija je naš put do slobode, koji dolazi iz lakoće, a ne ozbiljnosti; od fleksibilnosti, a ne krute vezanosti za pravila. Želja mi je pojednostaviti tehniku meditacije i pomoći vam da joj se svakodnevno vraćate kako bi stalno imali pristup „vašoj unutarnjoj banci, vašoj svijesti u kojoj se sva iskustva događaju” – ističe.

Upravo takav pristup ga je i privukao doktoru Deepaku Chopri koji je meditaciju približio zapadnjačkoj kulturi kao nitko prije. Osim što je svjetski poznati pionir integrativne medicine i osobne transformacije, dr. Chopra je klinički profesor obiteljske medicine i javnog zdravstva na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu i radi kao viši znanstvenik u organizaciji Gallup. Također je počasni suradnik medicine na Kraljevskom koledžu liječnika i kirurga u Glasgowu. Autor je više od 90 knjiga prevedenih na više od 43 jezika, uključujući brojne bestselere New York Timesa. Posljednjih trideset godina Chopra je bio na čelu revolucije meditacije. Magazin TIME proglasio je dr. Chopru za jednog od TOP 100 ikona i heroja 21 st.

Zanimalo nas je što u praksi znači biti certificirani Chopra učitelj, a Tomo nam je pojasnio:

To znači pripadati globalnoj mreži edukatora koje povezuje strast za širenjem kulture brige o sebi. Program Chopra certifikacije desetljećima su razvijali vodeći svjetski stručnjaci s raznih područja na čelu s Dr. Deepakom Choprom. Imamo pristup velikoj arhivi istraživanja, stalno dobivamo relevantne informacije. Minimalno jednom mjesečno imamo Zoom susrete s Chopra vodstvom, a sam Deepak je toliko plodonosan u svom radu da gotovo svaki tjedan imamo neku novu objavu, odnosno temu koju izuzetno obradi. Također smo i zajednica u kojoj nama učiteljima barem jednom mjesečno organiziraju online susrete i aktualne mjesečne teme. U svakom slučaju zajednica koja se konstantno brine da se nastavimo razvijati.”

Upravo ta snažna i značajna zajednica našeg je Tomu Karamatića u travnju stavila pod svjetla reflektora – o čemu kaže:

Neizmjerno sam počašćen i dirnut činjenicom da je Chopra zajednica upravo mene stavila pod spotlight za travanj i odlučila me globalno predstaviti kao učitelja.”

Od te nedavne objave Tomislav je preplavljen čestitkama i porukama iz cijelog svijeta. Velik mu je ovo i važan poticaj da svoja bogata znanja i nepresušnu energiju u bližoj budućnosti još i više posveti tečajevima meditacije. Do sad je tečajeve održavao individualno, putem termina koje je moguće rezervirati na njegovom websiteu astronaut.hr, te u sklopu Koncepta 5 elemenata u Zagrebu. Kad je riječ o planovima za jesen, Tomo otkriva kako već ima pripremljene programe meditacije u poslovnom okruženju, primarno namijenjene menadžerima:

Nakon desetljeća provedenih u korporativnom svijetu sad mu se vraćam nudeći alate koji će poslovnim ljudima pomoći donositi bolje odluke, biti bolji lideri, koji će im smanjiti stres i pomoći pri boljem razumijevanju okruženja”, kaže Tomislav, te dodaje kako razvija i program za veterane i ljude koji pate od PTSP-a. U međuvremenu sve novosti redovito će biti dostupne na Instagram i Facebook profilima astronaut.hr .

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori