Severina se pridružila inicijativi za siguran i dostupan pobačaj te poslala snažnu poruku
Severina se pridružila inicijativi za siguran i dostupan pobačaj te poslala snažnu poruku

Severina se pridružila inicijativi za siguran i dostupan pobačaj te poslala snažnu poruku

Europska građanska inicijativa My Voice, My Choice želi da sve žene koje žive u zemljama Europske unije imaju osiguran dostupan i siguran prekid trudnoće. U Europskoj uniji više od 20 milijuna žena nema dostupan pobačaj. Žene na Malti mogu ići u zatvor ako pobace. Žene u Poljskoj umiru u bolnicama zbog zabrane prekida trudnoće. U Hrvatskoj prekid trudnoće nije dostupan u mnogim bolnicama i košta pola prosječne plaće. Nedostupnost pobačaja u mnogim dijelovima Europe ne samo da dovodi žene u opasnost od zdravstvenih posljedica, nego i uzrokuje pretjerano financijsko i psihološko opterećenje na žene i obitelji, često u marginaliziranim zajednicama koje si to najmanje mogu priuštiti. Inicijativi se pridružila i Severina, koja je na svom Instagram profilu podijelila snažnu poruku.

Inicijativa My Voice, My Choice od Europske komisije traži prijedlog za financijsku potporu državama članicama koje bi mogle provoditi sigurne prekide trudnoće za građanke Europe koje još uvijek nemaju pristup sigurnom, besplatnom i zakonitom pobačaju.

Inicijativu je pokrenuo slovenski Institut 8. mart, sukladno pravilima za pokretanje europskih inicijativa. Mora prikupiti unutar Unije milijun potpisa da bi Europska komisija raspravljala o toj temi. Inicijativa je pokrenuta krajem travnja i u prvom tjednu je skupila 100.000 potpisa. Do sada ju je potpisalo gotovo 200.000 žena i muškaraca u zemljama Europske unije.

Pobačaj u Hrvatskoj

Iako je u Hrvatskoj pobačaj na zahtjev žene legalan, nije uvijek dostupan i moguć je samo do 10. tjedna trudnoće. Tje najkraći zakonski rok u Europskoj uniji. Svaka druga ginekologinja/og poziva se na priziv savjesti. U pet od šest bolnica u Slavoniji prekid trudnoće nije moguć. Od 30 bolnica, u samo šest (KBC Rijeka i pet manjih bolnica) niti jedna ginekologinja/og nije uložio priziv savjesti. Također, pobačaj u Hrvatskoj nije besplatan. Cijenu određuju same bolnice, pri čemu se ona kreće između 300 i 500 eura.

Pobačaj u EU

Podaci govore da je pobačaj u nizu država, kao što su Hrvatska i Italija, teško dostupan. U 13 država članica EU pobačaj je besplatan, a najčešće je dopušten do 12. tjedna trudnoće. Na sjeveru Europe je najdostupniji jer je besplatan, obavlja se do 14. tjedna, a Švedska i Finska su čak zabranile priziv savjesti ginekologinjama/zima u javnim bolnicama. Dok je primjerice u susjednoj Sloveniji prekid trudnoće besplatan i dostupan u svim bolnicama, na Malti i u Poljskoj je pobačaj još uvijek zabranjen, ali su i tamo predložene politike kojima bi se on donekle dopustio.

Želim vam ispričati nešto baš bitno i baš hitno! Znaš li da se u Hrvatskoj svaki drugi ginekolog poziva na priziv savjesti, da u 5 od 6 slavonskih bolnica nije moguć prekid trudnoće, premda država zakonom jamči to pravo? Znaš li da pobačaj košta gotovo polovicu prosječne hrvatske plaće, a na primjer u Sloveniji je besplatan? Pridružujem se europskoj građanskoj inicijativi koja se zalaže da se svakoj stanovnici Europske unije osigura pravo na dostupan i siguran pobačaj. Treba nam milijun potpisa da bi tijela Europske unije odlučivala o inicijativi. Inicijativu su pokrenule žene iz Slovenije. Hvala im na tome. Evo srce za njih i za žene iz EU, njih oko 20 milijuna, kojima trenutačno nije dostupan siguran pobačaj, rekla je Severina na svom profilu.

Ako želite potpisati inicijativu, to možete napraviti na linku, a više o inicijativi saznajte ovdje.

Foto: Instagram (@severina)

Učitati još
Zatvori