Otvoren je hrvatski paviljon Same as it Ever Was na Venecijanskom bijenalu 2023.
Otvoren je hrvatski paviljon Same as it Ever Was na Venecijanskom bijenalu 2023.

Otvoren je hrvatski paviljon Same as it Ever
Was na Venecijanskom bijenalu 2023.

U sklopu trodnevnog predotvorenja Venecijanskog bijenala – 18. međunarodne izložbe arhitekture, danas je u Veneciji službeno predstavljen i hrvatski paviljon i projekt „Same as it Ever Was“. Uz povjerenike nastupa, arhitekte Miu Roth i Tonča Čerinu, hrvatski paviljon smješten u prostorima Arsenala otvorili su ministrica kulture i medija RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje

Povjerenici hrvatskog nastupa na Bijenalu su arhitekti Mia Roth i Tonči Čerina, a multidisciplinarni autorski tim koji je koncipirao i realizirao projekt „Same as it Ever Was“ čine arhitekti Mia Roth, Tonči Čerina i Luka Fatović te dizajneri Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević i Ivica Mitrović.

Lonjsko polje kao tema

Hrvatski paviljon oda je ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog, živog i neživog. Ishodište projekta je močvarno područje Lonjskog polja gdje kulturni krajolik nastaje stoljetnom simbiozom prirode koja je u stalnoj mijeni i zajednica koje mu se prilagođavaju. Hrvatski paviljon izveden je kao prostorna instalacija koja oblikovno pripada bestijariju vidikovaca u močvarnom području Lonjskog polja. 

Croatian Pavilion 2023 - Same as it Ever Was - photo Bosnic+Dorotic_lowres-5

Značajan segment ovogodišnjeg nastupa Hrvatske na Venecijanskom bijenalu je i popratni diskurzivni program radionica i istraživanja koji će se odvijati na niz lokacija i edukacijskih ustanova za vrijeme trajanja Bijenala (Venecija, Ljubljana, Split, Motovun, Milano te Lonjsko polje), kao kontinuirani laboratorij u stvarnom vremenu, usmjeren na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja. Hrvatski paviljon i diskurzivni program otvoren je okruglim stolom u prostoru paviljona na kojem su sudjelovali Martin Avila (Konstfack, Stockholm), Harriet Harriss (Pratt Institute, New York) te James Auger (Crap Futures, ENS Paris-Saclay), uz moderiranje Ivice Mitrovića (Umjetnička akademija, Split), kustosa diskurzivnog programa. 

Venecijanski bijenale traje do 26. studenog 2023. 

Croatian Pavilion 2023 - Same as it Ever Was - photo Bosnic+Dorotic_lowres-14

Foto: Bosnić+Dorotić

Učitati još
Zatvori