Kakve smo prema sebi i svome tijelu ususret ljetu? Psihologinje Jelić i Čerenšek imaju odgovor
Kakve smo prema sebi i svome tijelu ususret ljetu? Psihologinje Jelić i Čerenšek imaju odgovor

Kakve smo prema sebi i svome tijelu ususret ljetu? Psihologinje Jelić i Čerenšek imaju odgovor

Anđela Jelić i Ana Čerenšek su naše poznate psihologinje koje na svojim društvenim mrežama aktivno pričaju o važnim temama iz svakodnevne psihologije. Odnos prema sebi i svome tijelu prepoznale su kao kao ključnu temu ususret ljetu. Zbog toga su udružile snage i odlučile sa svojim pratiteljima podijeliti savjete oko toga kako prihvatiti sebe sa svim svojim nesavršenostima.

Ljeto, more, sunce… Svi jedva čekamo ovo doba godine kada kreću odmori, ljetne haljinice, kupanje i sunčanje. Cijelu godinu sanjamo i živimo za taj period, ali isto tako cijelu godinu pripremamo se da bismo mogli svoje tijelo pokazati na plaži. Ako ćemo biti iskreni, ne cijelu, već od 1.1. Jer čemu nova godina uopće služi, nego za postavljanje novogodišnjih odluka? I naravno, ako u odluke nije ubrojeno „smršaviti do ljeta“, popis se ne računa. Obaveze, bolesti i posao poklope nas i uguše pa u tome često odluke padnu u vodu i ljeto stigne, a da nismo odradili zacrtane ciljeve.

Odnos prema sebi – jesmo li strogi prema svome tijelu?

Jako smo opterećeni time što nismo dovoljno trenirali, što nismo usvojili zdrave navike hranjenja i što se nismo dovoljno posvetili sebi kako bi bili „savršeni“. Zbog toga često u zadnji čas, tik pred godišnji, posežemo za radikalnim dijetama i izgladnjivanju kako bi imali ravan trbuh dostojan dvodijelnog badića. Osim toga volimo se naoružati i kremama protiv celulita i strija. Vjerujemo naravno i da će nam anticelulitne masaže kao i različiti tretmani u salonima napraviti čaroliju. Kao da živimo u nekom snu koji nas ošamari javom prilikom pakiranja za more i one ključne odluke – jednodijelni ili dvodijelni.

Sve ovo sigurno vam je poznato i pronalazite se barem u određenom dijelu scenarija iz teksta. Kako bi bilo da zato malo javno pričamo o tome i da vidimo što možemo napraviti da promijenimo perspektivu? Kakav bi stav trebali zauzeti prema svom tijelu i sebi te kako graditi zdrav odnos sebe sa sobom? Zašto je preko 90% žena nezadovoljno svojim tijelom?

Dvije psihologinje o odnosu prema sebi i svome tijelu

Pitanja su ovo od velike važnost i teme o kojima treba razbijati tabue. Upravo su to prepoznale i naše dvije psihologinje Anđela Jelić i Ana Čerenšek koje su udružile snage i napravile malu kampanju na društvenim mrežama. Zajedno su snimile edukativne Instagram videe u kojima obrađuju teme prihvaćanja sebe i svojih nesavršenosti. Kroz četiri kratka videa, u kojima se primarno obraćaju ženama i mladim djevojkama, žele pokazati na koji način staviti fokus na ono što naše tijelo može, na njegove funkcionalnosti i na ono što nam se na njemu sviđa. Ana nam pobliže priča o tome što sve utječe na sliku o tijelu, a Anđela od čega se ona sastoji.

Osim toga otkrivaju nam i koliko teške riječi drugih ljudi na račun izgleda mogu oblikovati naše ponašanje. Pa tako primjerice, ako nam je netko u mlađim danima rekao da zbog kratkih nogu i debljih bedara nećemo nikad naći model traperica koji nam odgovara, u budućnosti ćemo biti jako opterećeni. Toliko da više od svojih nogu nećemo vidjeti to lijepo lice koje krasi najširi osmijeh, ili genijalan struk kojeg uvijek možemo naglasiti remenom. Anđela i Ana pitaju se trebamo li uvijek čekati to „savršeno“ tijelo i bježati iz onoga „sada i ovdje“ ganjajući određene proporcije zbog kojih ćemo vječno biti nesretni jer ih nismo ostvarili.

Prva objava otkriva nam što utječe na sliku o tijelu

U ovim videima otkriti će i kako pričati sa sobom kao sa svojom najboljom prijateljicom i kako birati riječi kojima sebe častimo svakodnevno. Također, podijelit će s nama kroz osobno iskustvo kako su se riješile srama, kako su prihvatile da je godišnji odmor vrijeme za odmarati, a ne se zamarati. Kako su prihvatile da se tijelo s godinama mijenja i da je to normalno. Da je u redu ne biti ista kao i prije deset godina te da ne treba stati u traperice od prije pet godina. U svojoj biti odjeća je ta koja služi nama, a ne mi njoj!

 

Zato smo bili uzbuđeni vidjeti prvu objavu koja je izašla u nedjelju i koja obrađuje temu: Što sve utječe na sliku o tijelu? Saznali smo da je tu niz faktora. Od toga kakav su nam roditelji bili model, što nam je društvo prenosilo, do toga koliko je narušena vlastita percepcija. Ana Čerenšek kaže da odnos prema sebi treba mijenjati malo po malo. Prvi korak s kojim to možemo je odabrati taj dvodijelni kupaći! Prošetati ga plažom uzdignute glave i biti ponosni na svaku striju, svaki ožiljak i svaki gram koji na sebi nosimo. Kako ono kažu – sve je ovo meni moja borba dala!

Veselimo se čuti i ostale videe ove dvije psihologinje koji u narednim danima stižu na njihove Instagram profile @anetisi i @lifestyle_psychology_.

Pridružite nam se i budite dio znatiželjne zajednice. Pište nam što vas muči, gdje vas žulja i na koja biste važna pitanja htjeli dobiti odgovore, a mi ćemo odabrane teme za vas sagledati iz širokog kuta i istražiti. Svoje prijedloge šaljite na 

Foto: Instagram, Mateja Vrčković

Učitati još
Zatvori