REAL TALK: Što nas sprječava u zaradi i kako se pripremiti za traženje povišice?
REAL TALK: Što nas sprječava u zaradi i kako se pripremiti za traženje povišice?

REAL TALK: Što nas sprječava u zaradi i kako se pripremiti za traženje povišice?

Svjesni današnjih vremena i problema koje nam je ubrzani život donio, u ovoj godini odlučili smo baciti svjetlo na teme o kojima se u javnom prostoru ne priča dovoljno. Svakodnevni stres, sjedilački način života, sve više posla, nametnuti standardi – od ljepote preko uloga u društvu, učinili su svoje. Mnogi od nas tako se bore s određenima problemima koji narušavaju njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Baš iz tog razloga dogodila se nova rubrika REAL TALK  u sklopu koje demistificiramo teme kojih smo svi svjesni, ali ih (ne)svjesno ignoriramo.

Naša kolumnistica je psihologinja Ana ČerenšekŽena koja je svoju karijeru gradila i kroz sport i kroz rad s djecom danas svakodnevno pomaže ženama u tome da postanu bolje verzije sebe. Svoje znanje tako će dijelit u našoj REAL TALK rubrici i tom prilikom odgovarati na sva vaša pitanja i nedoumice. Tema koju ste ovaj mjesec odabrali je novac, odnosno kako pravilno upravljati njime i zaraditi više.

Kako unaprijediti svoj odnos prema novcu?

Iako se nalazimo u 2023. godini za koju smo u osamdesetima mislili kako će nam donijeti leteće automobile, robote u svaku kuću, vrijeme jednakosti i prosperiteta, mi se još uvijek nalazimo u doba nejednakosti muškaraca i žena po pitanju plaća za jednaki posao. To je sigurno jedan od razloga zašto ponekad zarađujemo manje u odnosu na ono koliko bi mogle, no nije jedini. Pogledajmo zajedno što je to što nas sprječava u zaradi, kako unaprijediti odnos prema novcu te kako zaraditi više.

Novac kao takav ne mora vam biti motivacija (jer vi vjerujete u duhovno ili vam jednostavno do novca nije stalo), ali molim vas da za potrebe napretka u društvu ipak pokušate zamisliti što sve s financijskom slobodom dobivate.
Imati novac na računu znači imati opcije. Nije li divno ući u dućan i ne razmišljati koliko će vas košarica na kraju doći? Koliko je dobro sjesti u restoran i gledati lijevu stranu menija s jedinom brigom na pameti “što mi se danas jede”?
Biste li se osjećale dobro da znate kako vam djeca mogu ići na studij gdje god to požele, ako požele? Ne bi li bilo dobro prestati raditi u 60.-oj zato što to možete?

Koliko vam se ove stvari čine udaljenima od vašeg svemira? Uvjeravam vas da niste (ipak) tako daleko. Nadomak ste slobode i opcija koje novac sa sobom nosi. Ipak, prvo ćete se morati riješiti nekih svjetonazora, uvjerenja, ali i doze vlastite lijenosti. Krenimo redom!

Omjer godina provedenih u obavljanju poslova koji nisu plaćeni je 10:4 u “korist” žena

Iako postoje konkretni pomaci poput donošenja novog zakona na Novom Zelandu o ukidanju neravnopravnosti u plaćama između žena i muškaraca, još uvijek smo daleko od rješenja. Zašto dolazi do ovog problema? Jedan od razloga leži u tome što mi žene (još uvijek) tri puta više obavljamo kućanske poslove, za razliku od naših partnera. Naravno da radeći posao koji se ne plaća smanjujemo vrijeme i energiju koju bi mogle uložiti u plaćajuće poslove. Potvrđuju to i brojke koje kažu da žene u prosjeku provedu 10 godina svog života, a muškarci samo 4 godine obavljajući poslove koji se ne plaćaju.

Ti poslovi najčešće su upravo kućanski poslovi u kojima je važno osvijestiti da to nisu ženski poslovi. To su zajednički poslovi cijele obitelji, a vaše postavljanje novih granica i raspodjela odgovornosti može biti prvi korak ka oslobađanju vremena potrebnog za dodatnu zaradu. Razmislite što vas je u tome sprječavalo do sad?

Iako postoje zajednice gdje se nameće šovinizam u vidu muškarca koji je umoran nakon posla i “nije navikao” to raditi, postoje i žene koje sve to skupa podržavaju. Također postoje i žene koje su vremenom izgradile sliku o sebi kao onima koje “drže 3 kuta kuće” pa će izgubiti svoju ulogu ako se riješe kućanskih poslova. Sve to možemo bolje. Možda ćete izgubiti ulogu one koja može sve, a možda bi i trebale! Možda će u startu biti teško zauzeti se za sebe kako bi oslobodile vrijeme za ulaganje u karijeru, ali još je teže ostati u poziciji “žrtve” za obitelj.

Povežite zaradu s vlastitim vrijednostima

Neke od nas bježe od pojma zarade kao “vrag od tamjana” jer ne žele da ih se doživljava kao pohlepne ili kao materijalistice. Novac, ako ga ne definiramo kao sredstvo, stvarno može probuditi mane u nama. Iskreno ni sama ne bi voljela da me drugi vide kao nekoga tko trči za novcem. Zato sam sama sebi olakšala stvar tako da sam povezala zaradu s ciljem koji je “više” od toga, a isto možete napraviti i vi. Odgovorite na sljedeće pitanje: koja bi bila vaša prva investicija kad bi imale novac na računu? Zašto baš to i kakve to veze ima s vašim vrijednostima?

Naime, ako povežemo novac s nečim što nam je uistinu bitno, poput naših vrijednosti, on prestaje biti cilj, on postaje sredstvo. Jednako tako, kad znamo koliko nam je novca dovoljno, bolje ćemo moći planirati zaradu te sume, nećemo se pogubiti u utrci za novcem, a znat ćemo i kad treba stati, kad je dovoljno. Primjerice, vaša vrijednost može biti pomaganje drugima pa ćete htjeti dodatno zaraditi kako bi mogli uložiti u neki društveno vrijedni projekt. Možda vam je vrijednost sigurnost pa ćete uložiti u neki oblik pasivne zarade kako bi bili sigurniji u budućnosti. Neke od nas smatraju kako je obrazovanje visoko na listi njihovih vrijednosti pa će dodatno zarađen novac uložiti u edukaciju. Koji bi bio vaš smjer kad bi posegnule za vlastitom varijantom smisla?

Cijenite svoj rad i ne sramite se tražiti više novca

Postoji određeni dio žena kojima je neugodno pričati o novcu. Kao da smo odgojene da budemo fine, pristojne i skromne pa se novac neće naći na popisu tema za razgovor. To može biti razlog zašto ne pričamo o novcu kojeg zarađujemo s onima koji nam ga daju. Sram ili strah, svakako se radi o intenzivnoj emociji koja nas drži u šah-mat poziciji potplaćenosti. Realnost je ta da će netko doći i samo zato što ga nije bilo sram ili strah, tražiti (i dobiti!) više. Kolika vam je plaća na poslu? Kad vam se zadnji put mijenjala? O čemu ovisi? Postoji li opcija za pregovore o većoj? Što vas u tome sprječava?

Novac

Žene se često ne osjećaju ugodno u poziciji pregovora o novcu na radnom mjestu, bilo da se radi o poslu kojeg obavljaju ili o pregovorima za novo zaposlenje. Njihova uvjerenja o tome da “to neće dobro proći” ili čak da “ne zaslužuju više”, snažni su demotivatori. Pokušajte, bez obzira na snažne emocije, negativna uvjerenja i strahove postupiti drugačije. Možda je vrijeme da krenete cijeniti vaš rad malo više. Barem vi, za početak. Istražite koja je prosječna plaća u sektoru u kojem radite i pripremite se za pregovore. Više pripreme – veća je šansa da ćete ih dobro odraditi. Jedno je sigurno, ako niste probale, sigurno nećete ni uspjeti.

Ako na poslu imate ograničenja po pitanju plaće i ostalih naknada, razmislite o drugim načinima kapitalizacije svog rada. Iako ne nude opcije plaćanja, brojne kompanije nude opcije dodatnog usavršavanja na kojem ćete moći unaprijediti svoje vještine. Razmislite koje vam vještine nedostaju jer s ulaganjem u njih povećavate vašu vrijednost na trenutnom poslu ili na sljedećem koje vas čeka.

Novac

Nije jednostavno, ali krug kontrole u vašim je rukama

Privatne poduzetnice su hrabre unatoč strahu. I sama sam se prije dosta godina otisnula u taj svijet okrutnog kapitalizma kako bi naučila poslovati i bolje koristiti ono što se na tržištu nudi. Nije lako prihvatiti činjenicu kako ste sad same odgovorne za sebe. Nema “sigurnosne mreže” sistema koji će vas platiti bez obzira na kvalitetu odrađenog posla. Ovdje samo kvaliteta opstaje. Malo po malo, nakon prvotnih opreznih koraka, našla sam se u situaciji gdje sam morala povećati cijenu svoje usluge. Strah je mala riječ za ono što sam tad osjetila, a strah je bio i jedina prepreka koju sam imala pred sobom.

To vidim i kod drugih žena u biznisu s kojima surađujem. Isti taj strah od gubitka poslovanja ako ga krenemo više naplaćivati. Uspjeh leži u tome da ne smijete čekati da strah nestane, nego unatoč njemu trebate vjerovati u svoju kvalitetu, ali i u svoje klijentice i klijente koji će ju i dalje trebati i koristiti. Uostalom, vaša cijena također govori i o vašoj kvaliteti. Kao klupko vune – sve je zapetljano, a na vama je da znate koji končić potegnuti.

Novac

Na kraju sve se svodi na to kako same sebe vidimo u ovom kapitalističkom svijetu i kako se nosimo s teškim i nepovoljnim emocijama. Jesi li ona koja će trošiti kad je loše ili si ona koja će, unatoč strahu, a ponekad i sramu, uskočiti u bolju karijeru, uložiti više truda, bolje se zauzeti za sebe i više zaraditi? Prve barijere su u vama što je sretna vijest jer je i kontrola onda također u vama.

Novac
Novac

Dileme, problemi modernog života i sve što vas muči u svakodnevici, a vezano je uz pitanja mentalnog zdravlja, možete pisati na mail adresu . Naši stručnjaci će odgovoriti na vaša pitanja.

Foto: Sanja Jagatić, Pexels, Instagram (@anastasia.fth)

Učitati još
Zatvori