Imamo nekoliko ideja što sve raditi u ožujku – mjesecu u kojem slavimo žene
Imamo nekoliko ideja što sve raditi u ožujku – mjesecu u kojem slavimo žene

Imamo nekoliko ideja što sve raditi u ožujku – mjesecu u kojem slavimo žene

Posljednjih se godina gomilaju pokreti koji skreću pozornost na problematiku ženskog položaja koji je, unatoč naporima i vremenima u kojima živimo, još uvijek nejednak onom muškaraca. Iako se stvari mijenjaju, ta promjena ide sporo, nedovoljno dinamično i malim koracima. Upravo je iz tog razloga i danas, u 2024. godini, Dan žena izuzetno važan trenutak u godini koji ne samo da slavi kulturna, društvena, politička i druga ostvarenja žena, već podsjeća da smo još uvijek daleko od cilja u kojem su žene izjednačene po svim osnovama s muškarcima – nešto što ne bi trebala biti utopija, već normalno stanje stvari.

Ožujak kao mjesec žena

Tijekom cijele godine s veseljem vam pišemo o uspješnim poslovnim ženskim pričama i ženama koje pomiču granice svojim djelovanjima, a ožujak u kojem se obilježava Dan žena, mjesec je u kojem želimo djelovati na dodatnoj razini i još intenzivnije osvijestiti važnost ovog mjeseca. U nastavku zato donosimo nekoliko ideja kako obilježiti Dan žena, ali i ispuniti narednih dvadesetak dana, bilo malim gestama ili nešto većim pothvatima, te podsjetiti sebe na važnost jednakosti i brojne inspirativne ženske ličnosti…

Pridružite se Noćnom maršu

Upravo najbolja i najznačajnija uvertira u mjesec u kojem slavimo žene i podsjećamo na naša prava je sudjelovanje u Noćnom maršu, sad već tradicionalnom događaju koji ističe važnost feminizma, sustava koji štiti i podržava žene, a ne diskriminira te nastavka borbe za osnovna prava. Ove se godine marš održava pod parolom Feminizam i gotovo. Marš i ove godine počinje na Trgu žrtava fašizma, a počinje u 18 sati.

Podržite feminističke i ženske udruge

U Hrvatskoj postoji nekoliko udruga i centara koji promoviraju ljudska prava, s fokusom na jednakost i ravnopravnost žena i manjina, ali i štite žene, pružaju im pomoć u situacijama kad je to potrebno i bezrezervno stvaraju sadržaj koji informira, educira i podsjeća na nepravde, statistike i okolnosti koje su jasan znak da borba za prava žena nije gotova. Neprestano rade na senzibiliziranju javnosti o problematici seksualnog ili bilo kakvog oblika nasilja prema ženama, a ožujak bi mogao biti dobar trenutak da se i sami uključimo u rad ovih udruga i podržimo ih bilo novčanim donacijama, uključivanjem u njihove kampanje i sudjelovanjem na događanjima i panelima koje organiziraju. Samo su neke od takvih udruga i organizacija Ženska soba, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Autonomna ženska kuća, a postoji i niz lokalnih udruga koje možete istražiti.

Počastite se ili darujte umjetnost hrvatskih kreativki

U Hrvatskoj uistinu imamo pregršt ženskih poduzetnica koje možete podržati upravo kupnjom njihovih proizvoda. Od beauty brendova preko uspješnih modnih biznisa pa sve do kreativki čije specifične proizvode nerijetko priželjkujemo u svom interijeru, brojne Hrvatice danas svoje proizvode prezentiraju na Instagramu, a o nekim smo vam više puta s oduševljenjem pisali. Proizvodi koje nudi originalni su, nisu masovno proizvedeni i to im, bez dileme, daje šarm i posebnost, a činjenica da nose hrvatski potpis veliki je razlog zašto u njih rado investiramo.

Uistinu ih je mnogo, a samo neke koje bismo rado istaknuli iz svijeta modnih imena su Fasada studio koja nudi moćne i elegantne ručno rađene komade iz vizije Patricije Sladić, nakit s potpisom brenda The All, zatim brendovi oduvijek intrigantnih ženskih imena iz svijeta mode poput ILIYA Ene Čuček. Polako su sve brojniji i hrvatski beauty brendovi iza kojih stoje ženska imena; primjerice ‘ard natural cosmetics iza kojeg stoji Katarina Mešić, fitoaromaterapeutkinja ili pak BooLab koji predvodi Osječanka Martina Karalić. Bogat je i popis hrvatskih kreativki koje izrađuju razne umjetnine, bilo da je u pitanju keramika ili se bave ilustracijama i printevima. Tek djelić imena koje bismo voljeli spomenuti si Dunja Ignis u čiju smo se keramiku zaljubili, kao i u proizvode Filipe Sorko i brenda Chia Cups te brenda Terra Ceramica za koji stvara Tea Radić, a tu su i slow craft proizvodi Lune Džidić među kojima je keramika, oslikana svila, printevi i nakit, kao i Dilemma posters iza kojih stoji Ema Juretić.

Napravite ženski movie-night

U ožujku možete organizirati i fantastičan movie-night za koji već imamo spreman popis filmova. Odaberite filmske priče s inspirativnim ženama u fokusu ili pak one snimljene po stvarnim događajima i ženama koje su u jednom trenutku u povijesti doista pomaknule granice. Movie night možete organizirati u krugu prijateljica, ali štoviše, ovo su filmovi koje bi morala pogledati (a u njima će zasigurno i uživati) i muška polovica društva. Izvrstan je ovo način da se dobro zabavite, a pritom educirate i kroz filmsku priču koja će vas uroniti u različite ženske borbe ili pak revolucionarne ženske likove – otkrijete nešto novo. Samo su neki od ultimativnih prijedloga filmovi Hidden Figures, Carol, The Help, Cleo from 5 to 7, Promising Young Woman, Erin Brockovich i mnogi drugi.

Organizirajte svoj book club s inspirativnom pričom

Osim filmskim repertoarom, mjesec u kojima je naglasak na ženskim ostvarenjima i pričama možete obilježiti i svojim internim book clubom! Naša je preporuka upravo bilo koja knjiga velike autorice Elif Shafak koja često progovara o marginaliziranim skupinama ljudi ili pak romani mlađe Sally Rooney. Okupite nekoliko prijatelja ili prijateljica, odredite datum druženja, svatko neka pripremi svoje teme i pitanja za razgovor i organizirajte večer posvećenu ženskoj književnosti.

Foto: Pexels, Instagram, Facebook

Učitati još
Zatvori