Domaće umjetnice ilustrirale su prvi hrvatski Klimatski kalendar za 2023. godinu

Domaće umjetnice ilustrirale su prvi hrvatski Klimatski kalendar za 2023. godinu

Klimatske promjene su stvarne i mi bi mogli biti zadnja generacija koja može zaštititi naš planet od njezinih razornih posljedica i izgraditi bolju budućnost. Kako bi humanizirale utjecaje klimatskih promjena i pružile radikalan pogled na bolju budućnost, domaće umjetnice ilustrirale su prvi hrvatski Klimatski kalendar za 2023. godinu. Klimatski kalendar svakodnevno podsjeća na snagu i krhkost prirode te nas potiče na akcije koje trebamo činiti upravo sada.

Klimatski kalendar za 2023.

Brojna istraživanja pokazuju da su upravo žene najviše pogođene klimatskim promjenama, međutim, njihova uključenost u procese koji se bave pitanjima zaštite okoliša te klimatskim promjenama je vrlo mala. Budući da klimatske promjene osnažuju već prisutnu neravnopravnost u društvu, na izradi Klimatskog kalendara 2023. radile su isključivo žene. Projekt je pokrenula Antonia Šarić, autorica inicijative Biljke su zelene kojom informira o ekološkoj krizi, i realizirala ga u suradnji s 13 umjetnica: Enom Čuček, Klasjom Habjan, Agatom Lučić, Albom Miočev, Anom Kovačić, Apolonijom Lučić, Enom Jurov, Josipom Tadić, Mijom Akrap, Petrom Divković, Sofijom Pašalić, umjetničkim projektom Crystal Clean te dizajnericom Dorom Bilandžić.

Međuovisnost i povezanost svega na Zemlji

Kroz vizuale Klimatskog kalendara umjetnice ističu međuovisnost i povezanost svega na Zemlji, propituju čistoću energije koja dolazi iz obnovljivih izvora, naš odnos prema hrani te promišljaju na koje sve načine možemo biti samoodrživi. Buđenje prirode uspoređuju s buđenjem svijesti o održivim praksama i pružaju osnažujući i radikalan pogled na bolju budućnost.

Održivi kalendar

Klimatski kalendar izrađen je od održivih materijala, recikliranog papira i metalne spirale, i u potpunosti je reciklabilan (ako otpad pravilo odvojite), ali može se i prenamijeniti! Svaka ilustracija nakon korištenja se može uokviriti i pokloniti dragoj osobi ili ju možete zadržati za sebe. Klimatski kalendar 2023. se može naručiti slanjem upita na mail biljkesuzelene@gmail.com i na Instagram profilu @biljkesuzelene. Cijena kalendara iznosi 260,00 kn i profit od prodaje bit će korišten za provođenje akcija informiranja o klimatskim promjenama i načinima prilagodbe.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori