Pogledajte kako izgledaju kaznionice koje su oslikali hrvatski umjetnici
Pogledajte kako izgledaju kaznionice koje su oslikali hrvatski umjetnici

Pogledajte kako izgledaju kaznionice koje
su oslikali hrvatski umjetnici

I ove godine hrvatski umjetnici uključili su se u odličan projekt oslikavanje kaznionica i zatvora, a sve u svrhu revitalizacije tih prostora. Iako njihova djela često gledamo na platnima i fasadama, u ovakvom ambijentu jako su se dobro snašli. Projekt naziva Jednakost kreativnosti imao je za cilj likovne intervencije u Zatvoru u Osijeku, Kaznionici u Požegi i Zatvoru u Puli-Pola.

mosk-zatvor

Oslikane kaznionice

Likovne intervencije u prostoru Zatvora u Osijeku izveli su umjetnici: Goran Rakić, Ivan Stanišić, Ivan Kovačević, Tea Jurišić i Nikola Grabovac. U Kaznionici u Požegi likovne intervencije su izvele Monika Meglić, Valentina Supanz Marinić i Melinda Šefčić, dok su u prostoru Zavora u Puli-Pola, likovne intervencije izveli Jadranka Lacković i Vladimir Tomić. U sklopu projektne realizacije u prostoru Kaznionice u Požegi izvedene su i dvije likovne radionice pod vodstvom umjetnice Antonije Bačić i umjetnika Krešimira Golubića.

jadranka lacković1
mosk-zatvor-2
mosk-zatvor-3

Projekt koji je prepoznalo ministarstvo

U tijeku je završna faza provođenja istraživačke komponente projekta koju provode dr.sc. Anita Jandrić Nišević i dr.art. Melinda Šefčić te priprema projektnog kataloga i održavanje izlagačkog skupa projekta, koji je planiran za travanj 2024. godine. Ovo je šesti po redu projekt estetizacije prostora kaznenih tijela u Republici Hrvatskoj, a peti po redu koji financira Ministarstvo pravosuđa i uprave, što pokazuje usklađenost projekta s ciljevima Ministarstva te uspješnost do sada realiziranih projekata. Ne sumnjamo da će ekipa nastaviti s ovim projektom i dalje, a dok čekamo nove radove na linku možete pogledati one starije.

jadranka lacković2

Foto: Marko Dajak

Učitati još
Zatvori