Kako preživjeti depresivan siječanj?
Kako preživjeti depresivan siječanj?

Kako preživjeti depresivan siječanj?

Pomalo nam je svima muka od konstantnih napisa o tome kako je siječanj depresivan i kako se iz njega moramo brže bolje iskopati kako bismo mogli normalno nastaviti sa životom. Ipak, statistički ovaj mjesec i nije neka sreća pogotovo kada postanemo svjesni da je prava zima tek zakucala na vrata i da nas vjerojatno čeka minimalno dva mjeseca bez sunca. No to je i dobro vrijeme za introspekciju i rad na sebi kako bi proljeće dočekali spremni i u punoj snazi. Neki od “simptoma” koji bi nas mogli pratiti ovih dana su manjak energije, anksioznost, povećanje životnih troškova, usamljenost i slično. Pokušat ćemo vas inspirirati kako da se nosite sa svakim od njih. 

Manjak energije 

Zima je period u kojem naše tijelo miruje, a što smo više u tom “slow” moodu i energija nam je na takvoj razini. S prirodnim nedostatkom sunca i kišnim vremenom koje nas tjera da puno vremena provodimo u zatvorenom, dolazi i onaj stadij mirovanja. Ipak svakodnevne obaveze to nam često ne dopuštaju pa nedostatak energije itekako moramo nadoknaditi. Vježbanje je savršen način kako probuditi i aktivirati mišiće, ali i rasteretiti naš um. Šetnje i planinarenje sad su rezervirani za one u punoj spremi, ali svatko od nas može pronaći dio vremena u danu za, ako ništa drugo hodanje. S druge strane, raznih treninzi i teretane itekako mogu pomoći, samo e treba odvažiti i ne odustati. Krenite laganim koracima. Petnaestominutno istezanje ujutro može pomoći da se razbudite i spremniji krenete u dan. Također, lagana vježba navečer prije spavanja može vam pomoći da rasteretite um od napornog radnog dana, a vaše tijelo opustite kako biste se naspavali jer je to, složit ćemo se, dosta važno. 

Anksioznost 

Tjeskoba (anksioznost) tj. tjeskobnost je stanje koje se očituje osjećajem tjeskobe, ustrašenosti, straha sve do panike, uz psihomotornu (tjelesna) napetost i unutrašnji nemir, te postojanje osjećaja kao da će osoba “eksplodirati”. Najčešće je nemotivirana i nije vezana za objekt ili osobu. Psihijatri dijele tjeskobu u tri glavne vrste:

  • opća tjeskoba
  • fobije
  • panični poremećaj

Ona je u nekoj mjeri uobičajena modernom čovjeku, no ako krene narušavati kvalitetu života, trebali biste potražiti pomoć. Vježbe disanje, pisanje dnevnika i razgovori s terapeutom važni su za mentalnu higijenu. Živimo u izazovnom vremenu, svakodnevica nam je ispunjena stresom i obavezama i upravo zato trebamo biti nježni i pažljivi prema sebi. Kada nas boli neki dio tijela potražit ćemo liječničku pomoć, isto tako bismo trebali potražiti pomoć kada nas boli negdje duboko unutra. Ne bojte se, svi to proživljavaju na svoj način, važno je samo koliko smo spremni poraditi na tome da se osjećamo bolje. 

Sve je skupo

Uvođenjem eura, ali i velikim porastom inflacije, suočavamo se s dodatnim poteškoćama kada govorimo o slaganju kućnog budžeta. Htjeli ili ne htjeli vrijeme je za financijsku reorganizaciju. Ovo će biti godina u kojoj ćemo svakako morati malo bolje paziti na financijske troškove. Stavite sve na papir, skinite neku od brojnih aplikacija koje vam mogu pomoći da bolje upravljate svojim novcem. Razmislite o dugoročnom kupovanju namirnica, zamrzavanju, planiranju obroka unaprijed, ne naručivanju. Smanjite troškove gdje možete. Suzdržite se od kupovine nepotrebnog i fokusirajte se na ono što vam je doista bitno. Nemojte biti prestrogi prema sebi. Isprobavajte dok ne pronađete savršen model koji će imati savršen omjer onoga što vam treba i onoga što si doista možete priuštiti. 

Usamljenost 

Usamljenost je jedan od ozbiljnih problema današnjice. Također je često posljedica ubrzanog načina života, burnouta, stresa i svih gore nabrojenih stavki. Godine iza nas bile su godine doista velikih promjena i njihove posljedice se naslanjaju na aktualne financijske krize, tako da bi svatko od nas iz sebe i svoje svakodnevice trebao crpiti snagu za svaki dan, a često smo i sami na rezervi. Pomozite si. Meditacija, knjiga koja vam stoji na polici i nikako da ulovite vremena da ju pročitate, odlazak na druženje – sve su to baby steps kojima si možete polako graditi stabilnost. Usamljenost, melankolija i otuđivanje mogu dovesti do još većeg zatvaranja u sebe stoga reagirajte na vrijeme. Ne odbijajte svaki poziv na druženje i razgovor s ljudima koji vas vole, ponekad i najmanja gesta i običan razgovor može imati veliki učinak na naše mentalno stanje. 

Živite ispunjeno dan po dan 

Često kada čujemo termin živite ispunjeno, iskoristite dan, shvatimo ga predoslovno pa si vrijeme nakrcamo svime i svačime što nas u konačnici više umori nego ispuni. Tada treba usporiti. Dajte si vremena i nemojte biti prestrogi prema sebi. Polakom malim koracima i pazite na sebe. 

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori