Journal Impact: Usudi se mijenjati

Journal Impact: Usudi se mijenjati

Koja je naša svrha i jesmo li se u dosadašnjem životu uopće približili svemu onome čemu težimo? Je li to čemu težimo uopće ispravno i dobro za nas ili nam je to nametnuto kroz različite manipulativne kanale pa smo tu „spoznaju“ počeli svojatati? Koliko je naša istina uopće naša istina i može li opća istina biti odvojena od našeg identiteta? Sve su to pitanja kojima se na ovaj ili onaj način, svatko od nas bavi gotovo svakodnevno. Od kad je ljudi, jasno je da je promjena jedina koja nas može nekamo odvesti. Ponekad je jedna jedina odluka dovoljna da nam život krene u potpuno drugom smjeru. Zašto je onda toliko teško takvu odluku i donijeti? Je li nas društvo naučilo tomu da je riskirati opasno, a da je strah ono što nas treba ograničavati? Krivimo društvo, a mi smo društvo i upravo zato je vrijeme za promjene. Postoji li bolji trenutak nego sada?

Journal Impact na Go2Digital kanalima

Journal Impact nova je rubrika na Journal.hr na kojoj ćemo se truditi detektirati sve aktualne i važne društvene teme, tabue te probleme s jednim jedinim ciljem – da ih se osvijesti kako bi ih jedan po jedan, kao društvo, krenuli rješavati. Prošlu godinu smo nazvali godinom promjene, to je bila ta prekretnička godina, nakon čudnog razdoblja koje je zaustavilo cijeli svijet i natjeralo nas da se zapitamo tko smo zapravo mi? Što radimo? Idemo li u dobrom smjeru? Razmišljamo li o sebi na pravi način? Volimo li sebe dovoljno? Introspekcije je bilo doslovno na izvoz, no je li ostavila dovoljno snažan trag na pojedince? Vrijeme pred nama je vrijeme da se pokrenemo, a tu ćete nam svakako pomoći i vi. Kampanju smo pokrenuli i na Go2Digital kanalima po cijelom gradu s ciljem da ova snažna poruka dospije do što više ljudi.

Tek smo zagrebali ispod površine.

Gdje god se okrenemo, konstantno smo izloženi raznim „istinama“ koje nam ukazuju na to kako živjeti. Krive vrijednosti i temelji useljavaju se u naše živote dok se mi na izmaku snaga koprcamo i pokušavamo slamkom uhvatiti zadnju mrvicu zraka našeg identiteta kojeg snažno osjećamo da gubimo. I što onda? Reagirajmo prije nego što se potpuno ugušimo. Upravo zato pokrenuta je rubrika Journal Impact.

Journal Impact je kreativan i znatiželjan pogled na svijet. Svijet koji stvaramo svojim djelovanjem, baš sada i ovdje. Naše teme su duboke teme, one koje vas drže budnima i koje vas inspiriraju. Tragamo za temama koje će vas potaknuti na promjenu, temama koje će u vama upaliti malu iskru radosti i pokrenuti lavinu dobrih stvari. Istražujemo snažne teme koje će nježno poljuljati čvrste stavove i postaviti čvrste temelje nekih novih nježnijih stavova. To je naša sljedeća stanica. Naš projekt kojem ćemo se veseliti, davati najbolje od sebe i iz njega crpiti inspiraciju za život u cijelom spektru boja.

Može li se čovjek doista promijeniti?

Svatko od nas, tko je barem jednom zagrebao u introspekciju, zna točno o čemu govorim kada govorim o odrastanju. Utjecaju društva, djetinjstva, bogatih ili siromašnih prilika. Četvrt u kojoj ste odrastali može odrediti dobar dio vaše budućnosti. Može li netko iz siromašne obitelji, s niskim statusom obrazovanja, niskim primanjima i nejednakim prilikama doći uopće do jednake šanse za borbu s onima koji su odrastali uz sve blagodati današnjeg konzumerizma? Društvo nas krivo uči da ne može. Uz slabije šanse i teži start, znanje, samosvijest, hrabrost i spremnost na promjene mogu biti i trebaju biti ključni okidači koji mijenjaju projekciju naše stvarnosti. Sve dolazi iz znanja i želje za istim. Glavni patrijarhalni, potlačivački, zlostavljački i ini najgori oblici društvenog ponašanja dolaze iz tišine. Iz šutnje drugih, iz nereakcije. Vrijeme je odabrati ispravno. Vrijeme je da odaberemo sebe.

Ono smo što se usudimo biti

Zašto su nam kuhinje visokog sjaja, a ispred zgrada kontejneri pretrpani smećem koje nismo razdvojili? Zbog čega kupujemo odjeću samo da bi kupovali i gomilali nekvalitetne materijale i time bili dio globalnog zagađenja? Zašto svako jutro po jedan vozimo u automobilu na posao koji onečišćava zrak koji će zatim udisati naša djeca? Naša pretila djeca koja ne znaju okus domaće hrane. Radimo posao koji nas ne ispunjava, a imamo primanja s kojima ne možemo pokriti osnovno. Zašto dopuštamo da visoki kapital narušava urbani identitet naših gradova? Dopuštamo da umjesto kulturnih i obrazovnih centara niču garaže, kancelarije najbogatijih i stanovi podobnih? Kao društvo trebamo i tražimo promjenu i moramo biti svjesni da ona kreće isključivo od nas. Postavljate li si dovoljno često važna pitanja?

  • Što jedete i koliko se krećete?
  • Radite li ono što volite?
  • Koliki je vaš trag na onečišćenje svijeta u kojem živite?
  • Pazite li na svoje mentalno zdravlje i vraćate li se prirodi?
  • Živote li održivo i učite li tome svoju djecu?
  • Jeste li spremni mijenjati loše navike kako bi vaš život u skorijoj budućnosti bio bolji?
  • Jeste li spremni na promjenu?

Jeste li svjesni da dobrim odlukama za vaše zdravlje i zdravlje vaše okoline u skladu s apsolutno svim mogućim održivim načelima, vi stvarate ozračje koje nas uvodi u budućnost. Budućnost koja može biti bolja, budućnost koja je nosioc promjena, promjena koje ovdje pokrećemo zajedno s vama.

Dobro došli u sljedeće poglavlje, dobrodošli u Journal Impact!

Pridružite nam se i budite dio znatiželjne zajednice. Pište nam što vas muči, gdje vas žulja i na koja biste važna pitanja htjeli dobiti odgovore, a mi ćemo odabrane teme za vas sagledati iz širokog kuta i istražiti. Svoje prijedloge šaljite na impact@journal.hr

Učitati još
Zatvori