Pričali smo s umjetnicom Klarxy o ADHD-u i izložbi koja ga tematizira
Pričali smo s umjetnicom Klarxy o ADHD-u i izložbi koja ga tematizira

Pričali smo s umjetnicom Klarxy o ADHD-u i
izložbi koja ga tematizira

Ove subote u Kleti održava se sjajna jednodnevna izložba ‘ADHD – Pool of thoughts’ Klare Rusan KLARXY. Izložba starta od 16 sati i trajat će do ponoći u KLETI u Ilici 73! Pričali smo s Klarom i o izložbi i o ADHD-u o kojem redovito progovara kroz svoje radove.

Klarxy Zagreb 2024 sa Rave Cat8

‘ADHD – Pool of thoughts’

Na izložbi ćete vidjeti crteže koji pričaju priču o ADHD-om zauzetom mozgu. Crteži će ispričati priču o stvaranju misli u ADHD uvjetima, o intruzivnim mislima koje iz tog poremećaja proizlaze i ometaju one uobičajene misli, prolaženju kroz obrazovanje…

Osobno iskustvo autorice koja je prije nekoliko godina u procesu odgovaranja prijateljima na pitanje kako njezin tok misli funkcionira iskoristila motiv velikog olimpijskog bazena (u ulozi mozga) pretrpanog plivačicama (u ulogama različitih misli), a od službene dijagnoze odlučila iskoristiti isti taj motiv kao početak jednog velikog, potencijalno cjeloživotnog projekta.

Ideja ove izložbe je da neprekidno raste. Klarxy je krenula od crteža olovkom i ilustracija rađenih tintom i bijelim akrilom i ostavlja otvorene opcije da će u nekom trenu skočiti u digitalnu ilustraciju, grafiku ili sliku. Nekada će to biti manji formati nekada će format popunjavati višemetarske zidove. Sve skupa baš u duhu ADHD-a. Promjenjiv i dinamičan omnibus iskustava i priča.

 • U subotu se u Kleti otvara izložba ‘ADHD – Pool of thoughts’. Što nas sve tamo očekuje?

Tako je! U subotu od 4 popodne pa do ponoći moći ćete vidjeti ‘ADHD – pool of thoughts’ radove, prolistati kroz katalog, nabaviti limitirani broj digitalnih ADHD printeva i nešto ADHD majica koje su trenutno u izradi u sigurnim rukama Smak Press ekipe. Moći ćete vidjeti i mene koja ne znam di mi je glava a di rep. U skladu s nazivom izložbe. 🙂

 • Nedavno si krenula s objavljivanjem radova na temu ADHD-a, što te ponukalo na to?

Ideja ove izložbe kuhala se u glavi na niskoj temperaturi zadnjih par godina pa sam kad sam u 12. mjesecu dobila priliku napraviti novu izložbu odlučila pojačati vatru, skuhati je i poslužiti. Kroz glavu prođe puno ideja od kojih većina ispari, nestane, drugi dio se zapiše pa ih se tako čovjek sjeti, a postoje i ove koje nezapisane prežive sve moguće nedaće kroz koju glava prolazi u svakodnevici. Ta ADHD ideja je ta moja preživjela ideja koja je dovoljno dugo čekala da je se izbaci van.

 • Kada ti je dijagnosticiran ADHD i kako si se osjećala tada?

ADHD mi je dijagnosticiran prije otprilike godinu dana. Psihoterapeutica je predložila testiranje i pojasnila na temelju čega što je imalo smisla. Kasnije nakon dijagnoze bio je val reakcija “Pa da, jasno, ima smisla, to si totalno ti!”, ali do te dijagnoze je percepcija nekih mojih specifičnosti u ponašanju bila deklarirana kao nešto sasvim drugo. Uglavnom negativna ili zabrinuta. Nakon dijagnoze osjećala sam se kao da mi je netko skinuo najveću školsku torbu punu kamenja s leđa. Imala sam reakciju kao i kad sam dobila dijagnozu depresije – sad kad znam što mi je mogu pokušati riješiti problem! Bez dijagnoze je teže naći alate, a bez alata je puno teže (ne nemoguće) riješiti stvari.

 • Kako je živjeti s ADHD-om i kako on utječe na tvoj život?

Haha, a mislim, sasvim u redu. Živim cijeli život s tim i visoko sam funkcionalna (više ili manje hajde). Imam odličnu podršku od kad sam dijete u obliku mame koja je sjedila sa mnom i učila, a i od obitelji i profesora sam uvijek bila podržavana da crtam i razvijam kreativni dio sebe. Te dvije stvari su ja mislim ključne bile za moj rast i razvoj u svakom polju. Kada je glava u high-u onda se sve rješava u minutama i satima, ali kad dođe do burnouta e onda ništa ne pomaže osim čekanja i disanja, a to je nešto teže u brzini svakodnevice i prolaznosti života haha.

Klarxy Zagreb 2024 sa Rave Cat4
Klarxy Zagreb 2024 sa Rave Cat3
 • ADHD je dosta dugo bio smatran više muškom dijagnozom i to u ranom djetinjstvu, kako se on manifestira kod žena?

S obzirom na to da nisam psiholog ili neurolog ne mogu reći definiciju i stati iza toga, ali mogu vam reći kako je bilo kod mene i kod mojih prijateljica koje su isto dobile dijagnoze u posljednje 2-3 godine. Hiperfokus na stvari koje me zanimaju i neograničena količina energije koja se vadi iz rezerve dok god se s time bavim. S druge strane ono što me ne zanima nema šanse da ikako dođe na dnevni red. Nemir, potreba za micanjem, emotivne oscilacije… Ali sve utišanije jer curice su uglavnom mirnije i svjesnije svoje okoline.

Klarxy Zagreb 2024 sa Rave Cat7
Klarxy Zagreb 2024 sa Rave Cat13
Klarxy Zagreb 2024 sa Rave Cat12
 • Pomaže li ti ili odmaže u tvojoj kreativnosti?

Kada sam pila antidepresive mislila sam da će mi to izmijeniti glavu i način na koji razmišljam, pa nije. Kad sam uzimala kratko lijek za ADHD opet nije bilo nikakve promjene. Tako da bih rekla da je kreativnost tu kako god. Ono što pomaže je hiperfokus, a odmaže kada je burnout, odnosno kada se tankovi energije i kemije u glavi potroše.

 • “Ideja ove izložbe je da neprekidno raste” – što to znači?

To bi značilo da je ADHD savršen naziv za cjeloživotno rastuću izložbu. Krenula je s ovih 6 radova koji pričaju priču o autobiografskom ADHD momentu, ali kako i misli u glavi skakuću na 10 različitih strana u isto vrijeme tako je i ovaj koncept zamišljen da se grana u druge teme, priče, ilustrativne pjesme i tako dokumentira moj tok misli kroz moje odrastanje, starenje, umiranje.

 • Koliko je po tebi važna briga za mentalno zdravlje?

Jednako koliko je važna briga za fizičko zdravlje pa još malo bitnije. Mislim, to je vaga. Bez jednog nema drugog. Svakako mislim da terapija kod pravog psihoterapeuta može samo poboljšati kvalitetu života sa samim sobom i sa drugima. Ova izložba nije krenula kao apel, ali svakako sadržava to u sebi. Meni je drago ako ikako mogu nekome pomoći sa svojim crtežima ili brbljanjem u kameru, diktafon ili tipkovnicu. Pomozite si, budite si dobri sa sobom! 🙂

Klarxy ADHD 2024 sa Rave Cat3
Klarxy ADHD 2024 sa Rave Cat2
Klarxy ADHD 2024 sa Rave Cat4
 • Razumiju li tvoji prijatelji sada tvoja neka ponašanja kada ona imaju ime (dijagnozu)?

Razumiju puno bolje. Uvijek postoji i struja koja tvrdi da je to izmišljena bolest razmaženog djeteta čiju stranu isto razumijem. Mislim da je ADHD jedna od onih stvari koja bi se stvarno mogla vrlo lako demistificirati i normalizirati kao tema. I nadam se da hoće.

Klarxy ADHD 2024 sa Rave Cat1
Klarxy ADHD 2024 sa Rave Cat6
 • Otkuda općenito crpiš inspiraciju?

Vječno pitanje na koje imam vječni odgovor – vlastitog života i svega što ga čini i okružuje.

Klarxy Zagreb 2024 sa Rave Cat11
 • Koji su ti planovi za skoriju budućnost?

Evo, u subotu imati jednodnevnu izložbu a onda krenuti dalje. Još je u povojima sljedeća stvar, ali lako vas obavijestim o tome pravovremeno. 🙂 Do tada ipak imam dugovanja i kašnjenja kao pravi ADHD-ovac koja me čekaju iza ugla u nedjelju. Držite mi fige da to riješim! 🙂

Klarxy Zagreb 2024 sa Rave Cat14

Na izložbi ćete moći kupiti limitirani broj digitalnih printeva i nešto majica otisnutih by SMAK PRESS. Svi detalji o izložbi su ovdje.

Foto: Instagram, Jelena Janković

Učitati još
Zatvori