Imate viška starih mobitela? Evo kako ih možete iskoristiti i uštedjeti
Imate viška starih mobitela? Evo kako ih možete iskoristiti i uštedjeti

Imate viška starih mobitela? Evo kako ih
možete iskoristiti i uštedjeti

Recikliranje, upcycling, korištenje second hand odjeće i sirovina – sve su to aktivnosti kojima svatko od nas može utjecati na prirodu oko nas. Što manjim stvaranjem otpada i održivim životom itekako činimo važnu kariku u lancu cijelog društva koji mora svjesno misliti o svojoj ulozi. Prema podacima Radio Evropa iz 2019. Hrvati dnevno po glavi prosječno proizvedu 416 kilograma otpada, što je brojka koja parira brojnim većim svjetskim državama. Na sve to itekako možemo utjecati mijenjanjem svojih navika. Osim svakodnevnog otpada, u kućanstvima se gomila i onaj elektronički. Stare mobitele koji skupljaju prašinu, sada možete iskoristiti tako da u zamjenu za njih dobijete popust na nove.

Staro za novo

U sklopu ponude Staro za novo novi ili postojeći privatni korisnici mogu donijeti rabljene uređaje na procjenu u A1 prodajna mjesta te dobiti vaučer u procijenjenoj vrijednosti uređaja. Dobiveni vaučer je moguće iskoristiti za kupnju novih uređaja iz A1 ponude i to mobilnih i Homebox uređaja.

Velika prednost ponude Staro za novo je mogućnost donošenja više uređaja na procjenu vrijednosti. Privatni korisnik tako može donijeti čak pet rabljenih uređaja na procjenu. Osim mobitela, korisnici na procjenu mogu donijeti i laptope, pametne satove, igraće konzole, tablete, slušalice, kao i sve Apple uređaje.

U periodu od 19.09. do 9.10. u sklopu posebne ponude korisnici koji donesu rabljene uređaje na procjenu i dobiju vaučer ostvarit će uštedu više od 1000 kn pri kupnji novog uređaja iz Samsung S22 serije.

Briga o okolišu i cirkularna ekonomija 

A1 Hrvatska godinama provodi aktivnosti kojima motivira zajednicu na recikliranje elektroničkog otpada i produljeno korištenje postojećih uređaja. Tako je osim uštede za korisnika, cilj ponude Staro za novo potaknuti društveno odgovorno ponašanje A1 korisnika jer vraćanjem rabljenih uređaja sudjeluju u A1 inicijativama cirkularne ekonomije.

Cirkularna ekonomija važan je dio strategije održivosti kompanije A1 Hrvatska, koja svoje održive aktivnosti grupira pod nazivom Čini pravu stvar i kroz koje, među ostalim, želi postići ugljičnu neutralnost do 2030. godine. Uz pomoć projekata koji pospješuju održivosti poslovanja, A1 Hrvatska je tijekom 2021. uspjela smanjiti emisije CO2 za čak 23%, odnosno za čak 8.656 tona u usporedbi s 2020. Kroz projekt pravilnog zbrinjavanja i ponovnog korištenja elektroničkih uređaja od 2015. godine A1 Hrvatska je do sada produljila životni vijek 355.876 uređaja, smanjila emisije CO2 te uštedjela brojne prirodne resurse,  a samo u prošloj godini brojka recikliranih i obnovljenih uređaja iznosila je gotovo 80 tisuća.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori