Kako autoradionicu preurediti u predivan dom? Ova obitelj je to napravila
Kako autoradionicu preurediti u predivan dom? Ova obitelj je to napravila

Kako autoradionicu preurediti u predivan
dom? Ova obitelj je to napravila

DIY projekti posebno su nam dragi, a kada oni uključuju velike promjene kao što je adaptiranje vlastitog doma još su nam i draži. Green Plantern zanimljiv je Instagram profil na kojem možemo vidjeti upravo takve, ali i različite druge projekte. Upcycling, preuređivanje, green life, održivost sve to ukomponirano je u jedan stil života. Adriana Kolar vlasnica je cvjetnog studija koja je s nama podijelila kako su od stare autoradionice napravili dom za svoju obitelj. 

  • Kako vam je bilo upustiti se u projekt preuređivanja skladišta/autoradionice u životni prostor?

Kako je bila riječ o  prenamjeni prostora, iz skladišnog prostora autoradionice u životni prostor, prvo što mi pada na pamet kao odgovor je izazovno. Bio je to jedan od onih izazova gdje znaš da ćeš dat sve od sebe da uspije iako ne znaš kako će u konačnici izgledati. Koliko je bilo izazovno, toliko smo bili i uzbuđeni zbog cijelog procesa renovacije koji nas je čekao. Naravno nije riječ o klasičnoj renovaciji poput renovacije derutnog stana u moderan, tako da se nismo mogli inspirirati ili potražiti savjete od nekoga iz naše blizine tko je imao istu situaciju. Zato smo zasukali rukave i išli korak po korak, zapravo jedino u što smo bili sigurni je da od tog skladišnog prostora želimo napraviti dom pun uspomena. Kako smo veliku većinu radili sami, mnogo uspomena smo napravili i prije nego smo uselili, jer svaka prostorija ima poneku anegdotu iz doba dok smo renovirali.

  • S kojim ste se izazovima sve susretali?

Najveći izazov je zapravo bilo čišćenje prostora od velike količine automobilskih dijelova kako bi uopće došli do praznog prostora. Samo taj korak nam je oduzeo 2 mjeseca. Paralelno smo čistili i dvorišni prostor kako bi imali gdje staviti građu za novi krov. Upravo bi skidanje stare konstrukcije krova i gradnju novog navela kao sljedeći izazov. Gradnja krova bila je najveća stavka u ovoj renovaciji i najveći dio budžeta bio je rezerviran upravo za taj korak.  U potpunosti smo maknuli staru konstrukciju i bila je potrebna nova drvna građa, izolacija i crijep. 

  • Koliko je velik prostor i kako su raspoređene prostorije?

Zahvaljujući gradnji novog krova imali smo mogućnost dignuti početnu visinu prostora na 4 i pol metra i tako maksimalno iskoristiti prostor. Tako smo u prostor od 130 kvadrata smjestili dvije spavaće sobe, kupaonu, open space koji uključuje kuhinju, dnevni boravak i blagovaonu, kao i galeriju na kojoj se nalazi radni prostor i kutak za odmor.

  • Što ste sve morali napraviti kako biste takav prostor pretvorili u dom?

 Nakon što smo skladišni prostor očistili od svega, shvatili smo koliko je odlično imati samo 4 zida i kako postoji bezbroj mogućnosti, samo je potrebno pronaći rješenje koje će nama najviše odgovarati. Glavna stavka kojom smo učinili da hladan skladišni prostor postane dom su vidljive drvene grede koje odmah daju osjećaj topline. Nakon grubih radova poput gradnje krova, provođenja struje i vode, postavljanja glazure na podove i zidanja, došlo je vrijeme za radove poput postavljanja knaufa, bojanja zidova, postavljanje podnih obloga… Na kraju naravno dolazi namještanje prostora gdje smo bili kreativni i zapravo osim kuhinje koja je rađena po mjeri, trosjeda i nekoliko manjih komada namještaja, većinu smo izradili sami – poput umivaonika koji stoji na postolju stare singerice i rasvjetnih tijela koja su zapravo teglice za cvijeće, a nešto smo prenamijenili (žičana komoda koja je nekada bila u izlogu jedne trgovine).

  • Koja je vaša priča? 

Vlasnica sam cvjetnog studija i stojim iza Instagram profila @green_plantern. Instagram profil @green_plantern pokrenula sam u periodu kada sam sa suprugom uselila u naš dom, gdje smo nakon svih radova započeli s uređenjem interijera. Jednu od glavnih uloga u uređenju preuzele su biljke i tako došla ideja da pokrenem ovaj zeleni profil s ciljem dijeljenja savjeta vezanih uz uzgoj kućnog bilja, ali i učenja novih stvari. Zajednica je brzo rasla kao i vrsta sadržaja koju sam dijelila, pa je tako profil sada pun šarenih kockica različitih tema. Od priča o kućnom bilju, preko uređenja doma i dvorišta, do ljubavi prema cvijeću i vanjskom bilju.  

  • Volite i vrtlarenje i biljke?

Vrtlarstvo i boravak u prirodi je veliki dio naših života, a ljubav prema istom se javila u trenutku kada smo trebali urediti naš dvorišni prostor. Sličan tijek kao i sa stambenim dijelom, nakon čišćenja auto dijelova, raskrčivanja zaraštenih dijelova i navoženja zemlje, mogli smo početi stvarati svoju vrtnu oazu. Za razliku od stambenog prostora koji smo završili nakon 6 mjeseci, u dvorištu se vidi promjena tek sada nekoliko godina kasnije. Zato nas vrtlarstvo uči strpljenju.

  • Planirate li još neke slične projekte? 

Uskoro krećemo s novim projektom renovacije starog seoskog imanja, gdje ćemo se za razliku od ovog projekta gdje smo prostor maksimalno prilagodili sebi, pokušati sačuvati duh i šarm kuće koja je građena prije gotovo 100 godina. Svaki dio ovog projekta ćemo dokumentirati i možete popratiti svaki korak na našem Instagram profilu @green_plantern.

  • Što biste savjetovali nekome tko kreće u slične projekte? Od kuda krenuti?

Imati puno strpljenja u dijelu radova gdje ste angažirali majstore, moraš se pripremiti da će većina toga kasniti i treba biti spreman da će se rokovi probijati. Imati puno volje u dijelu radova koje odlučiš odraditi sam, zadovoljstvo na kraju je veliko ali iako si možda uštedio može trajati duže. I na kraju, ne štedjeti na velikim stavkama poput izolacije ili stolarije. Uložiti više u takve stavke a uštedjeti na manjim dekorativnim stvarima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori