Hrvatski umjetnici na Queer New York International Arts Festivalu
Hrvatski umjetnici na Queer New York International Arts Festivalu

Hrvatski umjetnici na Queer New York
International Arts Festivalu

Nakon šest godina stanke, Queer New York International Arts Festival od 7. do 17. veljače 2024. u New Yorku predstavlja radove hrvatskih i međunarodno priznatih umjetnika u NYU Skirball Center for the Performing Arts, a program kurira i producira Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino te osnivač i umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacije u Hrvatskoj. Skirball je veliki kazališni centar s 850 mjesta i jedno je od važnih prostora za predstavljanje međunarodnih izvedbenih umjetnika u New Yorku.

Super vijest je da u međunarodnom programu veliko mjesto zauzimaju baš hrvatske umjetnice i umjetnici. Festival otvara video instalacija Arijane Lekić-Fridrih “Od 5 do 95”, nastavljaju “Yira, yira”, argentinsko-hrvatska koprodukcija u kojoj autori Nataša Rajković i Bruno Isaković dokumentarizmom istražuju život argentinskih seksualnih radnika i radnica, te plesna predstava Mije Zalukar i Brune Isakovića “Kill B.”

queer1

Eminentni festival

Festival propituje tradicionalne definicije i razumijevanje queera kroz umjetničke prakse, koncepte i/ili forme. Polazišna točka na kojoj se gradi umjetnička platforma festivala kreće od ideje queera kao mjesta izvan norme te činjenice da spomenuta norma ovisi o geografskom, društvenom i političkom kontekstu. Ovakav dugogodišnji angažman queer umjetnosti i festivalskog programa Domina snažan je i glasan odgovor na re-tradicionalizaciju umjetnosti i društva koja se događa u Istočnoj Europi posljednjih nekoliko godina.

queer2

Suradnju s kazalištima i kulturnim ustanovama u New Yorku (SAD), udruga Domino uspostavlja i gradi od 2011. godine kada su kroz program Dominova festivala Perforacije u kultnom kazalištu La MaMa predstavljeni neki od vodećih suvremenih izvedbenih umjetnika i umjetničkih skupina iz Hrvatske i okolnih zemalja. Prvo izdanje Queer New York International Arts Festivala održalo se 2012. godine na desetak lokacija diljem Manhattana i Brooklyna, a drugo izdanje održano je 2013. godine u suradnji s eksperimentalnim kazalištem La MaMa u New Yorku.

Dominovim programima prvi puta su u u SAD-u predstavljeni do sada, među ostalima, Petra Kovačić, Nenad i Alen Sinkauz, Oliver Frljić, Bruno Isaković, Branko Brezovec, Room 100, BADco, Ivica Buljan, Željko Zorica, Igor Grubić, Studio za suvremeni ples i drugi. Ukupno je u okviru tih programa, samo iz Hrvatske, nastupilo više od 40 umjetnica i umjetnika. Kad se tom broju pridodaju i međunarodni umjetnici iz Japana, Brazila, Južne Afrike, Njemačke, Nizozemske, Italije, Francuske, Slovenije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja, dolazimo do gotovo 100 umjetnika proteklih deset godina o kojima su višekratno pisali The New York Times, Huffington Post, Financial Times, The New Yorker te mnogi drugi američki i svjetski mediji. Udruga Domino i Zvonimir Dobrović dugotrajnim razvijanjem kontakata s američkim kazalištima postigli su vidljivost i otvorili prostor za zaista zavidan broj domaćih i inozemnih umjetnika u SAD-u, a sasvim sigurno predstavili širok spektar domaćih umjetnika u međunarodnom kontekstu što je priličan uspjeh za organizaciju s nezavisne umjetničke scene u Hrvatskoj.

QNYIAF 2024. predstavlja umjetnike iz Argentine, Brazila, Kanade, Hrvatske i Njemačke čiji radovi istražuju niz suvremenih pitanja povezanih s queer identitetom i marginalizacijom, otvarajući teme kao što su seksualni rad, migracija, prava urođenika, politički progon te neokonzervativizam. Program uključuje predstave, performanse, videoinstalaciju / izložbu i niz razgovora s umjetnicima i kustosima.

Foto: Promo, Instagram

Učitati još
Zatvori