Kako izgleda kada umjetnici oslikavaju zatvorske prostore pročitajte u dvjema objavljenim knjigama
Kako izgleda kada umjetnici oslikavaju zatvorske prostore pročitajte u dvjema objavljenim knjigama

Kako izgleda kada umjetnici oslikavaju zatvorske prostore pročitajte u dvjema objavljenim knjigama

18. listopada u galeriji Bačva (dom HDLU), održava se konferencija “Arts of Freedom”, predstavljanje jedinstvenih edukacijskih knjiga na temu umjetnosti u zatvorskom prostoru. Šest partnera dvije je godine kroz brojne aktivnosti i sastanke zajedno istraživalo ovo područje te napisalo dvije edukacijske knjige namijenjene umjetnicima i široj javnosti koje omogućuju detaljan i širok uvid u sve aspekte ove tematike. Obje edukacijske knjige će biti dostupne na hrvatskom, engleskom, nizozemskom, poljskom i mađarskom jeziku u tiskanom i on-line formatu, čime će se značajno doprinijeti razvoju sličnih projekata diljem Europe.

Arts of Freedom

Zatvorski umjetnički rad vrsta je rada koji zahtijeva drugačija pravila i mogućnosti u smislu uspostavljanja kontakta, slobode kretanja, otvaranja određenih tema i pomnog promišljanja njegovih etičkih dimenzija, kao i vođenje računa o profesionalnoj obvezi čuvanja informacija koje umjetnici mogu dobiti ili spoznaje koje steknu radeći u zatvorskom prostoru, povjerljivo. Prije nego što započnu bilo kakav umjetnički rad u zatvorskom prostoru, umjetnici uključeni u projekt trebaju proći odgovarajuću edukaciju. Kroz određene oblike edukacije umjetnici trebaju shvatiti da rad u zatvorskom prostoru zahtijeva ne samo drugačiji pristup radu od onog na koji su navikli, već i drugačiji pristup ljudima s kojima će se susretati radeći u tom prostoru.

Hvalevrijedan projekt 

Ovakav vid edukacije je važan jer se na taj način oblik umjetničkog djelovanja uspješnije ugrađuje, ravnopravno s ostalim vještinama (korištenje art terapija i rad sa zatvorenicima) u kazneno-zatvorskoj zajednici. Umjetnici tako imaju bolje razumijevanje potreba zajednice u kojoj izvode umjetničke intervencije i bolji odgovor na potrebe te zajednice. Nakon provedbe projekta na partnerskoj razini, rezultati projekta koristit će se za: edukaciju umjetnika zainteresiranih za temu oslikavanja zatvorskih prostora, edukaciju zaposlenika u zatvorskim sustavima o utjecaju umjetnosti na ponašanje i boravak u zatvoru, te edukaciju studenata tijekom studija. Kako izgleda kada umjetnici oslikavaju zatvorske prostore pročitajte ovdje, a knjige potražite na ovom linku.

Učitati još
Zatvori