#allaboutchange: Sedam načina kako ćemo putovati u godinama pred nama
#allaboutchange: Sedam načina kako ćemo putovati u godinama pred nama

#allaboutchange: Sedam načina kako ćemo
putovati u godinama pred nama

Prešli smo polovicu 2023. godine, one u kojoj je i službeno završila pandemija. Čovječanstvo je prošlo kroz jedan turbulentni period i mnogo se toga promijenilo. Ipak najveće promjene su pred nama i tek nas čekaju. #allaboutchange platforma je ta koja slavi promjene, s kojom smo snažno krenuli s ciljem i nadom da iste te promjene i potičemo. Svaka promjena, pa tako i ona najveća, počinje od jedne jedine najmanje odluke. Kreće od nas samih. Lifestyle, kultura, ekologija, naše poimanje svakodnevice kao i budućnosti koja je pred nama očituje se u našim svakodnevnim bivanjima. Kako ćemo živjeti? Hoćemo li shvatiti da moramo razmišljati o dobrobiti našeg planeta, o autohtonosti i jedinstvenim vrijednostima i uključiti ih u naš svakodnevni život. Pandemijom i lockdown-om promijenio se i naš način putovanja. Razmišljamo drugačije, okrećemo se održivijim i alternativnijim načinima djelovanja, a prave promjene u tom pogledu tek dolaze. Kako će izgledati naša putovanja u godinama pred nama. Donosimo sedam opcija koje su itekako izgledne.

Slavit ćemo lokalno

Putovanja bliže domu postala su često jedina opcija za vrijeme pandemije. To je svakako teško pogodilo međunarodni turizam, no dobra stvar je što su neke lokalne lokacije napokon dobile zasluženu priliku. Mnogo više smo se okrenuli domaćim destinacijama, istraživanjem vlastite ili susjedne kulture, organskoj domaćoj hrani, ali i lokalnim poduzećima. Veliki plus kod ovakvih destinacija je i taj što ovako možete putovati puno češće, a sam osjećaj je intenzivniji.

Imamo obavezu prema održivosti

S obzirom na to da su putovanja ponovno pojednostavljena, imamo priliku o svakom dobro promisliti i dobro ga isplanirati. To samo može značiti da imamo dovoljno vremena potražiti lokacije (resorte, hotele, planinske kućice, kampove) koji svoje poslovanje temelje na održivosti. Prošlo je vrijeme masovnog turizma, onečišćenja, umjetne hrane i svjetlosnog zagađenja. Imamo priliku potražiti lokacije gdje ćemo moći istinski uživati u prirodi i ljudima koji u suživotu s njom žive na onaj posebniji i iskonskiji način. Tako ćemo više doći do sebe i vlastitog mira i odmora, što nekako i je ono čemu težimo kada planiramo putovanje. Mnogi hoteli i resorti tako uz smještaj nude razne programe za uključivanje i volontiranje u lokalnu zajednicu. Učinite nešto za zajednicu kada ste već ondje.

Radite remote

Situacija s pandemijom mnoge od nas prilagodila je i naučila na remote rad. U vremenu koje je pred nama rad van ureda postat će još uobičajeniji. Dom zamijenite nekom drugom lokacijom, bilo gdje na svijetu (naravno ako vam posao to dopušta). Za to je potrebna samodisciplina, a rad na sebi također je dio promjena koje su nužne kako bismo mijenjali sve oko sebe. Prilagodite sebe, a zatim posao i život prilagodite sebi.

Budite fleksibilni u planovima

U današnjem eklektičnom svijetu često nam je potrebno malo vremena da stanemo, odmorimo i obavimo introspekciju. Život nije ovdje da bismo žurili, živjeli u ustaljenim planovima i gubili dane bez mogućnosti za nepredvidivosti. Ako nas je ova situacija ičemu naučila, onda je to da ne ide sve u uvijek po planu. Dopustite si fleksibilnosti, kako u životu tako i u planiranju putovanja. Uživajte u trenutcima, u tome je na kraju i bit.

Radit ćemo velike planove za budućnost

Razmislite dobro unaprijed o destinacijama na koje biste željeli otići, a sada to jednostavno (iz više načina) nije moguće. To nikako ne znači da od snova odustanete, već da ih samo pomno pripremite. Knjige, filmovi, vodiči samo su neki od načina na koji možete svoju misiju i viziju još više učvrstiti prije nego krenete u realizaciju.

Usporit ćemo

Besciljno tumaranje, obilaženje, trošenje beskonačnog novca na nekvalitetne proizvode bez trenutka odmora sada nam zvuče kao nešto na što se nikada ne bismo odvažili. U godinama pred nama usporit ćemo još više. Tražite lokacije na kojima možete ostati duže, s kojih možete i raditi i istovremeno uživati. Hoteli u seoskim okruženjima, u planinama u blizini mora, zvuče kao idealna kulisa.

Luksuz putovanja kod kuće

Naručite hranu iz omiljenog hotela, pogledajte virtualnu izložbu iz Louvrea ili si uzmite popodne da proučavate zanimljivosti s destinacija koje bi proučavali da na istu idete. Unesite u svoj dom taj luksuz i čar putovanja koji si priuštite samo kada nekuda idete. Zapamtite život je jedan, a njegova kvaliteta ovisi o vama i o okusu koji ostavlja način na koji ga konzumirate. Neka iz vaše svijesti krenu misli koje će kod vas i oko vas stvoriti okruženje koje je potrebno za promjene.

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori