#allaboutchange: Život od hrvatske prosječne plaće – mit ili stvarnost?
#allaboutchange: Život od hrvatske prosječne plaće – mit ili stvarnost?

#allaboutchange: Život od hrvatske prosječne
plaće – mit ili stvarnost?

Živim od plaće do plaće, od prvog do prvog, od petnaestog do petnaestog – varijanti je mnogo, ali sukus je isti – ovo je hrvatska realnost. Ovako je oduvijek osim od nekada “kada se živjelo bolje” – čut ćete od starijih i iskusnijih. No je li zaista tako? Imamo li potrebu romantizirati prošla vremena pritom zaboravljajući da nije bilo baš tako bajno? Svakako imamo, ali i svakako se moramo prikopčati u realnost i prihvatiti da je financijska situacija u kojoj se trenutno nalazi svijet sve samo ne bajna, pa je izgledno da je sve bolje od ovog gdje se trenutno nalazimo. Pandemija je izazvala financijsku krizu, nije pomogao ni rat u Ukrajini, inflacija harači svjetskom ekonomijom, a Hrvatsku je pritom malo jače očešala zbog promjene nacionalne valute.

U svemu tome pogubljeni ostaju građani, mijenjajući novčanike u one prilagođene kovanicama, pokušavajući prilagoditi kućni budžet trostruko (ako ne i više) većim cijenama. Može li se u Hrvatskoj živjeti od prosječne hrvatske plaće? Koliko je ona zapravo realna slika stvarnog stanja novčanika građana? Ovoga mjeseca na našoj platformi #allaboutchange razgovarat ćemo s financijskim savjetnicima i pokušati vam pomoći kako da što bezbolnije uplivate u novonastalu financijsku situaciju. Stoga krenimo s najjednostavnijim. 

Kako se prilagoditi na novonastalu financijsku (ne)situaciju?

Moramo biti doista jako bogati ili indiferentni da nebismo primijetili kako su cijene u posljednje vrijeme podivljale. Kako organizirati kućni budžet, a da preživimo mjesec i ne odreknemo se baš svega. Treba kao i u svemu ostalom u životu razmišljati realno. Stavite na papir sve stavke u vašem kućnom budžetu i krenite križati gdje možete odmah uštedjeti. Iako zvuči klišejasto, ali manje benzina, više bicikliranja i javnog prijevoza. Manje kupovanja odjeće, naručivanja, taksija. Ponekad se malim odricanjem može uštedjeti dobra količina novca koja se onda može rasporediti na neke prioritete. 

Pomozite si aplikacijama 

Danas postoje brojne aplikacije koje vam pomoći u lakšoj organizaciji kućnog budžeta. Daily Pay, Goodbudget, Spending Tracker samo su neke od njih. Mogle bi vam pomoći da sagledate realnu sliku toga “gdje vam curi” novac i na što se najviše trebate fokusirati kako biste uštedjeli ili barem smanjili troškove. Ponekad je vrlo malo vremena dovoljno da shvatite da griješite u najjednostavnijim koracima i već jednostavnim ispravljanjem istih doći ćete do svjetla na kraju tunela. Ponekad je potrebno i puno više naravno, ali od negdje ipak trebate krenuti. 

Uključite cijelu obitelj, prijatelje

Velike korake i promjene često je teško napraviti sam. Zato podršku potražite u obitelji, partneru i prijateljima. Tu je naravno i svemogući internet. Razmjenom iskustava na više razina doći ćete do zanimljivih zaključaka i uočiti gdje leži vaš problem – kad znate da imate čitav novčanik, a novac ipak negdje i dalje curi. Svi smo u ovom zajedno pa ćemo se ovaj mjesec kroz razne teme pokušati dotaknuti svega što vam može olakšati ovu ne tako malu tranziciju.

Foto: Instagram, Unsplash

*Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Učitati još
Zatvori