Donosimo vam popis od 5 knjiga za donošenje boljih odluka u godini pred nama
Donosimo vam popis od 5 knjiga za donošenje boljih odluka u godini pred nama

Donosimo vam popis od 5 knjiga za donošenje
boljih odluka u godini pred nama

Bili toga svjesni ili ne godina je na izmaku. Polako, ali sigurno približava nam se to blagdansko vrijeme gdje ćemo se trošiti na sve moguće načine i kada ćemo rekapitulirati godinu iza sebe. Vrijeme je to u kojem ćemo donositi mnoge odluke kojima ćemo u godini koja je pred nama pokušati biti bolji ljudi. Od kuda krenuti? Odabrali smo nekoliko knjiga koje su uvijek hit kada poželimo zastati, resetirati se i krenuti u postajanje boljih nas. Možda nećete napraviti baš sve što ste si zacrtali, ali osoban rast i razvoj na svim razinama uvijek je poželjan, stoga zašto ne pokušati. Donosimo vam popis od 5 knjiga za donošenje boljih odluka u godini pred nama. 

Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

Thinking, Fast and Slow jedna je od najboljih knjiga za donošenje odluka svih vremena. U njoj psiholog i dobitnik Nobelove nagrade Daniel Kahneman istražuje dva glavna sustava razmišljanja koji vode ljudsku prosudbu: brzi emocionalni odgovor i sporiji, logičniji proces. Kahneman ističe nijanse i prikladnu upotrebu za svaki od njih i pokazuje kako ti načini razmišljanja utječu na rezultate. Knjiga nudi alate za prevladavanje pristranosti, reguliranje emocija, pravljenje točnih projekcija i odvajanje odgovarajuće količine vremena za proces donošenja odluka.  Thinking, Fast and Slow je dubinsko istraživanje ljudskog uma koje otkriva kako i zašto donosimo odluke i daje savjete kako donositi odluke koje su najbolje za nas. 

The Paradox of Choice: Why More Is Less – Barry Schwartz

The Paradox of Choice istražuje učinke obilja opcija. Knjiga objašnjava da dok neki izbori mogu dovesti do bolje kvalitete života, previše izbora smanjuje sreću, povećava tjeskobu i često dovodi do umora pri donošenju odluka i paralize odlučivanja. Barry Schwartz nastoji pronaći prijelomnu točku koja definira “previše izbora” i ocrtava strategije za čitatelje da ograniče izbore, usredotoče se na prioritete, odagnaju sumnju i strah od propuštanja te budu sigurniji u odluke. 

The Sustainable(ish) Living Guide’ – Jen Gale

Jen Gale napisala je ovu knjigu kako bi uputila ljude u male promjene koje mogu ostaviti pozitivan i velik utjecaj na planet. Blogerica koja je postala autorica strastvena je prema održivom životu, što ju je potaknulo da cijeli ovaj izazov i dokumentira. Prepuna je ekološki osviještenih praktičnih i prizemljenih ideja i prijedloga koji pokrivaju sve, od mode, hrane, slavlja, putovanja i posla, a sve s ciljem spašavanja planeta. 

The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing – Marie Kondo

Želite se riješiti stvari i krenuti živjeti prema principima minimalizma, a nikako da krenete? Japanska savjetnica za čišćenje Marie Kondo podiže pospremanje na potpuno novu razinu, obećavajući da ako jednom pravilno pojednostavite i organizirate svoj dom, to više nikada nećete morati učiniti. Njezina lista čekanja je poduga, a mušterije navodno ne “recidiviraju”, stoga zašto ne probati?

Mindset – Carol Dweck

Mindset je cijenjena psihološka knjiga koja istražuje snagu našeg razmišljanja. Temeljna teorija autorice je da nije samo naš talent ono što nas čini uspješnima, nego što je još važnije, pristupamo li životu s fiksnim načinom razmišljanja ili razmišljanjem o rastu. S fiksnim načinom razmišljanja vjerujete da neuspjeh znači da s vama nešto nije u redu. S druge strane, s načinom razmišljanja o rastu, neuspjeh vidite kao priliku da rastete i postanete bolji. Autorica nas vodi kroz različite teme — od roditeljstva i odnosa, do škole i poslovanja — i objašnjava kako nam razvoj načina razmišljanja o rastu u svim područjima našeg života može pomoći da dosegnemo svoj puni potencijal.

Foto: Unsplash, Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori