ZS LABORATORIJ donosi zvučna imena hrvatske modne scene

ZS LABORATORIJ donosi zvučna imena
hrvatske modne scene

by Chaims

Prva večer ZS laboratorija posvećena je plesnoj produkciji, dok tijekom druge večeri kjoja počinje danas u 20 sati svoju kreativnu energiju udružuju poznata imena hrvatske modne scene – Milena Rogulj, I-GLE, Galaš i Trešcec, Renata Svetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan i Chaims.

ZS LABORATORIJ

U organizaciji ULUPUH-a, ova ugledna nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, otvorila je svoja vrata 5. listopada, propitkujući središnju temu ‘(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti’ koju je za ovogodišnji Salon odabrao kustos Nikola Albaneže, a uz odličan dosadašnji odaziv na izložbe u Muzeju Mimara, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi i Galeriji ULUPUH-a, upravo se predstojeća događanja, objedinjena pod nazivom ZS LABORATORIJ, željno iščekuju.

„ZS LABORATORIJ se odvija u dvije cjeline, u dvije večeri. Prva večer je posvećena plesnoj produkciji, odnosno prikazat će se predstava NACRTI čije autorstvo supotpisuje pet mladih autora. Umjetnica Antonija Dorbić, osim diplome na preddiplomskom Studiju suvremenog plesa na Akademiji dramskih umjetnosti, diplomirala je i kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i pravi je predstavnik suvremenih umjetnika koji stvaraju u više medija. Druga je večer posvećena modi i modnom performansu. Radi se o šest zasebnih modnih cjelina čiji su autori studenti ili etablirani modni dizajneri, bivši studenti Zavoda za dizajn tekstila i odjeće nekadašnje Više tekstilne škole, odnosno današnjeg Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“, ističe Ivana Bakal, ravnateljica 52. zagrebačkog salona. Prvu večer i drugu večer – koja je koncentrirana na modna događanja, revije i performanse – povezuje režija studentice Akademije dramske umjetnosti Arije Rizvić.

Hlupic

DRUGA VEČER

„Druga večer je prava poslastica modne scene. Imena govore više od riječi: Milena Rogulj, I-GLE, Galaš i Treščec, Renata Svetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, Chaims… Uz mnoštvo suradnika u produkciji i iza scene, odjeću će kao modeli prikazati studenti TTF-a te plesačice suvremenog plesa pod vodstvom Jasne Tarbuk“, zaključuje Bakal koja, zajedno sa suradnicima iz organizacijskog tima 52. zagrebačkog salona, očekuje posebno veliki odaziv na drugu večer ZS LABORATORIJA.

Valja naglasiti da će te večeri Milena Rogulj predstaviti će svoju kolekciju Layers, kojom tematizira žensku slojevitost, o čemu sama dizajnerica kaže: „Žene su slojevita bića; i snažne i krhke (nježne), težeći emancipaciji zatomile su svoju senzualnost. Ovom kolekcijom želim ženama vratiti senzualnost, a da pri tome ostanu snažne; za mene sve to zajedno predstavlja Ženu“, tumači poznata dizajnerica s kućnom adresom na Kanarskim otocima.

I-GLE_revija

NOVI I POZNATI BRENDOVI

Uz Milenu Rogulj, predstavit će se i Chaims – novi hrvatski modni brend osnovan tek 2016. godine, iza kojeg se kriju dizajnerice Andrea Kurtić i Lora Holjevac. Kolekcija  „Subconsciousness“ koju predstavljaju u sklopu ZS LABORATORIJA, inspirirana je utjecajem emocija na ljudski um. „Svijest je dio uma koji razmišlja i donosi odluke, dok je podsvijest ono dijete u nama koje, kada zatvorite oči, vidite kao malo povodljivo biće koje sve shvaća ozbiljno. Kolekcija je načinjena je od prirodnih materijala poput pamuka, prešane vune, filca i jeansa, a neki od tekstila naknadno su bojani, prošivani ukrasnim elementima ili oblikovani mekom žicom kako bi se mogli formirati na tijelu u željeni oblik“, ističu Chaimsice.

Studio I-GLE, predstavlja se revijom OM TAT SAT!  a poznati dizajnerski dvojac Martina Vrdoljak Ranilović i Nataša Mihaljčišin već je domaćoj javnosti na prvu prepoznatljiv kroz svoje neprestano eksperimentiranje u istraživanju novih dizajnersko-tehničkih rješenja.

Poznata modna dizajnerica i samostalna umjetnica Renata Svetić predstavit će se publici svojom revijom „Strast, san, svemir, sve(ništa)“, a na 52. zagrebačkom salonu već sudjeluje sa skulpturom „Prajãti“, a riječ je o eteričnoj skulpturi kreiranoj od drvenih traka. Skulptura u sinergiji s videom i fotografijom čini “triniti” (triptih), pri čemu video potpisuju Renata Svetić i  Nikola Šiško, a fotografiju Vanja Šolin.

by Milena Rogulj

O samoj reviji u kojoj posjetitelji druge večeri ZS LABORATORIJA mogu uživati, Renata Svetić kaže: „Strast, san, svemir, sve(ništa) je prikaz crvene, bež, plave i crne boje medijem odjevnog dizajna. Te četiri boje su četiri višefunkcionalne odjevne kreacije. Strast-crvena, ponekad je i pokretač, impuls akcije i djela. San može biti svake boje. Svemir našim okom viđen je plavom bojom. Ponekad kada zatvorimo oko sve je crno, isto kao i ništa. Kad se impuls pokrene u crnoj, u svemu ili ničemu rađaju se sve ostale boje.“

Konačno, dizajneri Igor Galaš i Mario Treščec u sklopu svoje revije predstavit će novu modnu kolekciju i kolekciju modnih dodataka proizašlih iz radova prijavljenih na samu temu 52. zagrebačkog salona. Samo pitanje i poticaj istraživanja proizašao je iz onoga što je naša životna i primarna djelatnost iza koje ostaje neiskorišteni dio materije koji postaje neprimjenjiv: kosa nakon šišanja, otpadni restlovi materijala nakon krojenja… Poveznica je frizura – inače glavno obilježe rada Maria Treščeca – kao skulpturalno, avangardno, frizerski moment te je on na perike tj. oglavlja osmislio različite teksture i vizualne identitete kao modne dodatke. Igor Galaš je pak od otpadnih restlova materijala tehnikom pletenja, koja je njegova prva disciplina, ispleo modne skulpturalne objekte odjevnih nosivih modela odjeće i modnih dodataka.

ATRAKCIJA DRUGE VEČERI

Posebnu atrakciju druge večeri ZS LABORATORIJA koju nipošto ne smijete propustiti čini i modni performans Jadranke Hlepić Dujmušić i Petre Krpan. Modni performans i sinergija dviju poznatih umjetnica nastavak je prijašnjih zajedničkih konceptualnih radova u kojima se autorice Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić bave istraživanjem odnosa mode i tijela, tjelesnim transformacijama unutar suvremene mode i dehumanizacijom tijela. Koreografiju za performans napravila je prof. Jasna Tarbuk, a izvode ga plesačice suvremenog plesa.

by Svetic

Učitati još
Zatvori