Žene ispred svog vremena: Sonia Rykiel

Žene ispred svog vremena: Sonia Rykiel

Rođena 25. svibnja 1930. u židovskoj obitelji visoke klase, Sonia Flis bila je najstarija od pet kćeri. Kada joj je bilo 17 dobila je posao u pariškoj trgovini tekstilom, a zadatak joj je bio odijevanje lutki iz izloga. Šest godina kasnije, 1953. udala se za Sama Rykiela, vlasnika trgovine odjećom Laura. Dok je bila trudna s kćeri Nathalie, plela je svoje prve, trudničke, haljine. Nathalie je rođena 1955., a ona je svoja pletiva počela prodavati u suprugovoj trgovini. Sin Jean-Philippe rođen je 1961. godine.

Sonia Rykiel – kraljica pletiva

Nakon što je 1963. za naslovnicu magazina Elle u njenom pletivu pozirala tada tinejdžerska zvijezda François Hardy, uočila ga je Audrey Hepburn koja je zatim došla u Lauru i kupila 14 pulovera u različitim bojama koje je dizajnirala Sonia Rykiel – tako barem kaže legenda! Nakon toga suprug joj je pomogao da 1965. osnuje vlastitu tvrtku. Nakon dvije godine američki magazin Women’s Wear Daily o njoj piše kao o “svjetskoj kraljici pletiva”, a na krilima tog uspjeha, iako se razvela, sa suprugom je utemeljila brend Sonia Rykiel.

Prvi dućan otvorili su u jeku studentskih demonstracija, 1968. u Parizu, a uske pletene majice prugastog uzorka postale su njezin zaštitni znak. Nakon Audrey Hepburn njezin dizajn zavoljele su i Brigitte Bardot te Catherine Deneuve.

Nakon što je osnovala svoju modnu kuću 1968. godine, a nakon pulovera, krenula je u dizajniranje sakoa i blejzera koji su također postizali veliku popularnost. Njezina kći Natalie koja je čitav život radila s majkom i naposljetku preuzela njezin brend, kaže da je Sonijina modna filozofija bila jednostavna. Seksi i udobno – dvije riječi koje nikada prije nisu stajale jedna uz drugu, kazala je.

Za razliku od odjeće drugih slavnih dizajnera, njezina se prodavala po razumnijim, pristupačnijim cijenama. Voljele su je žene koje su isto vrijeme željele izgledati inteligentno i senzualno, a među njezinim vjernim klijenticama bile su Catherine Deneuve, Brigitte Bardot i François Hardy.

A koliko su je cijenili njeni kolege dokazuje i primljen orden Reda Legije časti za 40 godina služenja francuskoj modnoj industriji, a 30 najznačajnijih svjetskih dizajnera odalo joj je počast kreacijama inspiriranim njenim dizajnom.

Kako stoji na njezinoj internetskoj stranici, Rykiel je pozvala žene da budu “ekscentrične, zavodljive, tajnovite i da stvore vlastiti stil”, a ona im je to svojom odjećom omogućila. Naime, bila je jedna od prvih koja je dizajnirala uske pletene haljine koje su naglašavale obline, odnosno otkrivale konture ženskog tijela.

Uz dizajn odjeće, bavila se i uređenjem interijera pa je 1972. uredila hotel Crillon, a 1985. hotel Lutetia u Parizu. Samu sebe glumila je u filmu Roberta Altmana “Prêt-à-porter”, a više se puta našla na popisima najbolje odjevenih.

Godine 1995. vodstvo modne kuće i dizajniranje odjeće prepustila je kćeri Nathalie, a Parkinsonova bolest dijagnosticirana joj je krajem 90-ih. Kada je bilo jasno da bolest više ne može skrivati, o njoj je prvi put javno progovorila 2012. u knjizi “N’oubliez pas que je joue” koju je napisala s novinarkom Judith Perignon. Te godine njena je obitelj prodala većinsko vlasništvo tvrtke investicijskoj grupi iz Hong Konga First Heritage Brands, koja danas ima u vlasništvu i brand obuće Robert Clergerie i belgijskog proizvođača kožne galanterije Delvaux. Nathalie Rykiel i dalje radi kao konzultantica u tvrtki koju je osnovala njena majka.

Sonia Rykiel bila je hrabra i odvažna modna revolucionarka koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu mode. Kraljica pletiva, kako su je zvali, preminula je 25. kolovoza 2016. godine u Parizu i iza sebe ostavila neizbrisiv trag u modnom svijetu.

Učitati još
Zatvori