Sve o dijamantima

dijamanti

Marilyn Monroe je rekla da su dijamanti ženini najbolji prijatelji, ali bilo bi bolje reći da su to briljanti jer dijamant je ‘samo’ najtvrđi prirodni mineral, bez posebnog sjaja i privlačnosti. No, nakon mnogo sati pod okom i prstima stručnjaka, iz mutnog kamena nastaje predmet želje svake dame. Ovisno o tome za koji oblik brušenja (tzv. cut) dijamanta se stručnjak odlučio, može nastati najpoznatiji oblik briljanta (okrugli) ili pak rjeđi oblici – princess (četvrtasti), baguette (pravokutni), marquise (ovalni), srce, suza…

coster-diamonds-3

Brušenje dijamanta u briljant podrazumijeva 57 faceta tj. precizno izbrušenih sitnih stranica i predstavlja standard za izbor oblika koji najbolje ističe vrline dragog kamena. Ovaj oblik brušenja još se naziva i Amsterdam Cut po gradu u kojem je nastao. Amsterdam je već 425 godina poznat kao ‘grad dijamanata’ zahvaljujući židovskim doseljenicima koji su započeli s ovim zanatom za svojim kuhinjskim stolovima, a danas se u centru grada nalaze kuće sa stoljećima dugim tradicijama u obradi dijamanata.

coster-diamonds

Njihova stručnost i preciznost donijela im je svjetsku slavu i rekorde u obradi najvećih, ali i najmanjih dijamanata na svijetu, jer ipak potrebno je veliko umijeće da se na nečemu debljine vlasi kose napravi 57 rezova. Takvi stručnjaci patentirali su i nove, autohtone cutove s još više stranica za više sjaja. Posebni brus Gassan, istoimene amsterdamske kuće s preko 400 godina tradicije, ima točno 121 stranicu, dok brus Royal (kuće Coster Diamonds) ima rekordnih 201.

coster-diamonds-2

Upravo osnivaču kuće Coster Diamonds 1852. godine engleska kraljevska obitelj dala je čast i povjerenje da izbrusi najslavniji dijamant na svijetu, Koh-i-Noor. U ovom procesu, koji je trajao 38 dana, dijamant je izgubio čak 77 karata pa je veličina današnjeg briljanta u kruni Kraljice majke 108 karata.

replika-engleske-kraljevske-krune-s-koh-i-noorom

Replika engleske kraljevske krune s Koh-i-Noorom

Istim majstorima povjeren je i dijamant Cullinan od 3106 karata koji je pronađen u Južnoj Africi 1905. godine, a u Coster je stigao u kuverti, poštom! Iz njega je izbrušeno više dragulja, a nekoliko ih se nalazi u kruni St. Edward kojom je 1953. okrunjena današnja kraljica Elizabeta II.

dijamanti-oblici

Mogući oblici dijamanata

No, vratimo se na nešto realnije primjerke ovog vrijednog kamena. Dijamanti se ocjenjuju prema kriteriju 4 C – Carat, Color, Clarity, Cut – veličina, boja, čistoća i brus. To su glavni parametri na temelju kojih se procjenjuje kakvoća dragog kamena, a svaka od četiri vrijednosti varira na skali velikog raspona i utječe na cijenu.

obradeni-dijamanti-u-boji3

Prvo je veličina – 1 karat je svega 0,2 grama. Boja dijamanta se obilježava od slova D (exceptional white +) i uvelike određuje cijenu koja pada prema posljednjem slovu skale Z (žućkasta). Kod procjene boje treba razlikovati, na primjer, žućkastu boju koja čini kamen nečistim i prirodno žuti dijamant (ili rozi, zeleni, smeđi…) koji će zbog svoje rijetkosti imati jako visoke cijene.

obradeni-dijamanti-u-boji

Čistoća kamena ovisi o tome ima li prirodnih nepravilnosti i nečistoća u njemu, a obilježava se od oznake FL (flawless) do I3 (Inclusion) ili Pique3.

prirodni-dijamanti-u-boji

Prirodni dijamanti u boji

Ukoliko vam se ukaže prilika da odaberete svoj kamen neka prema svim karakteristikama odgovara upravo vama, jer kao i žene, dijamanti su izdržljivi, neuništivi, vječni i neodoljivi.

Tekst: Katarina Bakić Vujičić

Foto: Coster Diamonds, Gassan Diamonds

0