Od mini krinoline do vjenčanice Carrie Bradshaw: Pregled slavnih trenutaka karijere Vivienne Westwood
Od mini krinoline do vjenčanice Carrie Bradshaw: Pregled slavnih trenutaka karijere Vivienne Westwood

Od mini krinoline do vjenčanice Carrie Bradshaw: Pregled slavnih trenutaka karijere Vivienne Westwood

U krugu svoje obitelji i prijatelja, u 81. godini života preminula je legandarna britanska dizajnerica i aktivistica Vivienne Westwood. 

Dama Vivienne Isabel Westwood bila je jedna od najbitnijih žena u povijesti mode, a o njezinom doprinosu punk kulturi i danas se govori.

VIVIENNE WESTWOOD U LONDONU 1977. GODINE

Britanska kraljica punk pokreta

Vivienne Westwood smatra se jednom od ključnih figura punk pokreta u Londonu. Sedamdesetih godina ona i njezin partner Malcom McLaren vodili su butik u ulici King’s Road u kojem se okupljala tadašnja punk scena i istomišljenici novog vala.

Njihove otkačene kreacije, pune kože, zakovica i ziherica buntovna londonska mladež je obožavala, baš poput članova punk sastava Sex Pistols, kojima je McLaren bio menadžer.

BUTIK POD NAZIVOM "SEX" BIO JE OKUPLJALIŠTE LONDONSKIH PUNKERA

Nova romantika i mini-crini razdoblje

Početkom osamdesetih Vivienne Westwood osamostalila se u modnom smislu i počela osvajati modnme piste. Svoju ideju o ženskom oslobođenju predstavila je kroz moderni prikaz viktorijanskih haljina i suknji, a njezina minica u obliku krinoline dobila je nadimak mini-crini.

Naomi Campbell na reviji Vivienne Westwood 1993.
MINI KRINOLINA U MEDIJIMA JE DOBILA NADIMAK MINI-CRINI

Devedesetih je nastavila oduševljavati modne kritičare i publiku kolekcijama bogato inspiriranim prepoznatljivim “britanskim materijalima” poput tartana te kreacijama bogatog volumena. Raskošna kruna bila je njezin zaštitni znak te motiv njezinog prepoznatljivog logotipa, inspiriranog krunom koja je dizajnirana za kralja Charlesa II.

Vješto je spajala bajkovitost davnih vremena s progresivnim punk detaljima, a kad je zaronila u vode kozmetičke industrije, njezini su moćni parfemi snažnih cvjetnih nota pronašli put do srca žena sa stavom, odvažnih poput same dizajnerice.

Oglas za parfemsku vodu Libertine

Torbica nije statusni simbol – knjiga je

Sama Vivienne, učiteljica po struci, često je govorila kako ju modni časopisi uopće ne zanimaju te poticala mlade da se prime knjige, koje su, kako je smatrala, pravi statusni simboli.  Bila je prepoznatljiva po svojoj blijedoj puti i žarko narančastoj boji kose koju je nosila veći dio svog života.

Vivienne Westwood I MODELI NA REVIJI 2011. GODINE

Vivienne Westwood i pop kultura

Legendarna dizajnerica tijekom cijele svoje karijere bila je nepresušna inspiracija kultnih komada, kako na haute couture sceni, tako u pop kulturi. Bila je žena koja je znala stvoriti trenutak.

Nakon značajnog pečata koji je ostavila na punk sceni sedamdesetih godina te vrtloga kreativnosti kojim je očarala modne piste u osamdesetima i devedesetima, Vivienne Westwood svojom je kreacijom oplemenila jedno od možda najvećih propalih filmskih vjenčanja u povijesti.

Naime, upravo je njezinu vjenčanicu u filmu “Sex and The City” nosila Carrie Bradshaw, nadajući se udaji za Mr. Biga.

CARRIE BRADSHAW U VJENČANICI S POTPISOM VIVIENNE WESTWOOD

U stvarnom životu, njezinu je ljubičastu vjenčanicu odjenula Dita Von Teese na vjenčanju za Marilyna Mansona, a princeza Eugenie nosila je čak tri njezine haljine na predsvadbenim svečanostima prije svog vjenčanja.

2014. Pharell Williams njezin je visoki šešir izabrao za pojavljivanje na dodjeli nagrada Grammy i taj modni dodatak nastavio nositi kao zaštitni znak. Šešir je postao viralni hit te čak dobio vlastiti profil na Twitteru.

Moćna do samog kraja

Aktivizam i modu legendarna dizajnerica nije doživljavala kao posao već kao smisao života i svoju svrhu. Pod kreativnom palicom dizajneričinog supruga Andreasa Kronthalera modna kuća Vivienne Westwood posljednju je kolekciju predstavila na proljeće 2022. godina. Andreas, nasljednik carstva Westwood nastavit će održavati modnu priču koju je započela njegova supruga, koju mnogi smatraju jednom od najvećih modnih genijalaca u povijesti.

BELLA HADID NA REVIJI KUĆE VIVIENNE WESTWOOD 2022.

Njezine riječi: “Mladima je potrebne disciplina i police puna knjiga”, zauvijek će ostati zapamćene.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori